Utazás

13 hely, amit látnod kell a világból

Emberekből álló kastélytornyok, legendás óriásokhoz köthető hatalmas cölöpök a tengerparton és hullám formájú, karamellre emlékeztető homokkő. Íme 13 hely, amit látnod kell a világból!

1. Goblin-völgyi Állami Park, Utah, Egyesült Államok
A terület elnevezése magyarul talán leginkább a Kobold-völgy lenne, mivel a helyiek szerint a sziklaalakzatok furcsa manókra emlékeztetnek.

14 hely, amit látnod kell a világból

2. Las Pozas, Mexikó
A név annyit tesz: medencék, és a nagyjából 80 hektáros terület Mexikó egyik legkülönösebb látványossága. A parkot egy gazdag angol arisztokrata, Edward James hozta létre, és a szürrealizmus megszállottjaként maga alkotta meg fantáziabirodalmát a dzsungel közepén. A számos medence mellett lépcsők vezetnek a semmibe, és rengeteg épületet láthatunk, amelyeknek olyan neveket adott az amúgy építészetben járatlan James, mint „A ház a fán, ami három emelet, talán öt” vagy „A ház, aminek bálna alakú a teteje”.

14 hely, amit látnod kell a világból

3. Pancake Rocks, Új-Zéland
A Palacsinta-sziklák a Paparoa Nemzeti Park nyugati végében láthatók, és nagyjából 30 millió évvel ezelőtt kezdtek formálódni, ahogyan az üledékek lerakódtak.

14 hely, amit látnod kell a világból


4. Mont St. Michel, Franciaország

A látványos és legendás hely nem új a Normandiába látogatóknak, sőt sokan emiatt utaznak arra a vidékre. A 8. századi apátság eredetileg egy árapályszigetre épült, de az 1800-as évek végén bekötőutat csináltak a szárazföldhöz, és ezzel megszűnt szigetnek lenni. Kilenc évvel ezelőtt azonban a francia miniszterelnök bejelentette, hogy egy 150 millió eurós projekt után Mont St. Michel ismét árapálysziget lesz.

14 hely, amit látnod kell a világból

5. Dean’s Blue Hole, Bahamák
Talán létezik nagyobb vagy látványosabb kék lyuk a világon, de a Dean’s Blue Hole kétségtelenül a legmélyebb. A kék lyuk egy olyan széles, meredek falú lyuk, amelyben a sziget korallalapjain keresztül a tenger felemelkedik; szokás függőleges barlangnak vagy víz alatti lefolyólyuknak is nevezni.

14 hely, amit látnod kell a világból

6. Petrified Forest Nemzeti Park, Egyesült Államok
Az Arizona állambeli nemzeti park a megkövült fáiról kapta a nevét, de egyedülálló indián barlangrajzok és írások is fennmaradtak itt, valamint a megkövesedett fákból az egykor itt élők úgynevezett achátházakat építettek, és ezek egy része ma is megmaradt.

14 hely, amit látnod kell a világból

7. Tarragonai embertorony, Spanyolország
Minden évben ezrek gyűlnek össze Tarragonában, ahol azon versenyeznek különböző csoportok, hogy melyik tudja a legmagasabb embertornyot összehozni. A hagyomány 200 éves, és „kastélyépítő” versenynek nevezték, amelyben a csapatok létszáma 75 és 500 fő közötti, és általában 6-10 emeletes tornyokat tudnak „építeni”.

14 hely, amit látnod kell a világból

8. Mammoth Cave Nemzeti Park, Egyesült Államok
A Mamut-barlang egy 630 kilométeres barlangrendszer Kentucky államban, és a neve a méretére utal, nem pedig arra, hogy itt valaha mamutok éltek. Jelenleg 200 ismert faj él a barlangban, közülük 42 teljes sötétségben.

14 hely, amit látnod kell a világból

9. Alberobello, Olaszország
A 11 000 lakosú kis városka a hengeres és négyszögletes épületeiről, a trullókról vált ismertté, amelyeket mindenféle kötőanyag nélkül, kizárólag kőből építettek. A történet szerint azért volt erre szükség, mert Convensano grófja ugyan segített letelepedni a menekülteknek és a parasztoknak, de megparancsolta, hogy olyan házakat építsenek, amelyeket az adószedők érkezésekor el lehet bontani, majd távozásuk után könnyű visszaépíteni.

14 hely, amit látnod kell a világból

10. Rock Islands Southern Lagoon, Palau
2012 óta az UNESCO-világörökség része, nagy kiterjedésű korallzátonyok, barlangok és 445 mészkő szigetet összessége. A változatos táj eredményeképpen az élővilág szemkápráztatóan sokszínű.

14 hely, amit látnod kell a világból

11. Great Blue Hole, Belize
A búvárok kedvence ez a kék lyuk, 126 méter mély és 10 hektár szélesen terül el. A néhai Jacques Cousteau és filmes stábja is felfedezte a víz alatti barlangot, amelynek teteje 10 ezer évvel ezelőtt omlott be.

14 hely, amit látnod kell a világból

12. Óriások útja, Írország
A vulkáni tevékenység nyomán létrejött területen 40 ezer bazaltoszlop tör felfele, akad, amelyik 12 méter magas. A különös tájhoz régi legenda kötődik, amely szerint egy szárazföldön élő óriás építette cölöpökből az utat, hogy lerohanhassa a szemközti szigeten élő ellenségét. Úgy tartják, hogy végül a szigeten élő óriás menekülés közben felszaggatta maga mögött az utat, ezért már csak egy része maradt meg.

14 hely, amit látnod kell a világból

13. The Wave, Egyesült Államok
Az arizonai hullámformájú homokkő alakzat annyira kedvelt a turisták körében, hogy külön ajánlások születtek, melyik időpont a legkedvezőbb bizonyos típusú képek elkészítéséhez. A karamellára emlékeztető domborulatok láttán állítólag sokan megkívánják az édességet.

14 hely, amit látnod kell a világból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top