nlc.hu
Trend

Divat a hajcsavaró

Nagyanyáink sem véletlen használták: visszatértek a hajcsavarók

Hogy a hajcsavaró divatjamúlt lenne? Éppen ellenkezőleg!

Miért hisszük, hogy a hajcsavaró divatjamúlt, és macerás, ha a modelleket a backstage fotókon is gyakran hatalmas csavarókkal hajukban látjuk? Ennek az oka az lehet, hogy a csavarókat a korábbi generációk eszközének tekintjük. Pedig egyáltalán nem az, sőt, újra divatos és számos előnye van a hővel való hajformázáshoz képest.

Miért is kéne szeretni?

Az elmúlt két-három évtizedben a hajcsavarókkal szemben egyértelműen a hajsütővasak és -vasalók váltak a nők kedvenceivé. Ezekből sokan annyit felhalmoztunk, hogy gyakorlatilag bármilyen frizurát elkészíthetünk velük, azzal azonban tény, hogy az állandó hőhatás tönkreteheti a hajat. A fodrászok azt mondják, hogy hetente legfeljebb egyszer-kétszer lehet hővel formázni a hajat anélkül, hogy károsodna. Mégis sokan naponta nyúlunk a sütővasért, vagy a hajvasalóért. Ha azonban megtanulunk bánni a csavarókkal, ezeket a hajunkat károsító eszközöket elfelejthetjük.

Nő hajcsavaróval

Tépőzáras hajcsavarók (Fotó: Getty Images)

Alapelvek 

Alapvetően az összes csavaró hasonló elven működik, a méretükben és anyagukban levő különbségek azonban meghatározzák a loknik méretét és tartósságát is. Minél kisebb a csavaró, annál loknisabb lesz a hajunk. Az igazán nagy csavarók pedig nem is alakítanak ki hullámokat, viszont volument kölcsönöznek a hajnak, mely számtalan különféle frizura elkészítéséhez tökéletes alapot ad.

Szögezzük le, hogy a legtartósabb hullámokat akkor kapjuk, ha enyhén nedves hajat csavarunk fel és a csavarókon hagyjuk megszáradni. Ez azonban – hiába jelentek meg a piacon a legkülönfélébb formájú, de alapvetően anyagszalagokhoz hasonló eszközök – egy teljes éjszakát vesz igénybe és a legtöbb nő számára egyszerűen kényelmetlen alvás közben. Ennek kiküszöbölésére találták fel a hajszárító búrákat, de ezekkel óvatosan kell bánni, mert szintén a hőhatás okán, károsíthatják a hajat.

Mielőtt csavarót használnánk, a hajunk textúrájától függően valahogy elő kell készíteni a tincseinket: a legtöbbünk számára a hajhab az ideális, ezáltal tartósabbak lesznek majd a hullámok. Fontos, hogy ne vizes, hanem enyhén nedves hajba kerüljenek a csavarók, azaz nagyjából 90-95 százalékig szárítsuk meg, különben nem fog teljesen megszáradni a csavarókon és a hullámok azonnal kirúgják magukat.

A csavarók felrakásának iránya meghatározza a hullámok formáját és esését. Ha egyszerűen természetes hullámokat szeretnénk elérni, akkor a fejtetőn a homloktól kezdjük a csavarást, mintha egy tarajt csinálnánk. Ide kerülnek a legnagyobb csavarók. Figyeljünk arra, hogy a hajvégeket szépen csavarjuk fel, hogy az eredmény is tökéletes legyen. Ezeket a csavarókat elölről hátrafele csavarjuk. A legszebben akkor lehet felcsavarni a hajat, ha kilencven fokos szögben tartjuk el a fejbőrünktől és úgy kezdjük a csavarást. Ha hagyományos hullámokat szeretnénk, akkor a csavarókat vízszintesen helyezzük el és a hajat befelé csavarjuk. A kisebb csavarók kerülnek az arc köré, a nagyobbak hátra.

Típusok

Szinte teljesen lényegtelen, hogy mire csavarjuk fel a hajunkat, ezt pedig a gyártók ki is használják, és nap, mint nap újabb termékekkel rukkolnak elő. A hagyományos, azaz rúd alakú csavarók mellett megjelentek mindenféle, de azonos elven működő eszközök: habszivacs, vagy valamilyen vászonanyag, amelyre rátekerjük a hajunkat és abban alszunk. Amennyiben valaki képes csavarókban aludni, ha azok nem kemények, akkor ez tökéletes módszer, de a legtöbben ezt hamar feladjuk, mert egyszerűen nem kényelmes.

