Shine

Lehet, hogy ez a világ legrondább frizurája, de 2020 róla szól

A nyolcvanas évek óta Damoklesz-kardjaként lebegett a fejünk felett, hogy visszatér a legmegosztóbb, legcikibb frizuratrend. És most tényleg megtörtént.

Senki nem készíthetett fel minket arra, hogy 2020 milyen év lesz, hogy milyen dolgok várnak még ránk, pozitív fordulatokban mintha egy kicsit hiányt szenvednénk, de megadta a lehetőséget, hogy új oldalról ismerjük meg magunkat és embertársainkat, és esetleg olyan dolgokat is bevállaljunk, amire korábban nem nagyon gondoltunk. Hogy egy nagyon prózai dolgot mondjuk, sokan vannak, akik úgy döntöttek a kijárási korlátozások idején, hogy egye kutya, ha nincs más lehetőség, maguknak vágják le a hajukat, vagy megkérik erre a partnerüket. És ha már úgyis ilyen vészterhes időket élünk, akkor miért ne lehetne megpróbálkozni a világ egyik legcikisebbnek tartott frizurájával, a Bundesliga-hajjal, most nyugodtan lehet bátornak lenni, a lovak közé dobni a gyeplőt, kicsit kísérletezni, kicsi megőrülni, nevetni magunkon, mert majd visszanő, a haj már csak ilyen.

Frizura a múltból

A focistafrizura (avagy angolul mullet) a nyolcvanas években volt igazán népszerű, és aki az elmúlt pár éveben követte a nagy divatházak bemutatóit, illetve az olyan sztárok frizuraváltásait, mint Rihanna, Miley Cyrus vagy Billie Eilish, talán nem érte felkészületlenül a nagy visszatérés. De azt talán kevesen tudják, az elöl és oldalt rövid, hátul hosszú hajnak bizony több száz, sőt, -ezer éves története van. Van, aki szerint Homérosz Iliászában is feltűnik ez a frizura, bár a magyar fordításban a több helyen is kiemelt idézetben másként szerepel a leírás.

Khalkódontiadész, az abász daliák fejedelme; hátrafelé-fésült-haju gyors, nagyszívü abászok, dárdavetők, kőris-gerelyük kik vágynak a vértes ellenség mellébe meríteni, törni a páncélt: negyven barna hajóval jöttek mind a nyomában

Alan Henderson, a Mullet Madness! című könyv szerzője szerint azonban tényleg létezett már az ókorban is ez a frizura, sőt. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a könyv nem egy tudományos értekezés, hanem inkább a szórakoztatás a célja. Állítása szerint régészeti leletek bizonyítják, hogy a focistafrizura ősét már ismerték Mezopotámiában is, és az ie . 16. századi hettita harcosoknak is volt ilyen haja, akárcsak az asszíroknál és az egyiptomiaknál, és ókori görög műalkotásokon, pl. szobrokon is találkozni vele. Prokopiosz, kora középkori bizánci történetíró pedig a Titkos történet című művében ír azokról a fiatalokról, akik így viselik a hajukat. 

Tényleg visszatért a legszörnyűbb hajtrend?
Megnézem
Összes kép (3)

A szélsőségesek először új divatot vezettek be a haj és a szakállviseletükben: a többi rómaitól teljesen eltérően nyiratkoztak. A bajszukhoz meg a szakállukhoz egyáltalán nem nyúltak, hanem azt akarták, hogy mindig egészen hosszan omoljék le, mint a perzsáknak. A hajukat elől a halántékukig lenyírták, hátul meghagyták, hogy egészen hosszan és rendetlenül lógjon, mint a massagetáké. Ezért hun fazonnak is nevezték ezt a viseletet.

Amikor a mullet történetét boncolgatják, felmerül Benjamin Franklin, az ismert amerikai államférfi és feltaláló, mint egy tökéletes példa a skulletre. Ez a szó a skull (koponya) és mullet összevonásából keletkezett és a kopaszodó férfiak sajátja. Igaz, interneten bőven találni olyan felvételeket, ahol valaki egy nullás géppel alkotja meg ezt a frizurát. Fontos tudni, hogy a mullet szó ugyan ekkor már létezett az angol nyelvben, ez pontyfélékhez tartozó márna neve, másrészt a mullet-head kifejezést sértésként használták. Jól példázza ezt egy részlet Mark Twain Huckleberry Finn kalandjai című könyvéből: Theyre so confiding and mullet-headed they don’t take notice of nothing at all, aminek ez a magyar fordítása: Úgy bíznak mindenkiben a tökfejűek, hogy biztosan semmit se vennének észre. De ha már az Egyesült Amerikában járunk, akkor fontos megemlíteni, hogy az amerikai őslakosoknál volt olyan törzs, ahol az emberek a hajukat elől rövidre vágták, hátul pedig hosszúra hagyták, és körükben nagyon sokan még mindig ilyen frizurát hordanak a hagyományőrzés jegyében. 

