Utazás

Egy 13 éves lány is feljutott a Mount Everestre

Az áprilisban történt súlyos szerencsétlenség ellenére többen is megmászták a hét végén a világ legmagasabb hegycsúcsát Nepálban.

A jelenlegi szezonban elsőként egy kínai hegymászónő hódította meg a 8848 méteres Mount Everestet, amelynek nepáli oldalán áprilisban 16 halottat követelő lavina zúdult alá, távozásra bírva szinte valamennyi expedíciót.

Alan Arnette, a Mount Everest krónikása szerint a kínai hegymászónő a lavinaszerencsétlenség után nem kapott engedélyt a mászásra, ezért úgy döntött, hogy helikopterrel teszi meg az utat a bázistábor és az 1-es tábor közti rettegett, szakadékok szabdalta Khumbu-gleccser fölött. A helikopternek 20 alkalommal kellett fordulnia, hogy felvigye őt, az 5 serpát, a 2 szakácsot és a csomagokat. Ez az első eset, hogy a nepáli hatóságok engedélyezték a repülést a térségben, ahol környezetvédelmi okokból eddig csak mentésben részt vevő légi járművek szállhattak fel.

A nemzetközi hegymászóközösség tagjai közül sokan kétlik, hogy valódinak tekinthető-e a kínai alpinistanő teljesítménye, a nepáli turisztikai minisztérium azonban érvényesnek ismerte el a helikopter segítségével végrehajtott csúcstámadást. Úgy tudni, hogy Vang Ceng fél év alatt meg akarja mászni hét kontinens legmagasabb pontját, ezen kívül el akar jutni az Észak- és a Déli-sarkra is.

A sok csapattal kapcsolatban álló Arnette szerint mások is megmászták a hét végén a Mount Everestet. Indiai médiajelentések szerint feljutott a csúcsra egy 13 éves indiai lány is, aki ezzel a legfiatalabb női csúcshódító lett. A lány hátrányos helyzetű fiatalokból verbuválódott csapatának tagjaként valószínűleg elsőként jutott fel a Föld legmagasabb pontjára egy dalit, egy, a legalacsonyabb (érinthetetlen) kasztból származó indiai fiú is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top