Utazás

Ahol a kultúra és a hegyek találkoznak – nyári barangolás Salzburgban

Ami az olaszoknak Firenze, az az osztrákoknak Salzburg. És ez nem túlzás. Mozart, A muzsika hangja, mennyei ételek, elképesztő legendák, hegyi séták várják a turistákat. Salzburg, Ausztria ékszeres doboza, egy olyan úti cél, ahonnan intenzív kulturális-történelmi élményekkel térsz haza.

Salzburgba alig hat óra alatt leérhetünk vonattal. Az út egyáltalán nem megerőltető, és tényleg otthon hagyhatjuk az autónkat, mert a városban remek a busz- és troliközlekedés, így kocsi nélkül is gond nélkül eljuthatunk bárhová. Salzburg olyan, mint egész Ausztria: nyitott a világra, modern, innovatív, inspiráló, barátságos, és elképesztő a panoráma a hegyekről.

A Salzach folyónak és a várost körülölelő hegyeknek köszönhetően Salzburg városába “beköltözött a természet”. A felfedezést az óvárosban érdemes kezdeni, a Mozart téren, a zeneszerző szobrával és a dísztáblával, mely azt hirdeti, hogy az óváros 1997 óta az UNESCO-világörökség része. Mozart csak a halála után 50 évvel kapott szobrot a városban, özvegye még élt a tervezéskor, azonban az avató előtt elhunyt. Az emlékművet civilek adományaiból készítették el, többek között Liszt Ferenc is támogatta a kezdeményezést. Az avatáson pedig egyik gyermeke játszotta apja híres darabjait.

Megnézem
Összes kép (1)

A sötét múlt és Salzburg feltámadása

A Mozart térből nyílik a 400 éves Rezidencia előtti tér (Residenzplatz). A központban a Tommaso di Garona építette barokk szökőkút áll. Nem véletlen, hogy ezen a téren érezzük leginkább úgy magunkat, mintha Olaszországban járnánk. Az akkori érsek (aki világi és egyházi uralkodó is volt), Marcus Sitticus, anyai ágon a firenzei Medicikkel állt rokonságban. Sitticus a korai barokk stílust hozta el Salzburgba. A városközpontban házakat bontatott le, hogy egy egységes palotahangulatot varázsoljon az uradalmi rezidencia területére. A muzsika hangjának rajongói számára is ismerős lehet a Residenzplatzt, hiszen a híres filmben itt futott végig Maria, amikor először utazott a von Trapp családhoz. A Rezidencia előtti tér Salzburg sötét múltját is szimbolizálja. Itt masírozott be a városba március 12-én Hitler. Ez volt a “propaganda tere”, egész Ausztriában csak itt égettek könyveket Hitler uralma alatt. 

Megnézem
Összes kép (1)

A Residenzplatztól alig pár lépésre található a salzburgi dóm, melynek tervezője Santin Solari volt. A dómban egy ideig a magyar koronázási palástot is őrizték. Itt tartották a keresztvíz alá Mozartot, aki 14 évesen már a dóm jobb oldali pillérénél lévő orgonán játszott a misék alatt. A II. világháború alatt a dóm hátsó része telefonközpontként szolgált. Olasz és amerikai repülők bombázták az oltár mögötti részt, ekkor nemcsak a dóm egy része, de Salzburg városának 47 százaléka is romba dőlt. 1959-ben építették újjá a dómot, mely azóta is az életet, az újrakezdést szimbolizálja a város lakói számára.

Megnézem
Összes kép (1)

Jó, ha tudod!

A Salzburg Card kártya a városba érkező turisták legjobb barátja. Ingyenes belépést biztosít valamennyi salzburgi múzeumba, ingyenes utazást a Festungsbahn (várnál lévő sikló) és az Untersbergbahn (Untersberg lábánál lévő) felvonókon, a Salzach folyón járó hajón, valamint az összes tömegközlekedési eszközön. Ezen kívül a kártyával rendelkezők számtalan koncerten, színházi előadáson és kiránduláson vehetnek részt kedvezményesen. A kártya 72 óráig érvényes és 44 euróba kerül.

Tényleg Salzburgban van Közép-Európa legrégebbi étterme?

