Shine

Így dobtuk el a hajunkat – A rövid haj, mint női viselet története

Még mindig tartja magát a sztereotípia, miszerint a hosszú haj az igazán nőies, míg a rövid inkább maszkulin viselet. Pedig már  több mint egy évszázada, hogy mi, nők is "legálisan" vágathatjuk rövidre a hajunkat.

Az időszámításunk előtti 1100 körül Görögországban a nők férjük halála után vágták le a hajukat, amit aztán a házastárs holttestével együtt temettek el. Az első ismert nő a történelemben, akiről már a korabeli források is feljegyezték, hogy rövidre vágta a haját, a 15. században élt Jeanne d’Arc volt. Az orléans-i szűz a korbeli lovagok körében népszerű, nagyjából fülig érő apródfrizurát hordott a hadjáratok idején és később a börtönben is. Arra azonban, hogy a rövid hajviselet a nők körében nem hogy divatba, de egyáltalán szóba jöhessen, még további évszázadokat kellett várni.

Fiús divat

1908-ban a kor egyik legnevesebb divattervezője, Paul Poiret  tette meg a forradalmi lépést, amikor rövidre vágatta modelljei haját új ruhakollekciója bemutatójára. Franciaországban az új frizurát mode à la garçonne, vagyis fiús divat néven emlegették. A következő évben a Párizsban Monsieur Antoine néven ismert, lengyel származású fodrász, Antoni Cierplikowski kezdett úgynevezett bobot, vagyis bubifrizurát vágni bevállalós vendégeinek. A hajviseletet bevallottan Jeanne d’Arc frizurája ihlette.

Monsieur Antoine

Monsieur Antoine (Franz Loewy/ullstein bild via Getty Images)

Az I. világháború előtti években a női hírességek közül még nem sokan merték rövidre vágatni a hajukat, néhány azonban, mint Ève Lavallière francia színésznő, illetve a Caryathis, vagyis Élisabeth Toulemont avantgárd táncos-koreográfus már akkor megtették. A valódi áttörést azonban az jelentette, amikor 1916-ben Coco Chanel is bubifrizurát vágatott. 

Coco Chanel

Coco Chanel (Fotó: Photo12/Universal Images Group via Getty Images)

A rövid frizurák elterjedéséhez az I. világháború is nagyban hozzájárult. A fronton harcoló férfiak helyett mind több nő lépett be a munkaerőpiacra, jó részük ráadásul olyan munkakörökben dolgozott, mely egészen addig hagyományosan férfimunkának számított. Ebben az időszakban számos szempontból sokkal praktikusabb és higiénikusabb viseletnek bizonyult a rövid haj a nők számára is. 

Az 1920-as évek meghatározó divatirányzatainak, így az art deco, illetve a flapper stílusnak elengedhetetlen kísérője lett a rövid haj. A fiúsabb alkatot hangsúlyozó, csőszerű ruhák, a rövidülő szoknyák, a kor jellegzetes, harang formájú kalapjai és fejdíszei mellé szinte kütelező viselet volt a bubifrizura.

“A rövid haj nem csupán divat volt, hanem egy korszak. Az idők jele” – írta memoárjában a kor egyik neves fodrásza, René Rambaud.

Mary Garden operaénekesnő

Mary Garden operaénekesnő (Getty Images)

Hogy mit is jelentett akkoriban a nők számára a rövid frizura, azt Mary Garden operaénekesnő igen pontosan megfogalmazta egy korabeli női magazin, a Pictorial Review hasábjain megjelent cikkében: “A rövid haj nem csupán egy lelkiállapot és nem csupán egy új frizura. Úgy gondolom, a hosszú haj egy azok közül az apró bilincsek közül, melyektől a nőknek meg kell szabadulniuk a szabadsághoz vezető úton.”

Ahogy aztán a lázadónak számító divatirányzatokkal történni szokott, idővel beépülnek a mainstreambe. A bubifrizurával sem történt ez másként. 

Pixie

Audrey Hepburn a Római vakácció című filmben

Audrey Hepburn a Római vakácció című filmben

A következő valódi mérföldkő a rövid női frizurák történetében a 1953-as Római vakáció című film volt. Ebben debütált ugyanis Audrey Hepburn pixie frizurája, mely gyakorlatilag azonnal divatot teremtett. Az irányzat követői minden korábbinál rövidebbre vágatták a hajukat. A következő évben bemutatott Sabrina című filmre aztán a színésznő még kifinomultabb pixie-t kapott, mely már nagyon hasonlított ahhoz, amit ma értünk ez alatt a frizura alatt.

 

Az 1960-as években Vidal Sassoon ötpontos vágási technikájával reformálta meg a női hajvágást, illetve ezen belül is elsősorban a bubi- illetve a pixie fazonokat. A rövid, tömött és az átgondolt vágásnak köszönhetően otthon is könnyen beállítható hajviselet érthető módon népszerű lett.

Vidal Sassoon vágja Mia Farrow haját a Paramount fotózásán

Vidal Sassoon vágja Mia Farrow haját a Paramount fotózásán (Getty Images)

Az évtizedik egyik ikonikus pixie-jét, Mia Farrow frizuráját a Rosemary gyermeke című filmből sokáig szintén Vidal Sassoonnak tulajdonították. A színésznő azonban 2013-ban a New York Times-nak áruéta el: a forgatás előtti évben valójában ő maga vágta rövidre a haját otthon, egy körömvágó ollóval. Mivel azonban a mesterfodrászt a film alapjául szolgáló könyvben, illetve magában a filmben is említik, a Paramount filmstúdió sajtóeseményt szervezett, ahol azonban Farrow elmondása szerint Sassoon csupán annyit tett, hogy fotósok kedvééért levágott egy centit a hajából.

Twiggy

Twiggy (Fotó: Ron Burton/Mirrorpix/Getty Images)

Ha pedig pixie és hatvanas évek, akkor meg kell említenünk egy Lesley Hornby nevű angol tinilányt is, akinek 1966-ban pixie frizurát vágtak. Ezzel pedig megszületett a kor ikonikus szupermodellje, Twiggy.

A női rövid frizurák divatja az 1980-as évek második felében kapott újabb jelentős löketet, mégpedig Madonnának köszönhetően, aki 1986-os True Blue albumához kapcsolódóan váltott a bodros dauerfrizuráról rövid, platinaszőke fazonra.

Madonna 1986

Madonna 1986 (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

A trendet aztán megküldte a Dolgozó lány című film, melyben a Melanie Griffith által alakított Tess állig érőre vágatja a haját, mondván: “Ha azt akarod, hogy komolyan vegyenek, ahhoz komoly frizura kell.” 

Az elmúlt harminc évben kevés olyan női sztár akadt, akinek ne lett volna meg a maga “rövid hajas” korszaka. Az irányzat legutóbb nagyjából egy évtizeddel ezelőtt ezelőtt erősödött fel különösen: akkoriban vágatta rövidre a haját többek között Renée Zellweger, Rihanna, Ashlee Simpson, Hayden Panettiere, Janet Jackson és Emma Watson is. 

Minden arcformához létezik előnyös rövid frizura!

Anne Hathaway rövid hajjal
Megnézem
Összes kép (7)

Olvass még a rövid hajról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top