Szabadidő

Kirándulástippek a budai hegyekben – pattanj fel a Gyermekvasútra!

Ha egy kellemes kirándulásra vágysz, irány a Budai-hegység! Pattanj fel a Gyermekvasútra, vagy csak kövesd az útvonalát, és fedezd fel velünk a szebbnél szebb kirándulóhelyeket!
A Gyermekvasút: a Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között közlekedő Gyermekvasút a főváros egyik közlekedési látványossága Budapest II. és XII. kerületében.

Állomáshelyek: Széchenyi-hegy, Normafa, Csillebérc, Virágvölgy, János-hegy, Vadaspark, Szépjuhászné, Hárs-hegy, Hűvösvölgy.

A második világháború befejezését követően született meg az gondolat, hogy kisvasutat építsenek a gyermekek számára. Az építkezés 1948 áprilisában kezdődött meg a Széchenyi-hegy állomás területén, és augusztus 1-jén már el is indult a forgalom a Gyermekvasút első szakaszán, amelyet akkor és még sokáig Úttörővasútnak neveztek. Az Úttörővasúton kezdettől fogva a gyerekeké volt a főszerep, ők teljesítettek szolgálatot, ők látták el a forgalomirányítói, a pénztárosi, a kalauzi teendőket éppúgy, mint a postai feladatokat – később közülük sokan ezt választották hivatásul. Azért persze az idősebbeknek is jut szerep, hiszen a masiniszta-, a mozdonyvezetői és az állomásfőnöki posztokat is felnőttek látják el. A Gyermekvasút a 21. századra is megőrizte sajátosságait: hangulatos kisvasútként szolgálja a budai hegyekbe kirándulókat. Összeállításunkban megmutatjuk, milyen látnivalók várnak rád, ha ide tervezed a hétvégi kiruccanást!

Széchenyi-hegy állomás

A Széchenyi-hegy állomás a Gyermekvasút egyik, a városhoz közelebb eső végállomása vagy éppen kiindulópontja. Az állomás a Hegyhát utcában, a Golfpálya utca torkolatánál helyezkedik el. Ha gépkocsival érkezünk, az állomás előtti téren lévő szabad parkolóban hagyhatjuk a négykerekűt.

Ne hagyd ki: A Széchenyi-hegy oldalában, a Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomásától néhány perces sétára található a Széchenyi-emlékmű és -kilátó, a budai hegyek egyik kevéssé ismert látványossága. Az emlékmű és a kilátó eredetileg erdei pihenőhelyként is szolgált, jelenleg inkább egy csendes, külvárosi, ligetes parknak tekinthető. A fenyőliget közepén, a hegy oldalába ékelve található emlékmű gróf Széchenyi Istvánnak állít emléket. A kilátót Ybl Miklós tervezte, és eredetileg artézi kútként a pesti Városliget bejáratánál állították fel. 1898-ban, a millenniumra való készülés idején, a Hősök tere kiépítésekor került át jelenlegi helyére, a Széchenyi-hegyre, a Széchenyi-emlékmű közelébe. A Széchenyi-emlékmű és -kilátó a Fogaskerekű Vasút Művész út megállójától műúton, a Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomásától erdei sétaúton és műúton közelíthető meg.

Normafa megállóhely

A megállóhely a Széchenyi-hegy állomás és Csillebérc állomás között található, az Eötvös út közelében, a Kázmér úti vasúti átjáró mellett, az Olimpia Szállótól nem messze helyezkedik el. A közkedvelt kirándulóhely, a Normafa-lejtő rövid sétával közelíthető meg. A gépkocsival érkezőket a megállóhely mellett kialakított szabad parkoló várja.

Kilátás a Normafa lejtő tetejéről
Kilátás a Normafa-lejtő tetejéről

 

Ne hagyd ki: Normafa
Ez a csodálatos, erdővel borított hegytető a főváros legszebb kilátópontja, a múlt század művészeinek kedvenc kirándulóhelye volt, s a mai napig az egyik legismertebb és legkedveltebb kirándulóhely a budapestiek körében. Nem csoda, hisz a főváros közelsége, könnyű megközelíthetősége, valamint a lenyűgöző természeti látnivalók igen vonzó adottságok egy kellemes hétvégi kiruccanáshoz. Telente elsősorban a havas sportokat űzők látogatják a lejtőin kiépített szánkó- és sípályáknak köszönhetően, ám az erdei kirándulások szerelmesei is megtalálják itt számításukat, hiszen számos erdei út vezet a Normafától a budai hegyek más pontjaira: a János-hegyre (Zugligeti Libegő, Erzsébet-kilátó), Zugligetbe, Csillebércre, Makkosmáriára és Budakeszire.

A makkosmáriai rét kedvelt erdei pihenőhely
A makkosmáriai rét kedvelt erdei pihenőhely

A Normafa-lejtő tetején elterülő tisztás szabad kilátást biztosít a főváros felé és a belső budai hegyvidékre. A helynek nevet adó öreg fa helyét ma már csak egy emléktábla őrzi. A látvány, a jó levegő és az erdő szépsége minden évszakban sok kirándulót vonz ide.

