nlc.hu
Trend

A divattörténelem híres frufrui

Jane Austentől Taylor Swiftig – A divattörténelem legikonikusabb frufrui

Mia Farrow egy körömollóval vágta, Diana hercegnő elrejtőzőtt mögötte, Zooey Deschanelt pedig fel sem ismernénk nélküle...

A frufru divatját gyakran az ókori Egyiptomiaktól eredeztetik, ez azonban tévhit, aminek az alapját az a frizura adja, melyet Elizabeth Taylor viselt az 1963-ban készült Kleopátra című filmben. A valóságban az első, már valóban frufruszerű hajviseletek, az arcot keretező rövid, göndör tincsek az 1800-as évek elején, a régensség korszakában váltak népszerűvé, ilyen frizurát visel portréin többek között a legendás angol regényírónő, Jane Austen is.

Jane Austen

Jane Austen (Forrás: GraphicaArtis/Getty Images)

Louise Brooks

A mai értelemben vett frufruk ugyanakkor csak az 1920-as évektől jelentek meg, a flapper frizurák trendjéhez kapcsolódóan, amikor a rövid bubihoz egyre többen vágattak frufut is. Az irányzat legfőbb zászlóvivője akkoriban Louise Brooks amerikai filmszínésznő volt, akinek jellegzetes hajviseletét tömegek utánozták. 

Louise Brooks

Louise Brooks (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Bette Davis

Az 1930-as évek elején Bette Davis teremtett divatot poszt-flapper hajviseletével és a hozzá tartozó rövid, göndör frufruval. A színésznő a későbbiekben a frufrut ugyan lenövesztette, az 1960-as években azonban még egyszer visszatért ehhez a stílushoz.

Bette Davis

Bette Davis (Fotó: Getty Images)

Bettie Page

Minden idők legikonikusabb pin up girl-je, Bettie Page megjelenésének egyik kulcseleme volt a sűrű, rövid frufru, melyet rockabilly-frufruként, illetve Bettie-frufruként is emlegetnek.

Bettie Page

Bettie Page (Fotó: Archive Photos/Getty Images)

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn pixie frizurája az 1953-as Római vakáció című filmben debütált, és nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legfontosabb mérföldkő volt a rövid női frizurák és egyben a frufruk történelmében is. Az 1950-es évek egyik legfelkapottabb hajviselete lett, de még napjainkban sem számít divatjamúltnak. 

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn (Fotó: Getty Images)

Mia Farrow

Sokáig úgy tudtuk, hogy Mia Farrow frufrus pixie-jét a Rosemary gyermeke című filmhez Vidal Sassoon alkotta meg, a színésznő azonban egy 2013-as interjújában elárulta: a forgatás előtti évben valójában ő maga, otthon, egy körömollóval nyírta rövidre a haját. Mivel azonban a mesterfodrászt a film alapjául szolgáló könyvben, valamint a filmben is említik, a Paramount filmstúdió sajtóeseményt szervezett, ahol Sassoon a fotósok kedvééért igazított kicsit Farrow frizuráján.

Mia Farrow

Mia Farrow (Fotó: George Rinhart/Corbis via Getty Images)

Jane Birkin

A hatvanas évekig a frufrudivatot inkább a rövid, de mindenképp a szemöldök vonala felett végződő fazonok uralták, ám Jane Birkin, a Nagyítás című filmmel befutott brit-francia színésznő és modell megváltoztatta ezt. A kissé rendezetlennek tűnő, szélfútta hatású, „lenőtt” frufrus frizura divatba jött — és maradt azóta is.

Jane Birkin

Jane Birkin (Fotó: Reg Lancaster/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Jacqueline Kennedy

Ahogy Jacqueline Kennedy viselte a gondosan beszárított, emelt, oldalra fésült frufrut és a pillbox kalapot, nos, nem viselte úgy senki más a divattörténelemben.

Jacqueline Kennedy

Jacqueline Kennedy (Fotó: Terry Fincher/Mirrorpix/Getty Images)

Elizabeth Taylor

Ez pedig az a bizonyos, fentebb már említett frizura  — egészen pontosan paróka  —, melyet Elizabeth Taylor Kleopátra szerepében viselt és ami nem csupán az ókori egyiptomi hajviseletekkel kapcsolatos tévhiteket indított el, de a Kleopátra-frizurák divatját is.

Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor (Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Brigitte Bardot

Bár Brigitte Bardot karrierje során számos különféle frizurát viselt, azonban ha eszünkbe jut, szinte egészen biztosan szőkén, függönyfrufruval és méhkas frizurával jelenik meg a lelki szemeink előtt. 

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot (Fotó: Archive Photos/Getty Images)

Liza Minelli

Liza Minelli tizenévei vége felé vágatott magának rövid, frufrus frizurát és a hajviselet mellett gyakorlatilag egész pályafutása alatt kitartott. A Kabaré című film kedvéért ezt tették még karakteresebbé a hegyes, V-vonalú frufruval és pajesszal. Ha csak magát a frizura sziluettjét meglátjuk, garantáltan a színésznő és ez a film ugrik be róla.

Liza Minelli

Liza Minelli (Fotó: Gems/Redferns)

Lady Diana

Lady Di-t rövid, szőkésbarna, rétegesen nyírt, frufrus bubival ismerte meg a világ. A 19 éves Diana rendkívül nehezen viselte a sajtó érdeklődését, a hajviselet pedig lehetőséget adott számára némi rejtőzködésre is: ha lehajtotta a fejét, a tincsek részben eltakarták az arcát, ám ha felnézett, olyan volt, mintha egy függöny mögül pillantana ki. Frufrut egyébként már gyerekkorától kezdve hordott, és az élete során viselt majd’ minden frizurájába belekomponálták valamiképpen a homlokára hulló tincseket.

Lady Diana

Lady Diana (Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

Madonna 

Madonna egyik szuperképessége karrierje kezdete óta, hogy jóformán bármit is visel, azzal divathullámot indít el. Nem volt ez másként az oldalra fésült tupírfrufruval sem a nyolcvanas években.

Madonna

Madonna (Fotó: Michael Putland/Getty Images)

Cher

Minden idők egyik legrettenetesebb sztárhaja volt Cher tépett frufrus Bundesliga-frizurája 1985-ből, amivel jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ez a pusztító hajviselet a nők körében is felkapottá vált. 

Cher

Cher (Fotó: Dave Hogan/Hulton Archive/Getty Images)

Uma Thurman

És íme, a kilencvenes évek legfontosabb frufruja, persze, hogy a Ponyvaregényből: Uma Thuman Mia Wallace-a – nem lebecsülve persze a színészi teljesítményt – egész egyszerűen nem lett volna ugyanaz a frizurája nélkül. 

Uma Thurman

Uma Thurman (Forrás: Profimedia)

Audrey Tautou

A 2001-es Amélie csodálatos élete címszereplője is elképzelhetetlen lenne az egyszerre kislányos, határozott és csipetnyit creepy minifrufrus bubi nélkül. Aminek a viseléséhez persze egy olyan egyedi arckarakterre is szükség volt, mint Audrey Tautoué. 

Audrey Tautou

Audrey Tautou (Forrás: Profimedia)

Zooey Deschanel

Zooey Deschanel az a színésznő, akit a jellegzetes frufruja nélkül valószínűleg fel sem ismernénk. A hajviselet az abszolút védjegye, melyet nem csak két forgatás között visel, hanem az esetek többségében a filmjeibe is „magával visz”. Amikor pedig mégiscsak változtatnak rajta, az általában a legkevésbé sem sül el jól. 

Zooey Daschanel

Zooey Deschanel (Fotó: Munawar Hosain/Getty Images

Taylor Swift

Ha pedig napjaink elsőszámú „frufru-ikonját” kell megnevezni, akkor az kétségkívül Taylor Swift. Az énekesnő karrierje első éveiben egyébként még csak homlokon átfésült tincseket, félfrufrukat viselt, majd 2011-ben vágatott szemöldök alá érő frufrut. Azóta többféle frufrustílust is kipróbált – kapott is értük kritikát bőven –, de időről időre ehhez a változathoz tér vissza. 

Taylor Swift

Taylor Swift (Fotó: Bruce Glikas/FilmMagic)

Még több divattörténet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top