Az óváros fölött magasodik az 1077-ben épült Hohensalzburg vár, ami Európa legnagyobb
teljes egészében fennmaradt vára. 1456-ban, a törökök erejétől tartva, kibővítették a várat, hogy az megfelelő lakhely legyen háború esetén az érseknek. Három érsek is lakott itt, de az udvartartás számára akkoriban igencsak kényelmetlen választás volt. Ma már könnyen megközelíthető siklóval, de az edzettebbek gyalog is nekivághatnak a sétának. Középkori hercegi szobák, vármúzeum, pazar kilátás és marionettmúzeum várják a látogatókat.

Az óvárosban található Ausztria legrégebbi temetője is, benne a szerzetesek barlangjaival és a Fürst család sírjával. A temető ma is működik, bár többször próbálták bezárni, ma már presztízskérdés, hogy valakit itt temessenek el. A temetőből kisétálva utunk a Szent Péter-apátság területéhez vezet, melynek falai között található a Stiftskeller St. Peter étterem. Közép-Európában ezt az éttermet tartják a legrégebbinek, mivel egy dokumentum már 803-ban megemlíti a vendéglőt.

Megnézem
Összes kép (1)

További cikkek Salzburgról

Helló, Hellbrunn!

A Salzburgban található hellbrunni kastélyhoz három módon is eljuttathattok. A legkényelmesebb a 25-ös busszal, ez a kastély bejáratától 100 méterre áll meg. A második (és egyben a legkalandosabb) a Salzach folyón hajóval, de ha bringát kölcsönöztök, akkor is kényelmes tempóban 25 perc alatt leértek a kastélyhoz. A Salzach folyónál egyébként nem érdemes vagánykodni: a sebes sodrású, nagyon hideg vizű folyó pillanatok alatt elragadja az embert. 

Mielőtt bevennétek a kastélyt, vegyetek részt a kastélykertben lévő vízijáték-programon. A 400 éves, ma is működő világhírű vízi játékok a látogatók nagy kedvencei. Markus Sitticus a kastélyába érkező vendégei kedvéért alakított ki különféle impozáns barlangokat, melyekben meglepetésszerűen tör elő a víz, alaposan lefröcskölve a vendégeket. Az idegenvezetők viccesen csak azt szokták mondani: Salzburgnak már 400 évvel ezelőtt megvolt a maga Disneylandje. A kastélyparkban található Salzburg legnagyobb játszótere, valamint hatalmas mesterséges tavak, telepített pontyokkal, de innen lehet elsétálni a híres salzburgi állatkertbe is.

Megnézem
Összes kép (1)

Salzburgban járva érdemes egy délutánt az Untersberg hegynek szentelni. A 25-ös busszal könnyen megközelíthető a hegy lába, onnan pedig felvonóval lehet feljutni az 1820 méteres csúcsra. A kilátás pazar, a levegő olyan tiszta, hogy már kábít, és akár több éjszakára is foglalhattok szállást a fenti fogadósnál.

Megnézem
Összes kép (1)

A férfiak játszótere

Igazi férfias játszótér a salzburgi Hangar 7, ahol Forma–1-es versenyautók, felújított repülőgépek és helikopterek láthatók. A tulajdonos nem más, mint Dietrich Mateschitz, a Red Bull alapítója, aki a magánrepülőit a szomszédos 8-as hangárban tartja, ám az nincs megnyitva a látogatók előtt (érthető okokból). A Hangar 7-ben egy felső kategóriás étterem is üzemel, a koncepció hónapról hónapra változik, ahogyan a séfek is. Az Ikarus nevű helynél mindössze 30 napig főznek a világhírű séfek.

A másik igazi pasis program a Stiegl sörgyár látogatása lehet. Egy egészen egyedi kialakítású moziteremben lehet megnézni egy filmet a sörkészítésről, majd egy hatalmas, többemeletes épületben berendezett múzeumban ismerhetjük meg a Stiegl sör múltját. A kertben szabadtéri étterem üzemel, és egy bolt, ahol a sörön kívül Stiegl márkájú ruhákat is vásárolhatunk. Utóbbit a tulajdonos nejének köszönhetünk, akit én ottjártamkor csak “az osztrák Victoria Beckham”-nek neveztem el.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top