Utazás

Siker lett az ételosztó hűtőszekrény

Berlinben az utcán elhelyezett frigók éjjel-nappal nyitva állnak, bárki odaviheti a még fogyasztható, de feleslegessé vált élelmiszereket, hogy a rászorulók elvihessék. Egy újabb ötlet, aminek itthon is örülnénk.

Ha Berlinben élnék, biztos nem lenne fonnyadt salátám és ráncos almám, mert mielőtt még satnyulni kezdenek, elvinném őket egy FairTeiler hűtőbe. Főleg ünnepek, szabadságok előtt probléma, hogy a táskák bepakolva, papa, mama, gyerek útra kész, csak mit csináljanak a hűtőben maradt sajttal, tejjel, zöldséggel? Megvárni nem fogják őket kisebb vagy nagyobb minőségromlás nélkül. Eldobni? Csak Európában mintegy 90 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente – ez fejenként 180 kg kidobott élelmiszert jelent.

Siker lett az ételosztó hűtőszekrény

Jelenleg 21 hűtőt helyeztek el városszerte, az elsőket piacok, nagy vásárcsarnokok környékén. A FairTeiler projektnek 1500 önkéntese, úgynevezett ételéletmentője van: ők szedik össze az élelmiszereket – akár házhoz is mennek –, szavatosság szerint szortírozzák az élelmiszereket, és elosztják, hogy mindenhová nagyjából egyenlően jusson. Honlapot is üzemeltetnek, az oldal megmutatja, hová lehet vinni az ételt, illetve melyik hűtőnél van szükség esetleg felvágottra, sajtra vagy bármilyen más élelmiszerre. A hűtő olyan, mint egy minibolt meglepetésfaktorral: vajon mi lesz benne? A hűtőszekrények sosem üresek, naponta akár háromszor is feltöltik őket a fiatalok, idősek, de még turisták is hoznak ételt.

Siker lett az ételosztó hűtőszekrény

Az ételmentők a berlini hajléktalanokat segítő szervezetekkel is kapcsolatban állnak. Azokból az élelmiszerekből, amelyeket magánemberek és üzletek ajánlanak fel, minden szerdán és hétvégén meleg ételt főznek, 250 embert lakatnak jól.

A felesleges ételeket a rászorulókhoz eljuttató foodsharing (ételosztó) rendszer már 2008 óta működik Berlinben. Mellesleg európai átlagban éppen a németek pazarolják a legkevesebb ételt. Ételosztó hűtőket élelmiszerboltokban is lehet találni Berlinben, ezek természetesen csak nyitvatartási időben hozzáférhetők. Az egyik kis ABC-ben például kenyér és péksütemény van déli 12 után.

Itthon is jó lenne

A hűtőket a városlakók tartják tisztán: ha valaki foltot vagy szennyeződést lát, kezébe veszi a hűtő melletti törlőkendőt, tisztítószert, és lemossa. Németországban a rend és tisztaság igazán nem gond. Itthon is jó helyük lenne a hűtőknek. A német rendszer a bizalmon alapul: hogy nem lopják el a hűtőket, hogy tényleg az viszi el az ételt, akinek erre szükség van. A hétköznapi ember is szeret jót tenni másokkal, és így akár a legegyszerűbb módon is megteheti. Bizalomban élni meg sokkal jobb, mint bizalmatlanságban.

Siker lett az ételosztó hűtőszekrény

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top