nlc.hu
Trend

Arcformák szerinti frizuratippek

Őszi megújulás: frizuratippek arcformák szerint

Lassan tényleg beköszönt az ősz, az idő remélhetőleg kicsit le fog hűlni, és a fák elkezdik leveleiket lehullatni. Ha akarunk egy kis változtatást magunkon, akkor hullajtsuk le mi is leveleinket, azaz váltsunk másik frizurára!

Mielőtt a kedvenc sztárunk képével bemennénk a fodrászszalonba, hogy mi pontosan ilyet szeretnénk, gondoljuk át, hogy nekünk milyen hajviseletek állnak jól. Ennek első lépése, hogy meghatározzuk arcformánkat. Fodrászunkat is megkérdezhetjük erről, de akár saját magunk is meg tudjuk ezt fejteni otthon. Alapvetően hatféle arcformát különböztetünk meg:

  • ovális
  • hosszúkás
  • kerek
  • szögletes
  • szív alakú
  • gyémánt alakú

Otthon a tükör előtt állva is rá tudunk jönni, melyik csoportba tartozunk. Az első és legfontosabb, hogy fogjuk össze hajunkat, mielőtt elkezdünk méricskélni. Majd egy rúzzsal vagy arcfestékkel felezzük meg hosszában és széltében is arcunkat, a szemöldök és a száj vonalán pedig húzzunk egy-egy vízszintes vonalat. A következő képen látható ábrák segítségével már könnyen megállapíthatjuk arcunk formáját.

Arcformák jellemzői

Összegyűjtöttük a hat arcforma legfontosabb tulajdonságait, és arra is adunk tippeket, hogy milyen haj illik hozzájuk a legjobban.

Ovális arc

Az egyik legegyszerűbb arcforma, ha frizuráról van szó, hiszen az arc vonalai arányosak és egyenletesek. Ha ilyen az arcformánk, akkor lehet rövid, félhosszú, hosszú, egyenes vagy göndör hajunk is. A legjobb választás az arccsontunkhoz igazított bubifrizura lehet, ha pedig frufrut is vágatunk hozzá, úgy lesz tökéletes. Azonban arcformánkból adódóan nem szabad fejtetőnket hangsúlyoznunk, különben optikailag megnyúlhat az arcunk.

Egy fiatal nő csukott szemmel mosolyog, miközben fodrásza épp frufrut vág neki.

Merjünk új frizurákat kipróbálni!
Fotó: Getty Images

Hosszúkás arc

Az ideális frizura kerekíti arcunkat, ezek általában a rövidebb, állig érő vagy félhosszú hajak. Nekünk találták ki a frufrut, mert eltakarja magas homlokunkat. Bátran válogathatunk a frufruk között, mert mindegyik jól fog állni. Ha mindenképp maradnánk a hosszú hajnál, akkor is érdemes fokozatosra vágatni, vagy valami különlegességet belevinni például oldalválasztékot, tupírt vagy hullámokat.

Kerek arc

A kerek archoz illenek az egyik legjobban a hosszú hajak. A lényeg, hogy meghosszabbítsuk arcunkat, ezért akár egy elöl hosszabb, hátul rövidebb fazon is szóba jöhet. A frufrut érdemes elkerülni, mert azzal még jobban összenyomjuk arcunkat. Hajunkat nem szabad annyira kihangsúlyozni, és érdemes a rövidebb fazonokat mellőzni.

Szögletes arc

Az egyik legkarakteresebb arcforma, melyet kiugró arccsont és szögletes áll jellemez. Ezek lágyítása az elsődleges célunk a frizurával. A könnyed hullámok nagyon előnyösek lehetnek, de az aszimmetrikus frizurák, elválasztások is tompíthatják erőteljes arcvonalainkat. Az egyenes haj kevésbé tanácsos, inkább a fokozatos vágás, mely lágy íveket alkotnak arcunk körül.

Szív alakú arc

Olyan fazont kell választanunk, mely optikailag szélesíti állunkat, miközben kihangsúlyozza arccsontunkat és szemeinket. A félhosszú, vállig érő frizurák a jó választások. A rövid vagy éppen hosszú fazonokat érdemes elkerülni. A szív alakú arc egyik jellemzője a széles homlok. Ezért nem érdemes hajunkat teljesen eltüntetni arcunk mellől egy hátra lelapított frizurával.

Gyémánt alakú arc

Ennek az arcstílusnak két legfontosabb jellemzője a széles arccsont és a keskeny áll. A legjobban az oldalválasztékok állnak jól, mert asszimetrikussá teszik az arcot. Ami a hosszúságot illeti, érdemes előnyben részesíteni a rövidebb, állig érő fazonokat. A szív alakú archoz hasonlóan tanácsos kerülni a hátrafésült és rövidebb frizurákat, mert ezek előnytelen módon emelhetik ki különleges vonásainkat.

Forrás: Beauty Marketing Experts, nlc, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top