Tehát visszatérhetünk a hagyományos csavarókhoz, amelyek egymáshoz hasonlóak, csupán anyagukban különböznek. Lehetnek fémből, műanyagból, vagy szivacsból, esetleg lehet rajtuk tépőzárszerű anyagbevonat, ezek mind ugyanazt tudják.

Hagyományos hajcsavarók

Hagyományos hajcsavarók (Fotó: Getty Images)

Hagyományos hajcsavarók

Ezekkel a csavarókkal lehet azt a hatást elérni, mintha hajszárítóval szárították volna be hajunkat hatalmas szupermodell-hullámokba. A tépőzáras csavarókat száraz hajon is lehet használni, pont a tépőzár miatt nem esnek ki belőle a hajvégek így sem. Ezesetben viszont hajszárítóval kell melegíteni és utána hagyni lehűlni. A csavarásnál az a lényeg, hogy soha ne vegyünk ki szélesebb részt a hajból, mint amekkora a csavaró, mert így akadhat be a hajba és akkor szinte lehetetlen kivenni, különösen a kisebb csavarók okozhatnak gondot. Minél többször kell átcsavarni a hajat a csavarón, annál nagyobb az esélye a gubancoknak. Ha az összes hajat befelé csavarjuk, szép egyenletes hullámokat kapunk, ha kifelé, egy akkor egy ziláltabb 90-es évek hajat, de a legjobb, ha váltogatjuk a csavarók irányát: így kapunk, természetesen hullámos, modern frizurát.

Hajlékony hajcsavarók

Hajlékony hajcsavarók (Fotó: Getty Images)

Hajlékony gumirudak

Ezek voltak az első újgenerációs csavarók és ezeket utánozza minden új termék, amely naponta árasztja el a közösségi médiát. Ezekre felcsavarjuk a hajat, lehetőség szerint úgy, hogy hajra ne kerüljön második réteg haj, és ha megszáradt, csigákba rendeződik a hajunk. Elvileg lehet bennünk aludni, de gyakorlatban azért akadályozza az alvást, mert mégiscsak gumirudakon fekszünk.

szalag csavaró

Szalag csavarók (Fotó: Getty Images)

Szalag csavarók

A szalag csavarókból olyan sokféle létezik, hogy nem lehet őket külön kategorizálni. A lényegük, hogy kizárólag valamilyen vászonból vannak, legfeljebb az arc körül található egy vékony szivacsréteg. Régen a nők zsebkendőkre, vagy vászonszalagokra tekerték a hajukat és azoknak végeit kötötték össze, ezek a csavarók pedig ezeknek a modern variánsai. Lényeges különbség sem a módszer, sem az eredmények tekintetében nem figyelhető meg a régi és az új variánsok között. Ezeknek az az előnye, hogy teljességgel hőhatás nélkül göndöríthetjük a hajunkat, mert elvileg kényelmesen lehet bennük aludni. A felrakásnál az a fontos, hogy magát a hajat ne csavarjuk fel többször ugyanarra a helyre, mert akkor nem szárad meg reggelre sem. A csavarók anyaga bírja a hőt, így hajszárítóbúrával is lehet használni őket: ezesetben a hűvösebb fokozaton szárítsuk, viszont egy teljes órán keresztül. Minél nagyobb tincset tekerünk fel, annál lazább hullám lesz a végeredmény. Valójában azt is megtehetjük, hogy a hajunkat kettéválasztjuk, egy-egy vászondarabra feltekerjük, a végeit összekötjük és még így is hullámos hajat kapunk, ha egy egész éjjel úgy hagyjuk.

forró hajcsavaró

Forró hajcsavarók (Fotó: Getty Images)

Forró hajcsavarók

Valójában ezek a hajcsavarók sztárjai, ugyanis 20-30 perc alatt, amíg reggel megisszuk a kávénkat, tökéletes hullámokat varázsolnak. Ezek csak  annyira forrók, hogy azért képesek legyünk kézzel megfogni őket, azaz nem károsítják a hajat a meleg hajszárítónál jobban, viszont mégiscsak, miközben kihűlnek, tartós hullámokat hoznak létre. Nem időigényesebb, mint sütővassal machinálni, az eredmény viszont jóval tartósabb és hajkímélőbb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top