Utazás

Holdújév: hamarosan kezdődik Kína tömegeket megmozgató ünnepe

Kína-szerte javában folynak az idén február 19-én beköszöntő holdújév eseményeinek előkészületei.

Ismét százmilliók keresik fel vidéken élő családtagjaikat, rokonaikat, és egyre többen szakítanak időt szabadságukból belföldi, esetenként külföldi turizmusra. Vándormunkások ugyancsak százmilliói kelnek ilyenkor útra hatalmas – holmijukkal és ajándékaikkal teli – batyujukkal. Nem kevesen csak e különleges alkalommal látják a szeretteiket, gyermeküket, idősebb felmenőiket.

Kína legnagyobb családi ünnepének időszakában mozgásban van az egész ország, parkok, templomkertek alakulnak át az embereket szórakoztató fesztiválok helyszíneivé, amelyeken temérdek ajándék és persze étel-ital fogy. A hangulat gyakran vásári.

Vidéken a családok ilyentájt szerzik be az otthonuk, házuk, lakásuk díszítésének kellékeit, köztük az ajtóra, ajtófélfákra ragasztható, függeszthető szerencsét, boldogságot, gazdagságot, gyarapodást, bőséget kifejező, papírból készült kínai karaktereket, szimbólumokat. A legeslegelterjedtebb közöttük a fu jele, amely egyszerre fejezi ki a szerencsét, a gazdagságot, a jólétet. Hagyományosan fejjel lefelé teszik ki, mert a “fordított” szó kínai megfelelője hangzásában az érkezéshez közelálló jelentéssel bír, így a “trükkös megoldás” a jószerencse – remélt – érkezését fejezi ki.

A következő évben a 12 állatövi jegyre osztott, évenként változó kínai horoszkóp szerint a kecske éve következik, de szimbolikája egyre inkább a birkáéra vagy a koséra hasonlít. Azoknak, akiknek az éve következik, 2016. február 8-ig szinte kötelezően viselniük kell valami pirosat magukon. Így az áruházakban nemcsak a kecskét, birkát, kost mintázó plüssjátékok, babák kaphatók, de például piros alsóneműk, köztük zoknik is a fu jelével.

A Föld évi rendszerességgel beinduló legnagyobb népvándorlása során, a március 16-ig tartó negyvennapos utazási periódusban 2,8 milliárd utazásra számítanak vasúton, közutakon, hajón és a levegőben. Ez a közlekedési tárca szerint alig haladja meg 100 millióval a tavaly hasonló időszakában utazók számát. A vasút illetékesei már közölték, készek a roham fogadására, nemcsak új szerelvényeket állítanak be, hanem a 2014-ben átadott új gyorsvasutak is kiveszik részüket a megnövekedett forgalomból.

A vasútállomásokon, pályaudvarokon hatósági személyzettel, önkéntesekkel rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak. A fővárosban azt is közölték, a szabadtéri, utcai rendezvények szervezőinek gondoskodniuk kell arról, hogy minden látogatóra lehetőleg legalább két négyzetméter tér jusson. A fokozott elővigyázatosság oka a tavaly év végi sanghaji tömegbaleset, amelynek helyszínén 36-an életüket vesztették, 49-en pedig megsérültek. Sanghajban már be is jelentették, hogy a tervezett újévi rendezvényekből ötöt nem tartanak meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top