nlc.hu
TV-sztárok
Sztárok, akik nyíltan beszéltek a betegségükről

„Ez egy láthatatlan gyilkos” – sztárok, akik nyíltan beszéltek a betegségükről

A legtöbb sztár esetében lelki eredetű betegségről van szó, amely egy idő után fizikai tüneteket mutatott.

Tóth Vera a minap a hot! magazinnak számolt be a betegségéről, amelyet sokan félvállról vesznek és vannak, akik szerint ez nem is egy komoly kór, ám ez nem igaz. Az énekesnő inzulinrezisztenciával küzd, ami gyakorlatilag a cukorbetegség előszobája, éppen ezért nagyon odafigyel az étrendjére és rendszeresen sportol.

Ez egy láthatatlan gyilkos. Évek alatt alakul ki, és egy pillanat alatt kitör. Az elején nem is vettem komolyan, arra gondoltam, hogy csak nem aludtam ki magam: hétköznapi magyarázatokat kerestem. (…)Nagy felelősség erről beszélni, de nem titok: in­zu­lin­re­zisz­tens vagyok. Ha ezt nem kezelik, abból nagyon komoly szív- és érrendszeri problémák lehetnek: akár sztrók vagy szívinfarktus is és a cukorbetegség” – árulta el a lapnak Tóth Vera. 

Ám nem ő az egyetlen, aki nyíltan beszélt a betegségéről: több olyan magyar híresség is van, akik nyilatkoztak az őket kínzó problémákról, hogy ezzel másoknak is segítsenek. 

Majka – pánikbetegség

Kevesen gondolnák az extrovertált rapperről, hogy pánikbetegséggel küzd, de mégis így van. Majka először 2020-ban vallott arról, hogy hosszú évek óta pánikbetegséggel küzd – tünetei miatt úgy érezte, szakemberhez kell fordulnia.

„Igazából most sem tudom, hogy ezek pánikrohamok-e? Akikkel beszélek és átélték ez, egészen máshogy fogalmazzák meg a pánikrohamot, mint amit én érzek. Egyébként, aki ebben járatos, az orvosok azt mondják, hogy a pánikrohamnak rengeteg formája van. Olyan is, mint az enyém. Én kimerültem, az egy idegi kimerültség volt. Egyszerűen már nem bírtam. Sokat melóztam, sokszor mindenkire sokat odafigyeltem, sokféleképpen próbáltam megfelelni. (…) Tud gyormoforgató lenni. Nekem volt egy olyan időszak, amikor ezt megsínylettem, amikor azt hittem, hogy elrontottam az egész életemet azzal, hogy olyan vagyok, amilyen. Nem bírom elviselni azt, hogy ha valaki a környezetemben hülye. Aki ezt a szívére veszi, abból lesz a szívinfarktus, én az agyamra vettem, ebből lett az idegi kimerülés. Elfáradtam, érzékenyebb lettem” – árulta el Majka korábban Kadarkai Endre műsorában.

Tóth Andi – pánikbetegség

Az X-Faktor női mentora 15 évesen lett ismert, a hirtelen nagy figyelmet pedig – a családja hiányában – nehezen dolgozta fel. Az énekesnő problémája lelki eredetű volt, ám a pánikolását először epilepsziás rohamnak hitték.

Fotó: Trenka Attila

Fotó: Trenka Attila

„Bármennyire is tökösnek tűnik egy előadó, vagy én például, engem nagyon karakán csajszinak tartanak, nem tudják, hogy egyébként nagyon érzékeny vagyok. Én is szenvedtem pánikrohamok miatt, azt hitték, hogy epilepsziás rohamaim vannak. Felakadt a szemem, hiperventilláltam, habzott a szám. (…) Kivizsgáltak, két hétig csövek álltak ki belőlem meg minden, és azt mondták, pánikroham, meg egy enyhe kattanás a fejemben, de hát az kinek nincs. (…) Először is mindenki nyugtatóval akart tömni. Javasolták a sok kedélyjavítót, meg minden csodát, de szerettem volna önmagam maradni. Két évig jártam pszichológushoz, aki elég sok mindenre nyitotta fel a szemem, olyan mély sebekre, amikre eddig nem gondoltam, elástam mélyre. Utána könnyebb volt, de párkapcsolatban ugyanúgy megjelent az életemben a pánik. Javasolt már mindenki mindent, de aminek tényleg sikerült lenyugtatnia, az a sport” – mesélte korábban a Life TV Bréking c. műsorában.

Tóth Gabi – agorafóbia

Az énekesnőnek pár éve nagyot fordult az élete: mindig is megosztó volt, de többször is bevallotta, hogy az utóbbi esztendőkben annyi támadás érte, hogy majdnem ráment az egészsége. Pánikrohamok gyötörték, nem mert színpadra állni és emberek közé menni. Odáig fajult a dolog, hogy a pánikbetegség átcsapott agorafóbiába, aminek súlyos tünetei voltak.

„Volt, hogy 47 kilósra fogytam, nem mertem kimenni az utcára, és nem mertem vezetni. Ez a pánikbetegség egy úgynevezett agorafóbiába ment át. (…)Iszonyat durva pánikrohamokkal kellett színpadra állnom, amiből senki nem látott semmit és hát akkoriban arra is bíztattak, hogy ne beszéljek és ne mutassam, nehogy elijesszem a szervezőket vagy bárkit, hogy nekem ilyenem van. Fél évig így dolgoztam, mentem és voltam újságok címlapján vagy tévés műsorokban. Például az x-faktoros fellépésem előtt is a vécében zokogtam, hogy nekem ki kell állnom, és nem bírok, mert nem kapok levegőt és el fogok ájulni” – vallott betegségéről Tóth Gabi egy korábbi Instagram-live-ban. 

Fluor Tomi – pánikbetegség

Majkához hasonlóan róla is azt gondolhatnánk, hogy lepattannak róla a bántások, a Wellhello frontembere azonban keményen megszenvedte az ismertséget. Amikor befutott a zenekar, rengeteg negatívat kapott online és offline, ami egy idő után szorongást, majd pánikbetegséget okozott nála.

„Ebben az volt a rossz, hogy azért én ennél érzékenyebb, nagyon önelemző vagyok, alapból is tudom rágni magam mindenen. És ha ennyi bántást kap az ember, nem viseli jól, hogy van, hogy meg akarják verni. Ki akarták kaparni a szemem a villamosmegállóban. Az ember úgy áll: azért, mert csináltam egy dalt, ami nekik nem tetszik? Kicsit nehéz volt, hogy hirtelen mindenki véleményt alkotott, és akkoriban kifizetődő is volt engem bántani, mert az egyből címlap volt. (…) Utána jött már az, hogy az egyik pillanatról a másikra zokogás, kórház, minden. Végigvittem a játékot. Amikor az embernek a legboldogabbnak kellene lennie, néha pont akkor éli meg ezeket a mélységeket” – mondta A dal a miénk c. podcastben Fluor Tomi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top