Utazás

Életveszélyes Egyiptomba utazni?

A turistákat is veszélyeztető egészségügyi helyzet alakulhat ki Egyiptomban, Tunéziában, sőt akár Marokkóban is, mivel a líbiai háborús helyzet miatt százezrek menekülnek hazájukból – harsogja több magyar és angol nyelvű internetes újság, hírműsor.

Életveszélyes Egyiptomba utazni?Divat az európai nászút

Az érintett országokba látogatás valóban jár egészségügyi kockázattal, valós veszélyt jelent például a hepatitisz A- és B-fertőzés, de a betegség elkerülhető, ha felkészültek vagyunk – tájékoztatott dr. Ócsai Lajos, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (volt ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal) járványügyi főosztályának vezetője. – Ha tudjuk, mivel állunk szemben, akkor tenni is tudunk ellene, mindössze egy kis odafigyelésre van szükség. Az érintett országokban megfizethető a luxus, a magas minőséget kínáló szállodákban biztonságban vagyunk, tiszta vizet, megbízható ételt kapunk, így élvezhetjük  a nyaralást ahelyett, hogy a mellékhelyiségben töltenénk az időnket – sorolja a tudnivalókat a szakember. – Ha nem lepusztult motelben szállunk meg, nem vásárolunk ételt utcai árustól, nem iszunk csapvizet, és betartjuk az alapvető higiéniai normákat, akkor nagy baj nem lehet.

Tavaly ilyenkor többen utaztak Egyiptomba, Tunéziába és Marokkóba is, mint az idén, ez részben a politikai helyzetnek, részben az egészségügyi veszélyekkel fenyegető híreszteléseknek tudható be.

Életveszélyes Egyiptomba utazni?Az egyiptomi üdülőparadicsom 1000 kilométerre van a líbiai határtól, így nem túl életszerű, hogy a menekültek átvándoroljanak a turisták kedvenc területeire – kezdi Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője. – Ha bármilyen veszélyt jelentene az érintett területekre utazni, akkor a külügyminisztérium megtenné a szükséges lépéseket, és az utazási irodák is tájékoztatnák a nyaralni indulókat. Borzasztó rövidlátó gondolkodás lenne egy irodától, ha olyan helyre engedné az utasait, ahonnan várhatóan elégedetlenül, betegen jönnének haza – érvel Molnár Judit.

Egyszerű érdeklődőként megkerestünk több neves irodát is, és egybehangzó véleményük szerint nyugodtan útra kelhetünk e három országba. Ha mégis kétségeink lennének, akkor helyettesítésként Jordániát ajánlották figyelmünkbe, amely szolgáltatásait, árait és hangulatát tekintve is hasonló a fent említett úti célokhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top