Az aranykor

Ahogyan írtuk, a nyolcvanas évek volt a Bundesliga-frizura fénykora, de már a hetvenes évek elején is volt, aki így hordta a haját, például két olyan zenészóriás is emellett a frizura mellett tette le a voksát, mint, Paul McCartney és David Bowie, aki ráadásul vörösre is festette a haját, így született meg leghíresebb alteregója, Ziggy Stardust.

Az idősebb, konzervatív generáció álláspontja szerint ugye a férfiaknak a rövidebb haj, a nőknek pedig a hosszabb haj dukált, így Bowie-hoz, mint az androgünitás tökéletes megtestesítőjéhez, nagyon jól illett ez a frizura, amely a két ellenkező nem hajviseletét ötvözte.

Ziggy Stardust

David Bowie aka Ziggy Stardust, 1973. (Fotó: COLLECTION CHRISTOPHEL © Mainman)

Majd eltelt pár év, és hirtelen nemcsak a zenészek viseltek ilyen frizurát, és nemcsak férfiak, bizony, többek között Cher, Jane Fonda is ilyen hajat vágatott, és nem szabad elfelejteni Joan Jettet sem. Ahogyan pedig egyre több ismert ember, zenészek, színészek, sportolók tették le a voksukat a nálunk csak Bundesliga- vagy focistafrizuraként ismert fazon mellett, egyre többen döntöttek úgy, hogy leutánozzák kedvenceiket, a hírességek – attól függetlenül, hogy melyik korban éppen kit tekintettek annak – mindig is igazi trendszetterek voltak. És persze voltak, akiknek igazi védjegyévé vált ez a haj, lásd Andre Agassi, a világhírű teniszező, de megemlíthetjük Rod Stewartot vagy éppen Patrick Swayzet is, de a listát szinte a végtelenségig lehetne folytatni, hiszen mindenkinek, de tényleg mindenkinek ilyen haja volt, igen, még George Clooney is bűnbe esett.

George Clooney is bevállalta a bundesliga frizurát

George Clooney a Beverly Hilton Hotelben, 1986. (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

A trend pedig túlélte az évtizedváltást is, 1990-es években még Supermant is átfazonírozták. Hogy pontosan mi volt a töréspont, nehéz megmondani, 1994-ben jelent meg a Beastie Boys Mullet Head című száma, és nem éppen kedvező színben tüntették fel azokat, akik ilyen frizurát viseltek, illetve a zenekar saját kiadójának, a Grand Royalnek a magazinjában is jelent megy egy cikk a témában Mulling Over the Mullet címmel. Persze nem rajtuk múlott, a focistahajhoz egyre több negatív sztereotípia társult, hogy a menő frizurát, amit minden celeben látni lehet,már inkább a társadalom alacsonyabb rétegeibe tartozó emberek hordták. A Mental Floss szerint pedig az, hogy Halálos fegyver negyedik részében Mel Gibson már frizurát váltott, egyértelműen egy korszak végét jelentette. De talán az egyik legnagyobb veszteség az volt, amikor maga Billy Ray Cyrus, Miley Cyrus édesapja is megszabadult ikonikussá vált frizurájától, ami persze azóta is nagyon hiányzik neki:

A Bundesliga-frizura örök

A rossz hírnév ellenére az ezredforduló sem mosta el ezt a hajviseletet, 2001-ben mutatták be az American Mullet című dokumentumfilmet Jennifer Arnold rendezésében. A stáb körbeutazta az Egyesült Államokat, hogy megkérdezzék az embereket, miért viselnek ilyen frizurát és mit jelent nekik, a dokumentumfilm pedig egyszerre szórakoztató és tanulságos. Az egyik leggyakoribb megjegyzés, amit megkapnak azok, akiknek Bundesliga-frizurája van, hogy biztos nem tudott dűlőre jutni, milyen hajat is szeretne, ezért választotta ezt a köztes megoldást, és valóban volt olyan nyilatkozó, aki elismerte, nem tudott dönteni, mert szereti a hosszú és a rövid hajat is, a focistafrizurával pedig fel tudta oldani ezt a gordiuszi csomót.  Volt, aki azt mondta, rendszeresen levágatja a hátsó, hosszabb fürtöket, és eladományozza a haját, hogy rákbeteg gyermekeknek készítsenek parókát belőle. Volt olyan, aki azt mondta, hogy így igazi rocksztárnak képzeli magát (igaz, ekkor már inkább a countryzenészek, illetve rajongóik körében volt közkedvelt ez a fazon), volt, aki azért hagyta kicsit hosszabbra a haja egy részét, mert a hosszú hajban sámsoni erő lakozik, de a készítők elkezdték feszegetni azt a témát is, hogy mennyire kötődik ez a frizura a leszbikus közösséghez. 

