Szabadidő

Karácsonyi világjáró – ünnepváró tippek külföldről

A karácsonyt a világ minden pontján ünneplik. Valahol derékig érő hóban, valahol kánikulában, és mindenhol kicsit másképpen. Nézz körül velünk négy országban, és lopj ötleteket!

Karácsony Angliában

Európa minden fővárosa fényárba öltözik az adventi időszakban, nincs ez másként Londonban sem. Az amúgy is élénk és csillogó város rátesz egy lapáttal. A Harrods áruház ma már tradicionálisnak számító karácsonyi fényeiben igazán meseszerű. 1974 óta minden évben Norvégia, azon belül is Oslo, a főváros küld karácsonyfát Westminsterbe, a norvégok ezzel fejezik ki hálájukat a második világháború alatti brit segítségért. A karácsonyfa-állítás német eredetű szokás, amely világszerte, így a szigetországban is elterjedt. Korábban az angoloknál a fagyöngy volt elterjedt, innen maradt fenn a fagyöngy alatti csókolózás hagyománya is.

 

A karácsonyfát a legtöbb család már az adventi időszakban feldíszíti, egész decemberben nézegetik, viszont csak december 25-én reggel ajándékozzák meg egymást. A gyerekek december elején levelet írnak a Father Christmasnak, amelyet a kandallóba dobnak, és így juttatják el a címzetthez. Szenteste a gyerekek lázas izgalommal fekszenek le, mert várják a Télapót, aki a kéményen keresztül érkezik, és az angol házakban elmaradhatatlan kandallóból bukkan elő, az ajándékokat pedig nem a fa alá, hanem a kandallóra akasztott zoknikba rejti el.

Christmas pudding
Christmas pudding

A gyerekek gyakran készítenek egy pohár tejet és némi süteményt a Télapónak, hogy megvendégeljék, ha már ilyen rendes, hogy elhozta az ajándékaikat. Az angol karácsonyi menü elmaradhatatlan része a Christmas pudding, amely nem hasonlít az általunk ismert pudingokhoz, szárított gyümölcsökből, mazsolából készült süteményféle, amelyet már december elején elkészítenek, mert állnia kell egy kis ideig. Gyakran rejtenek el a karácsonyi pudingban egy pennyt is, aki megtalálja, annak szerencséje lesz.

Öt tipp, hogy angolos legyen a karácsonyod:

• Akassz karácsonyi csizmát vagy zoknit a kandalló párkányára – vagy kandalló híján a lakás központi részére. Minden családtagnak legyen egy, a legtökéletesebb, ha névre szóló.

• A lakás különböző pontjain rejts el pici fagyöngycsokrokat, és ne feledd, akit a fagyöngy alatt találsz, megcsókolhatod.

• A piros és a zöld hagyományos karácsonyi színek, a britek előszeretettel használják. Piros-zöld papírgirlanddal díszítheted az ablakot és a bejárati ajtót.

• A piros és a zöld szín az örökzöldeknél is visszaköszön. Kedvelt a magyal, de örökzölddel a csipkebogyó is karácsonyi. Ajánlott hozzá a piros-fehér kockás szalag.

• Az ablakba vagy a ház elé a növényekre tegyél színes égőket.

Karácsony Finnországban

Finnországban, azon belül is Lappföldön lakik a Télapó. A finnek által Joulupukkinak nevezett piros köpenyes, nagy szakállas úr legendája még a kereszténység előtti időkre vezethető vissza, és az Észai-sarkkör közelében, a Fül-hegyen (Korvatunturi) éldegél. A karácsonyi ajándékokat a Télapó szállítja ki rénszarvasszánon. A kisgyerekekhez tényleg bekopog a Télapó, hasonlóan a mi Mikulásunkhoz, és mielőtt átadná az ajándékot, megkérdezi, jól viselkedtek-e. 24-én reggel az emberek, a hagyományok szerint, gyönyörűen megterített asztalnál fahéjas tejberizst fogyasztanak, majd az ünnepélyes és hivatalos békekihirdetés után kezdetét veszi az ünnep.

Rovaniemi, Lappföld
Rovaniemi, Lappföld

 

A finnek karácsony napján sem mondanak le a szaunázásról, még a Télapó érkezése előtt hódolnak ennek a kedvelt élvezetnek. Karácsony napján nem illik szomszédolni, de még telefonálni sem, az emberek inkább templomba és szeretteik sírjához mennek gyertyát gyújtani, a rokon- és barátlátogatások ideje december 25. Természetesen Finnországban sem maradhat el a nagy karácsonyi kajálás. Kerül az asztalra hering és rozslisztes tésztában sült sonka, bőven fogy a glögg, a fűszeres forralt bor, amelynek alacsony az alkoholtartalma, és nincs hiány mézes-gyömbéres édességekből sem. A karácsonyi vacsora után azonban nem szedik le az asztalt, hanem a maradékot éjszakára otthagyják, hogy ha a karácsonyi manók arra járnak, akkor ők is jóllakhassanak. Karácsony napján a finnek a háziállatokat is „megvendégelik”, akárcsak a környezetükben élő madarakat.

