Út a babáig Babát várok
Szponzorált tartalom

Tévhitek a szoptatásról, amiket inkább felejts el

Egyértelmű, hogy a baba számára a legjobb táplálék az anyatej, mert ebből jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, amelyek nélkülözhetetlenek a fejlődéséhez. Terjeng a szoptatásról azonban pár tévhit, amit jobb eloszlatni, hogy ne csalódj majd nagyot.

1. A szoptatás nem fájdalmas
A baba születése utáni első hat hétben számíts rá, hogy lesz fájdalom, amíg meg nem edződik a mellbimbód. Mivel az első hetekben általában gyakrabban eszik a baba, akár 1,5 óránként is kérhet tejet, és van, hogy egy órán keresztül kell szoptatnod, ezért jó eséllyel felázik a bimbó, ami nem túl kellemes érzés. Nem azért fáj a mellbimbód, mert rosszul csinálsz valamit, nem jól tartod, vagy kevés a tejed, hanem mert ez a dolgok rendje, teljesen természetes jelenség.

2. A szoptatástól lefogysz
Ez egy remek hiedelem, csak sajnos nem igaz. Tény, hogy több kalóriát égetsz el szoptatás közben, mint ha nem szoptatnál, csakhogy ettől még nem olvad le az a tíz kiló, ami rajtad maradt a terhesség után. Keringenek ugyan olyan történetek szerencsés anyukákról, akik a szoptatástól annyira lefogytak, hogy rájuk sem lehetett ismerni, de ez valószínűleg a ritkább forgatókönyv. A szoptatás alatt inkább ne a fogyásra koncentrálj, hanem arra, hogy kiegyensúlyozottan egyél, hogy minden tápanyagot biztosítani tudj a babádnak.

3. Nincs szükség vitaminpótlásra
Természetesen szükséged van vitaminpótlásra, mert a szoptatás igénybe veszi a szervezetedet és leszívja a raktáraidat. Már terhesség alatt lemerültek a tápanyagtartalékaid, úgyhogy most fokozottan kell figyelned, hogy változatos, zsírban szegény, rostokban, fehérjékben, gyümölcsökben gazdag legyen az étrended. Vitaminpótláskor pedig a következő vitaminokra kell ügyelned: C-, A-, D-, B2-, B6-, B9-vitamin és a folsav.

4. Biztos rosszul csinálod
Rosszul tartod, ne szoptasd fekve, és különben sem szoptattál elég ideig. Ne hagyd, hogy mások lehúzzanak, egyáltalán nem igaz, hogy akkor ér valamit a szoptatás, ha minimum 5 éves koráig a melleiden lóg a gyermek. A szakértők szerint az első hat hónap az, ami kritikus és a legfontosabb, hogy kapjon anyatejet, de ha nem kizárólag anyatejen él, hanem kiegészítés kell mellé, akkor sincs világvége, mert az immunrendszeréhez szükséges anyagokat megkapja kis mennyiségű tejből is. Ha pedig teljesen tápszeres baba, mert nem jött össze az anyatejes táplálás, akkor sem kell megijedni, a mai tápszerek már annyira profik, hogy megkapja a szükséges tápanyagokat belőlük a baba.

5. A szoptatással lehet kötődni a babához
Mármint a tévhit szerint csak és kizárólag a szoptatástól alakul ki a kötődés anya és baba között. Szó sincs erről, az anya, aki cumisüvegből eteti a gyermekét, ugyanolyan anya, mint amelyik szoptatja. Ugyanúgy a karjában tartja, ringatja, ölelgeti és szereti. Az anyai szeretet nem attól függ, hogyan eteted a babát.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top