Csillebérc állomás

Csillebérc állomás a Konkoly-Thege Miklós úti vasúti átjáró közelében, az egykori Csillebérci Úttörő Nagytábor (ma Csillebérci Gyermek- és Ifjúsági Központ) és a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézete közötti területen fekszik.

A csillebérci állomásépületet három színes dombormű díszíti, amely az egykori úttörők életének egy-egy mozzanatát ábrázolja. A váróterem fölötti kis toronyban óra működik, tetejét gőzmozdony alakú szélkakas díszíti.

Csillebérc állomás
Csillebérc állomás

 

Ne hagyd ki: Challengeland
A Gyermekvasút Csillebérc állomásának közvetlen szomszédságában található a Kihívások Világa (Challengeland) erdei drótköteles akadálypálya.
A csillebérci gyermektábor területén, a Csillebérc állomás felőli bejárat közelében 2006 tavaszán jött létre az egyedülálló, erdei drótköteles akadálypálya, a Challengeland. A Kihívások Világában 3 hektáron közel 200 egyéni és csoportos akadály található, amely lehetőséget nyújt ügyességi és erőnléti feladatok kipróbálására különböző nehézségi szinteken, különböző magasságokon a kezdőtől a haladókig. Az akadályokon önállóan lehet végighaladni, ám a különféle technikai eszközöknek és a szakképzett személyzetnek köszönhetően folyamatosan biztonságban érezhetjük magunkat.

Márciusi nyitva tartás: az időjárás kedvezőbbre fordulásával hétvégenként 10–16 óráig. Pénztárzárás 1 órával zárás előtt.
Elérhetőség: 1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 21. (A csillebérci Gyermekvasút-állomásnál, közvetlenül a bejárattal szemben.)
Bővebben: www.kalandpalya.com »

János-hegy állomás

A János-hegy állomás a Budakeszi-erdő szélén, a János-hegy Budakeszi felőli lejtőjén kialakított mesterséges teraszon található.

Ne hagyd ki: a János-hegy állomásról kiindulva rövid erdei sétával megközelíthetők a budai hegyek legkedveltebb nevezetességei: az Erzsébet-kilátó és a Zugligeti Libegő. Ennek köszönhető, hogy a János-hegy állomás a Gyermekvasút szinte legforgalmasabb állomása.

Erzsébet-kilátó
A János-hegy tetején, Budapest legmagasabb pontján, 527 méter tengerszint feletti magasságban áll az Erzsébet-kilátó. A kilátóból télen és nyáron egyaránt csodálatos panorámában lehet részünk. A létesítmény egész éven át nyitva tart, és díjmentesen látogatható. Az épület tetejére egy körülbelül száz lépcsőből álló csigalépcsőn juthatunk fel, közben a lépcsőházban kialakított kisebb pihenő-, kilátófülkékben szusszanhatunk egy kicsit.

Az Erzsébet-kilátóból télen-nyáron csodálatos kilátás nyílik Budapestre
Az Erzsébet-kilátóból télen-nyáron csodálatos kilátás nyílik Budapestre

 

Zugligeti Libegő
A Zugligeti Libegő a budai hegyek egyik legérdekesebb látványossága – menet közben Budapest panorámájában gyönyörködhetünk. Felső szakasza a János-hegy meredek lejtőinek erdőjében, alsó szakasza a zugligeti villanegyed utcái és kertjei fölött halad. A Zugligeti Libegő felső állomásáról rövid (15 perces), ám meredek sétával juthatunk el az Erzsébet-kilátóhoz, ahol gyönyörű kilátás fogad minket. A Zugligeti Libegő egész éven át, napközben üzemel.
Bővebben: www.libego.hu »

Libegő - kihagyhatatlan panoráma
Libegő – kihagyhatatlan panoráma

Tündér-szikla
A Tündér-szikla a Zugligeti Libegő közvetlen közelében található, a zugligeti állomástól gyalogosan néhány perc alatt elérhető. A sziklacsoport a János-hegy egyik nyúlványát képező Tündér-hegy lejtőjéből emelkedik ki. A Tündér-szikla régóta népszerű úti célja az egynapos kirándulásoknak. Oldalán kiépített sétaút vezet, tetejéről Budapestre nyílik panoráma.

Vadaspark megállóhely

A megállóhely a János-hegy állomás és a Szépjuhászné állomás között található. A Vadaspark megállóhelyet a János-hegyről a Budakeszi Vadasparkhoz vezető erdei sétaút kereszteződésének közelében létesítették 2004-ben, 2006 óta időszakos megállóhelyként üzemel, azaz a megállóhelyen csak a menetrendben meghirdetett vonatok állnak meg.

Ne hagyd ki: Budakeszi Vadaspark
A budai hegyek közt, Budapest és Budakeszi határában, egy csöndes, védett völgyben található a Budakeszi Vadaspark. Az 1979 óta működő létesítmény elsődleges feladata a hazánkban és Európában őshonos vadfajok erdei környezetben való bemutatása. A több mint háromszáz hektáros, körülzárt terület egész éven át érdekes és tartalmas programokat kínál családi kirándulásokhoz és iskolai tanulmányi utak, erdei tanórák megrendezéséhez egyaránt.

