Út a babáig Babát szeretnék
Szponzorált tartalom

Tényleg hatással lehet a kávé a termékenységre?

Nemcsak a terhesség alatt, de már a babatervezés időszakában oda kell figyelnünk, hogy mit eszünk, mit iszunk, milyen életmódot élünk. Az alkohol és a dohányzás egyértelműen tabu, ha kisbabát szeretnénk, de mi a helyzet a kávéval?

Mivel elég sokunk számára létfontosságú a napi kávéadag, még jó, hogy elkezdünk aggódni, hogyan befolyásolja a gyerekvállalás a kávézási szokásainkat. Az tiszta sor, hogy a babavárás ideje alatt nagyrészt le kell mondani a koffeinről (vagy legalábbis baromi óvatosan kell bánni vele), de hogyan hat a kávé a termékenységre? A helyzet az, hogy ez egy egészen komplex kérdés.

A jó hír minden kávérajongónak az, hogy amikor megvizsgálták a kávéfogyasztó és a kávét mellőző nők termékenységét, nem találták úgy, hogy a kávézás bármilyen módon befolyásolná a termékenységet. Szóval nyugodtan kávézhatunk a babatervezés ideje alatt. Viszont az is tény, hogy a kávé összefüggésbe hozható a vetéléssel: napi 300 mg koffein, azaz kb. 3 csésze kávé már növelheti a vetélés kockázatát.

Úgyhogy a kávé – mértékkel – nyugodtan mehet a próbálkozás ideje alatt is, a terhesség alatt pedig mindenképpen megfontoltan, mértékkel fogyasszuk!

Ez azt jelenti, hogy igyekezz a napi koffeinfogyasztást 200 mg alatt tartani  – ami körülbelül két eszpresszónak felel meg. Ne feledkezz meg róla, hogy a csokiban, teában, energiaitalokban és néhány üdítőben is található koffein:

1 adag (0,5 dl) lefőzött, eszpresszó kávé 80-100 mg
1 adag (0,5 dl) instant kávé 60-80 mg
1 adag (2 dl) kakaó 5 mg
1 adag (2,5 dl) fekete tea 50 mg
1 dobozos kóla 36-50 mg
100 g étcsokoládé 44-76 mg
100 g tejcsokoládé 17-25 mg2
*Az adatok forrása: Országos Egészségfejlesztési Intézet: Táplálkozási ajánlások várandós és szoptató anyáknak.

 

Popsugar

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top