Utazás

Ingyen jár a SIM-kártya a Nepálba utazó turistáknak

Az utóbbi években számos külföldi hegymászó tűnt el vagy lett támadás áldozata.

Nepálban – ahol nyugdíjat kapnak egykori “élő istennők”
található a világ 14 legmagasabb, nyolcezer méter feletti hegyéből nyolc, amelyeket évente több ezer külföldi akar megmászni. Az egyedül túrázó hegymászók közül azonban többen is eltűntek, vagy gyilkosság áldozatai lettek, ami aggodalmat keltett a turisták biztonságával kapcsolatban. Ezért az idei szezontól ingyenes SIM-kártyával látják el az ország elhagyatott vidékein magányosan túrázókat. “A SIM-kártya segítségével viszont könnyű lesz megtalálni egy eltűnt hegymászókat, ők pedig segítséget is kérhetnek a megadott számokon, ha bajba kerülnek” – hangsúlyozta a nepáli turisztikai hivatal képviselője.

A hegymászókat és a csoportban mászókat gyakran kísérik helyi segítők. A Himalája elhagyatott részein és a nemzeti parkokban azonban ezrek túráznak egyedül, és nehéz őket kimenteni, ha szorult helyzetbe jutnak.

Az ingyenes SIM-kártyákat mintegy 30 ezer turistának akarják kiosztani, amikor azok átveszik az engedélyüket.

Nepálban – ahol még az ősi módszerek szerint gyűjtik be a mézet – tavaly 800 ezer turista fordult meg, közülük 14 százalék túrázni vagy hegyet mászni ment az ázsiai országba, ahol a turizmus négy százalékát adja a bruttó hazai összterméknek és félmillió embernek ad munkát a világ egyik legszegényebb államában. A hegymászó és túraszezon márciusban kezdődött, és egészen június elejéig, a monszun beköszöntéig tart. Az esőzés kockázatossá teszi a túrázást a Himalájában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top