Négy tipp, hogy finnes legyen a karácsonyod:

• Főzz egy nagy adag glöggöt és süss mézes-gyömbéres süteményt. A fűszeres bor és sütemény meleg illata az egész lakást bejárja – jobb, mint a lakásparfüm.

• Ne stresszelj, inkább menj el szaunázni.

• Készíts karácsonyi kuckót házi kedvencednek, és tegyél ki madáretetőt.

• Ne csak a karácsonyi vacsorához készülj ünnepi terítékkel, hanem a reggelihez is. Egyszerű, de jó ötlet, ha minden étkezéshez más-más szalvétával terítesz.

Karácsony Spanyolországban

A karácsony hivatalosan a karácsonyi lottósorsolással kezdődik, és a kihúzott számokat élő adásban, énekelve ismertetik a nézőkkel. Spanyolországban a karácsony igen hasonló, mint nálunk. December 24-én karácsonyfát állítanak, valamelyik családtagnál gyűlik össze a család apraja-nagyja, elfogyasztják az ünnepi ebédet, és éjszaka misére mennek. Az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. A gyerekek azonban a karácsonynál is jobban várják január 6-át, amikor a háromkirályok (Los Reyes Magos) ajándékot hoznak nekik. Valami apróságot karácsonyra is kapnak, de az igazán nagy dolgokat a három király hozza. A gyerekek kiscsizmáikon kívül, amelyekbe az ajándékot várják, a királyoknak, a szolgáknak és a tevéknek egy kis harapnivalót készítenek a küszöbre viszonzásul. A háromkirályok érkezése a karácsony igazi csúcspontja, az utcákat feldíszítik, és a tömeg tolongva követi a három király díszes karavánját. Aki egy tagadhatatlan spanyol fiesztára vágyik, ne csak karácsonykor, hanem január elején „teleljen” Spanyolországban.

Háromkirályok Parádé
Háromkirályok parádé

 

Három tipp, hogy spanyolos legyen a karácsonyod:

• Vegyél lottót, és bár nincs nálunk nagy karácsonyi lottósorsolás, december 20-án és 21-én izgulhatsz.

• Ünnepeld meg a három király érkezését, díszítsd a lakást csillagokkal, és a három király is megjelenhet rajzon, nyomaton vagy kerámiafigurák képében.

• Gyújts apró olajmécsest, mint ahogy Spanyolország összes otthonában teszik.

Karácsony Mexikóban

 

Piñata nélkül nincs karácsony
Piñata nélkül nincs karácsony

Karácsonyi fényekből nincs hiány, viszont a ropogós, havas karácsony Mexikóban ismeretlen. A 25-30 fokban a klasszikus karácsonyi hangulatot műfenyőfák és porcelán hóemberek szolgáltatják. Mivel az itt élő emberek nagyon vallásosak, ezért igen fontos ünnep számukra a karácsony. Nagy csinnadrattával mennek templomba, imádkoznak, gyertyát gyújtanak, és szentképek díszítik az utcákat, lakásokat. December 24-én összegyűlik az egész rokonság, betlehemeznek, de a betlehemi oltárokat már december közepén felállítják. A szokás szerint a karácsonyi összejövetelre mindenki visz ételt, amelyet közösen fogyasztanak el. A szenteste evéssel, játékkal és beszélgetéssel telik. Általában az egyik családtag beöltözik Télapónak, és ő osztja ki az ajándékokat. Éjfél körül előkerül a piñata, amely cukorkát és apróbb játékokat rejt. A gyerekek bekötött szemmel verik szét, és jutnak az ajándékhoz. A família hazamegy aludni, de másnap, december 25-én újra összejönnek, és megeszik az előző napi maradékot. Ez a recalentado, azaz „újramelegítés”.

Négy tipp, hogy mexikói legyen a karácsonyod:

• Szerezz be vagy készíts egy piñatát.

• Készíts betlehemet, és helyezd a lakás központi helyére.

• Létjogosultságot nyer a műfenyő, amelyet ne klasszikus karácsonyi színekkel díszíts, hanem élénkkékkel, mélypirossal, narancssárgával, okkerrel.

• A klasszikusnak számító karácsonyi ízeket cseréld csilire és csokoládéra.

 

További adventi cikkeink
8 parfüm karácsonyra, ami méltó az ünnepekhez »
20 haszontalan tudnivaló, amit garantáltan megjegyzel a karácsonyról »

A 25 legkülönlegesebb szalvéta »
Ehető karácsonyfadíszek ínyenceknek »

Saját készítésű karácsonyi üdvözlőlapok 5 perc alatt »

5 csodás karácsonyi dísz a kertben »
Szépségcsomagot a fa alá! 10 szuper tipp »

Élményajándékot karácsonyra! »

6 szuper budapesti koripálya »
Ünnepi készülődés az Állatkertben »
6 szuper kreatív tanfolyam a karácsonyi készülődéshez »
Törhetetlen karácsonyfadíszek »


Advent.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »
Fenyő.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top