Háziállat bemutató a Vadaspark szomszédságában
Háziállat-bemutató a vadaspark szomszédságában

Nyitva tartás: egész évben.
Hétköznap: 9.00–15.00 óráig, hétvégén: 9.00–15.30-ig.
Belépő:
Felnőttjegy: 700 Ft/fő
Gyermekjegy: 400 Ft/fő (2–14 éves korig)
Diák- és nyugdíjasjegy: 500 Ft/fő
Bővebben: www.vadaspark-budakeszi.hu »

Hárs-hegy állomás

Az állomás a Szépjuhászné állomás és Hűvösvölgy állomás között található. A Hárs-hegy állomás a Nagy-Hárs-hegy északkeleti lejtőjén kialakított mesterséges teraszon, a hárs-hegyi szánkópálya és a Gyermekvasút vonalának kereszteződésénél található. A hárs-hegyi állomást elhagyva következik az utazás egyik csúcspontja, a gyermekvasutasok által „Panoráma-ívnek” keresztelt szakasz, ahonnan páratlan kilátás nyílik a teljes pesti oldalra.

A Gyermekvasút vonalának egyik különlegessége a Hárs-hegy és Hűvösvölgy állomások között található alagút, a Gyermekvasúton való utazás egyik érdekessége pedig az alagúton történő keresztülhaladás.

Ne hagyd ki: kis-hárs-hegyi kilátó
A Gyermekvasút vonalától néhány száz méterre, a Kis-Hárs-hegy tetején, 362 méteres tengerszint feletti magasságban, egy kisebb erdei tisztáson fából épült kilátó található. A kilátóból csodálatos körpanoráma nyílik Buda északi részére, a budapesti Belvárosra, a Várhegy és a Citadella irányába. A kilátót a Gyermekvasút Hárs-hegy és Szépjuhászné állomásától egyaránt megközelíthetjük.

Hűvösvölgy állomás

 

Hűvösvölgy állomás a Gyermekvasút végállomása, ennek a közelében található a Nagyrét, mely a Hűvösvölgy állomástól kiinduló rövid erdei sétával közelíthető meg. A rét kedvelt kirándulóhely, családi és iskolai kirándulások, sportrendezvények helyszínéül szolgál. Kirándulások alkalmával a közeli Kis-Hárs-hegyre és Nagy-Hárs-hegyre, valamint a távolabb eső Budakeszire vezető útvonalak kiindulási vagy célpontjaként szolgálhat. A rétről remek kilátás nyílik a Nagy-Hárs-hegyre.

Ne hagyd ki:
Fazekas-hegy
Hűvösvölgy állomás és a Nagyrét közvetlen közelében található a kirándulók által kevésbé ismert Fazekas-hegy. A Fazekas-hegy egykor ősmaradványokban igen gazdag lelőhely volt, napjainkra azonban a gyűjtők szinte teljesen kifosztották. A sziklák a mai napig nemzetközi jelentőségű geológiai értéket képviselnek. A hegycsúcs Hűvösvölgy állomásról kiindulva a Nagyrét felé vezető sétaútról vagy a Bátori László utca felől közelíthető meg.

A Gyermekvasutas Múzeum
Akit a Gyermekvasút története részletesebben érdekel, az ne mulasszon el betérni a hűvösvölgyi állomás épületében található múzeumba. A múzeum az Úttörővasút és a Gyermekvasút egykori életét megidéző kiállításnak ad helyet. A múzeum szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 9-től 17 óráig látogatható. Munkanapokon a múzeum zárva tart.

Gyermekvasút-információk
Menetdíj:

Teljes árú szakaszjegy: 500 Ft
Gyermekszakaszjegy: 300 Ft
Teljes árú vonaljegy: 700 Ft (egy útra), 1400 Ft (menettérti)
Gyermekvonaljegy: 350 Ft (egy útra), 700 Ft (menettérti)
Családi napijegy: 3500 Ft

További információ:
Széchenyi-hegy: tel.: 06-1/397-5394
Hűvösvölgy: tel.: 06-1/395-5420

A Széchenyi-hegyi állomás megközelítése:

• A Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomása tömegközlekedési eszközökkel a Moszkva tér felől az 59-es vagy 61-es jelzésű villamossal a Fogaskerekű Vasút megállóhelyig, tovább a Fogaskerekű Vasúttal a Széchenyi-hegy végállomásig utazva, majd gyalogosan a Golfpálya úton közelíthető meg.

• Az állomást gépkocsival is megközelíthetjük a Déli pályaudvartól az Alkotás utca – Nagyenyed utca – Istenhegyi út – Költő utca – Eötvös úton a Normafa megállóhely mellett található parkolóig, majd tovább a Hegyhát úton a Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomásáig haladva érhető el. Az állomás mellett szabad parkoló található.

Bővebben a Gyermekvasútról: www.gyermekvasut.com »
A menetrend megtekinthető itt »

 

Fotók: www.gyermekvasut.hu »

Gyermekvasút.lap.hu »
Budai-hegység.lap.hu »
Túra.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top