Egy életre megtanulta a szeszfőzde szót a New York Times újságírója Mezőberényben, ahova az utazási rovat szerkesztője szinte véletlenül keveredett. Egy Bukarest–Budapest-vonatról lepattanva csak úgy találomra választotta a 11 ezer fős magyar várost. Kíváncsi volt, mire megy itt turistaként, és őszintén szólva, mi sem hittük volna, hogy Mezőberény ennyi mindent tartogat.
A New York Times újságírójának fotója a szeszfőzdéről |
Seth Kugel arra számított, hogy senki nem beszél angolul, és nem lesznek vele túl barátságosak az emberek, de tévedett. Már a vasútállomáson kedves kis turistatérképbe botlott, tetszett neki a városközpont, és nem hitte el, hogy 3500 forintért kapott szállást. Meglátogatta az Orlai Petrics Kulturális Központ múzeumát, ahol annyira meglepődtek, hogy amerikait látnak itt, hogy elengedték a belépődíjat, és kedvesen körbevezették.
Azt nagyon sajnálta, hogy bár meghívták, lecsúszott egy disznóölésről, ugyanakkor eljutott egy szeszfőzdébe, ahol megismerte a magyarok istenét, legalábbis elmagyarázták neki a pálinkakészítés rejtelmeit. Aztán katolikus misén is járt, ahol megismerkedett egy magyar családdal, akik meghívták pálinkázni.
A lényeg, hogy nagyon élvezte azt a két napot az amerikai újságíró, amit Mezőberényben töltött, és végre megtörte a rólunk képzelt zárkózottság mítoszát. Mi pedig örülünk, hogy végre nem mint a legdepressziósabb nép kerültünk a hírekbe. A vidám magyarok képét nemrég ez a Budapesten forgatott videoklip is erősítette.