Utazás

Különös tó: halcsontokban gázolhatunk a parton

Első látásra szokványosnak tűnik a part, ám ha közelebbről megnézzük, kiderül: egészen más borítja, nem homok vagy apró kő.

Az úgynevezett Salton tenger Kalifornia legnagyobb tava. Évek alatt egyre sósabb lett, és ez azt eredményezte, hogy az a több millió hal, ami egykor benne élt, fokozatosan elpusztult. A haltetemek pedig elárasztották a partot, tehát valójában nem homokos vagy köves a part, bár távolról annak is nézhetnénk, hanem apró halcsontok törmeléke borítja. Egyáltalán nem jó ötlet tehát mezítláb bejárni. 

A Salton tenger amúgy egy véletlen baleset következtében alakult ki 1905-ben, amikor is a Colorado folyó egyik öntözőcsatornája eltört, és tavat hozott létre. A mesterséges, de véletlenül létrejött tavat ma már nem táplálja semmilyen víz, sőt vízkivezetés sincs onnan, a környező földből pedig fokozatosan beszivárgott a só. Ez vezetett a halállomány kipusztulásához. A különleges tó vize ugyanis 30 százalékkal sósabb, mint a Csendes-óceáné.

Megnézem
Összes kép (1)

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top