nlc.hu
Trend

Diana hercegnő frizurái

Így született Diana hercegnő leghíresebb frizurája

A frufrus bubitól a Dinasztia-frizurán át a pixie-ig... Íme, így változtak Diana hercegnő frizurái az évek folyamán!

Ha Diana hercegnő megjelenik a szemeink előtt, egészen biztosan rövid, szőke hajat visel. A felületes szemlélő számára úgy tűnhetett, a hercegnő nem sokat változtatott a frizuráján abban a közel két évtizedben, amit a reflektorfényben töltött, ám ez azért nem egészen igaz. Bár kimondottan drasztikus frizuraváltásokat ritkán láthattunk tőle, valójában igenis sokféle hajviselete volt. És ahogy annyi minden mással, úgy ezekkel is időről időre divatot teremtett. Több jellegzetes frizuráját még ma is gyakran kérik a fodrászoktól…

1971

1971 (Fotó: Central Press/Getty Images)

Ez a fotó 1971-ben készült a 10 éves Diana Spencerről, aki akkoriban vállig érő hajat viselt. Bár ilyen hosszúra felnőttként már nem növesztette meg a haját, viszont a sűrű, félrefésült frufru, mely később az egyik védjegyévé vált, már ekkor is része volt a frizurájának.

1980 november

1980. november (Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

Amikor Károly herceg párjaként megismerte a világ, rövid, szőkésbarna, rétegesen nyírt, frufrus bubit hordott. A 19 éves Diana nehezen viselte a sajtó fokozott érdeklődését és az őt üldöző fotósok hadát, a frizura pedig lehetőséget adott számára némi rejtőzködésre: ha lehajtotta a fejét, a tincsek eltakarták az arcát, ám ha felnézett, olyan volt, mintha egy függöny mögül pillantana ki. 

1981 július

1981. július (Fotó: Anwar Hussein/WireImage)

A királyi esküvőre is az a Kevin Shanley készítette el a frizuráját, aki 17 éves kora óta vágta a haját. A hajviseletet nem variálták túl, inkább hagyták érvényesülni a Spencer tiarát. A fodrász utóbb elárulta: nagyon oda kellett figyelnie arra, hogy nehogy hajlakk vagy bármilyen egyéb hajformázó készítmény kerüljön az értékes fejékre.

1982 április

1982. április (Fotó: Kypros/Getty Images)

1981 őszétől Richard Dalton lett a személyi fodrásza. Diana az első várandóssága alatt növeszteni kezdte a haját, illetve némi világosszőke melír is került a tincseibe. 

1983

1983 (Fotó: Getty Images)

A hercegi család 1983-as ausztráliai körútján már egyértelműen látszott a hajnövesztés eredménye, viszont még ezt a hosszt is hasonlóan, oldalra és kifelé fésülve hordta, mint korábban a rövidebb bubit.

1984 szeptember

1984. szeptember (Fotó: Terry Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

Dynasty Di – így emlegették a volumenben gazdag, tökéletesen beszárított frizurát, melyet a hercegnő 1984-től hordott. A korszak hajtrendjeinek tűpontosan megfelelő és – innen a neve – a Dinasztia című sorozatot idéző frizurával lépett ki a kórház ajtaján 1984. szeptember 15-én is, karjában az újszülött Harry herceggel.

1984 november

1984. november (Fotó: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

Az ezt követő hónapokban aztán több alkalommal viselte a haját a negyvenes évek stílusában, fésűs hajcsatokkal rögzítve is, amivel rögvest újra divatba hozta ezt a retró frizurát. 

1985 november

1985. november (Fotó: Terry Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

1985-ben visszatért a rövidebb vágáshoz, mely jellegében hasonló volt ahhoz a stílushoz, amit az évtized elején is hordott, ám a nyolcvanas évek trendjeinek megfelelően, jócskán megnövelt térfogattal beszárítva.

1989 október

1989. október (Fotó: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

Ehhez a frizurához aztán egészen az évtized végéig ragaszkodott is. Voltaképpen ez volt talán a legjellegzetesebb és máig is legemlékezetesebb hajviselete.

Az ikonikus Vogue fotó 1990 decemberéből

Az ikonikus Vogue fotó 1990 decemberéből (Fotó: Ray Tang/Anadolu Agency/Getty Images)

Az 1990-es Vogue-fotózásra készülődve találkozott először Sam McKnighttal, aki azzal a javaslattal állt elő, hogy úgy fésüljék a tiara alá Diana haját, hogy az rövidebbnek tűnjön. A hercegnőnek annyira tetszett a végeredmény, hogy megkérdezte a fodrászt: mit kezdene a hajával, ha szabad kezet kapna? „Nagyon rövidre vágnám” – válaszolta McKnight. Diana pedig visszakérdezett: „Megcsinálod most?” És megcsinálta.

1991 december

1991. december (Fotó: Princess Diana Archive/Getty Images)

McKnight rövid, texturált pixie-t vágott a hercegnőnek, melyhez rövid frufru is dukált. Nem tudott többé az arcába hulló hajtincsek mögé rejtőzni. A frizura pedig nem mellesleg a korszak egyik legmeghatározóbb hajtrendje lett. 

1992 november

1992. november (Fotó: Getty Images)

1992-ben aztán kissé megnövesztette az eredeti pixie-t és gyakran hordta begöndörítve is. 

1994 március

1994. március (Fotó: Photo by Jayne Fincher/Getty Images)

1994-ben az akkoriban már válófélben lévő Diana minden korábbinál sportosabb és praktikusabb frizurára váltott.

1995 január

1995. január (Fotó: Terry Fincher/Getty Images)

1995-ben a Divattervezők Tanácsának New York-i díjátadóján nagy meglepetést okozott nedves hatású, oldalra zselézett hajával. Ez a hajviselet legalább annyira kilógott a sorból, mint egy évtizeddel korábban a retró frizurák. „Mindig nagyon jól nézett ki, még akkor is, amikor zuhanyzás után, nedves hajjal jött ki az edzőteremből. Úgy döntöttünk, ezt a nyilvánosság előtt is kipróbáljuk” – mesélte utóbb a frizura születéséről Sam McKnight.

1996

1996 (Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

1996-ban, bár az évtized első felében megszokottnál valamivel hosszabb tincsekkel, de még a pixie stílusnál maradt és néhány finom árnyalattal világosabb hajszínre váltott.

1997

1997 (Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Élete utolsó évében viszont lenövesztette a pixie-t és hosszabb frufrus, ikonikus „Diana-frizura”, a korszak divatjához igazított változatát viselte.

Olvass még Diana hercegnőről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top