Ugyanebben az évben jelent meg egyébként a Kismocsok (Joe Dirt) nevű vígjáték, ami erősen építkezik a negatív sztereotípiákra; főkaraktere egy igazi „vidéki suttyó”, akinek a szülei még gyermekként egy focistafrizurás parókát ragasztottak a fejére. A kritikusok nem voltak elragadtatva tőle, de mindenesetre készült belőle folytatás is 2015-ben. Történt mindez azután, hogy 2013-ban mintha a divatvilág is újra felfedezte volna magának ezt a hajviseletet, és olyan márkák bemutatóin bukkant fel, mint a Louis Vuitton vagy Jean Paul Gaultier, és Rihanna is ilyen hajat viselt a New York-i divathét bemutatóján, majd 2016-ban Zendaya tűnt fel elöl rövid, hátul hosszú hajjal a Grammy-gálán, illetve ebben az évben Virgil Abloh is ilyen frizurával küldte kifutóra a modelleket saját márkája, az Off-White show-ján. Mindeközben volt olyan ország, ahol ez a frizura tiltólistára került; Iránban 2010-ben a copffal és a tüsi hajjal együtt ezt is betiltották, mert az illetékesek szerint ezek túl nyugatias fazonok.

Zendaya frizurája a 2016-os Grammyn

Zendaya frizurája a 2016-os Grammyn (Fotó: Dan MacMedan/WireImage)

Bár a legtöbben az Egyesült Államokhoz kötik ezt a frizurát, Ausztrália is magáénak követeli, az egyik új-dél-walesi kisváallanrosban, Kurri Kurriban 2017-óta minden évben szerveznek egy fesztivált, ahol különböző kategóriákban nevezhetnek a focistafrizurás jelentkezők.

És elérkeztünk 2020-hoz. A karanténos hajkalandozások is hozzájárultak ahhoz, hogy ebben az évben a trend újra erőre kapjon, de ehhez kellett valószínűleg egy kis popkulturális hatás is, a Stranger Thingsnek köszönhetően a nyolcvanas évek megint menő lett, és mivel a készítők nagyon ügyeltek arra, hogy minden korhű legyen, azért több szereplőnek is ilyen frizurája volt. Majd jött az idei év egyik legnagyobb netflixes sikere, a Tiger King. Ennél a streaming-szolgálatónál fut a RuPaul Drag Race című műsora is, és a legutóbbi, 12. évad egyik közkedvelt versenyzőjének, Crystal Methydnak is focistafrizurája van. Igaz, túl fiatal volt ahhoz, hogy azonnal tudja, RuPaul miért hasonlítja El DeBarge-hoz, a Rhythm of the Night című sláger előadójához, de ez visszatérő téma lett a műsorban.

A farkas gyermekei szereplői hozhatják újra divatba a bundesliga frizurát

A farkas gyermekei (2020) – Fotó: HBO

Persze nemcsak a Netflix a felelős. Az HBO-n debütált nemrég Ridley Scott legújabb sorozata, A farkas gyermekei (Raised by Wolves), ahol a hívők csapatában mindenkinek Bundesliga-frizurája van. A sorozat alkotója, Aaron Guzikowski  azt nyilatkozta, először nem igazán tudott mit kezdeni azzal, hogy a szereplők egy része ilyen hajat viselt, de aztán úgy döntött, maradnak ennél a koncepciónál. 

És persze a közösségi oldalak hatását sem szabad kifelejteni, hiszen azok közül, akik év elején és tavasszal úgy döntöttek, hogy poénból vagy éppen unalmukban próbát tesznek az egyik legvadabb frizurájával, nyilván meg is osztották a végeredményt, sőt, volt, aki videót is készített a folyamatról. Ebből pakolt össze egy válogatást Brad Mondo fodrász-vlogger, akinek több millió követője van Youtube-on, és aki a mellékelt videó elkészítése óta már maga Bundesliga-hajat vágatott magának

Az egyik közösségi oldal, aminek ugyan bőven vannak kritikusai, de ahonnan megannyi trend indult útjára, az a TikTok, és a mullet címke most több mint 950 milllió megtekintésnél jár, az Instagramon valamivel szerényebb számokkal találkozunk, de mulletmonday tag csak 23 ezer posztná szerepel, de inspirációs forrásnak így is tökéletes. 

Hogy éppen valamilyen téma mennyire érdekli az embereket, arról sokat elmond az is, hogy mennyien keresnek rá a Google segítségével. Ezekből a keresésekből pedig a rajzolódik ki, hogy minden évben vannak kisebb fellángolások (valószínűleg akkor, amikor egy híresség éppen ilyen hajjal jelenik meg valahol), de tényleg a kijárási korlátozások bevezetése hozta el a focistafrizura reneszánszát, és ugyan valóban tavasszal volt a legnagyobb az őrület, azért továbbra is kitart a lelkesedés. Persze itthon az utcákat járva nem nagyon találkozni ezzel a hajviselettel, de a Google Trends adatai arról árulkodnak, hogy érdeklődök azért akadnak.

Ismerd meg a többi aktuális frizuratrendet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top