Utazás

Kiválasztották az első Mars-telepeseket

Több mint kétszázezer jelentkező közül első körben 1058 embert választott ki a Mars One dán vállalkozás, amely egy valóságshow keretében szervez Mars-utazást 2025-re.

Az első körben kiválasztott telepesjelöltek közül egy televíziós show-műsor keretében 24 főre szűkítik azok számát, akik 2025-től elutazhatnak a vörös bolygóra, ahova eddig csak legénység nélküli robotűrhajókat küldtek. A Földre történő visszautazást nem tervezik. A válogatás első körén túljutott jelentkezők nagy része (297 fő) amerikai, 75-en kanadaiak, 62-en indiaiak.

Bas Lansdorp, a Mars One vezetője és társalapítója hat négyfős csapat utaztatását tervezi, akiknek aztán egy települést kell kialakítaniuk a Marson, ahol a tervek szerint 2015-től indulna a növénytermesztés. A projektben csak 18 évesnél idősebbek vehetnek részt, és követelmény a kifogástalan egészségi állapot és az angolnyelv-tudás. A következőkben szigorú teszteken kell teljesíteniük: szimulálják a Marson való létet, megvizsgálják, hogyan viselik el az izolációt.

Akit kiválasztanak az utazásra, annak túl kell élnie a hét hónapos utazás során az erős sugárzást, majd a nehéz landolást. Ezután a laikus asztronautáknak egy száraz bolygón kell élniük, amelynek átlaghőmérséklete mínusz 63 Celsius-fok. A Mars légköre többnyire káros szén-dioxidból áll.

A tervet a világ többnyire kétkedéssel fogadja, de a fizikai Nobel-díjas holland Gerard ‘t Hooft személyében prominens neves támogatója is akad. Szaúd-Arábiában viszont a Mars-utazást tiltó fatvát (vallási rendeletet) adott ki Ali al-Hekmi sejk, a legfőbb vallási szervezetnek a tagja, bírálva a Mars „gyarmatosítását”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top