Utazás

Putrikból a csodapalotákba

Képzelj el egy országot, ahol a pénz nem számít: hatsávos tükörsima autóút vezet át a fővároson, amelyen 110-zel lehet haladni, a benzin 10 eurocent, pezseg a kulturális élet, felhőkarcolók szegélyezik a tengerpartot, és a világ legjobb egyetemei sorakoznak, hogy állampolgárainak ingyenes oktatást adjanak, ugyanakkor a hagyományok tisztelete és a hit határozza meg a mindennapokat.

Putrikból a csodapalotákbaIlyen hely Katar és  fővárosa, Dohár. A legmegdöbbentőbb, hogy Katar állam csupán 1971-ben vált függetlenné. Szinte a szemünk előtt nőtt ki a sivatagi sátrak és kő házikók tengeréből a legdinamikusabban fejlődő arab állam. Mint egy népmesében: a legszegényebből a leggazdagabbá. Régen gyöngyhalászatból éltek itt, ez volt a legszegényebb öbölbeli ország, azonban a tengerben talált kőolaj- és földgáztartalékai mára a világ leggazdagabb országává tették. Doha tengerpartja most úgy néz ki, mint Manhattan. Üveg felhőkarcolók, a legmodernebb építészeti megoldásokat alkalmazó múzeumok, kiállító- és konferenciatermek sorakoznak egymás után, a múltból vett sátorszerkezettel, geometrikus motívumokkal díszítve.

A cikk folytatását megtalálod a Cafeblogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top