Utazás

10 dolog, amiért érdemes családi nyaralást tervezni Máltára

Nem nehéz megközelíteni (minden európai fővárosból indulnak repülőjáratok), a helyiek angolul beszélnek, tehát könnyen megértethetjük magunkat, szívesen fogadják a családokat, és rengeteg programban lehet részünk. Kell ennél több egy jól sikerült családi nyaraláshoz? Irány Málta!

1. Sekély vizű, homokos strand

A sziget északi részén, Mellieha városa mellett található a Mellieha-öböl (más néven: Ghadira-öböl), ahol Málta legszebb és legnépszerűbb tengerparti strandja várja a fürdőzni vágyókat. A kisgyermekes családok is teljes biztonságban érezhetik itt magukat, mivel a víz a parttól számított 50 méter távolságig is csak a bokáig ér. A kiváló minőségű homok a legjobb alapanyag a várépítéshez. A család többi tagja választhat a szörf, a kajak-kenu és a vízisí örömei között, annál is inkább, mert veszélytelenül teheti – itt ugyanis nincsenek víz alatti áramlatok.

10 dolog, amiért érdemes családi nyaralást tervezni Máltára

2. Barátságos helyiek

Málta lakóiról köztudott, hogy barátságos, vendégszerető emberek. Az éttermek többsége családbarát, ahol gyermekmenün, etetőszéken és pelenkázóasztalon kívül még játszóteret is találunk, hogy megkönnyítsék a kicsiknek a várakozást, a szülőknek pedig nyugodt étkezési lehetőséget teremtsenek.

3. Animátorok, bébiszitterek

Máltán nemcsak arra ügyeltek, hogy egyes tengerparti járdaszakaszokat annyira kiszélesítsenek, hogy a családi sétákon a gyerekeknek legyen helyük a szülők körül futkározni, de a régi típusú buszokat is lecserélték az újabb változatra, amin a kicsiknek több a mozgásterük. Épp ezért nem meglepő, hogy a strandokon, vízi játszótereken, vízi élményparkokban és szállodákban animátorok egész serege szórakoztatja az aprónépet, és számos bébiszitter-szolgálat ajánlata mentesíti rövidebb-hosszabb időre a szülőket, ha kettesben is szeretnének kikapcsolódni.

10 dolog, amiért érdemes családi nyaralást tervezni Máltára

4. Búvárkodás

2009-ben Máltát szavazták meg a Diver magazin olvasói a harmadik legjobb merülési területnek a világon. Málta, Gozó és Comino három szigetét, ami együttesen alkotja a Máltai Köztársaságot, meleg, tiszta és csodálatosan kék színű víztömeg veszi körül, állítólag a Földközi-tenger Máltánál a legtisztább. Számtalan búváriskola található itt, jól képzett, professzionalista személyzettel, ahol már gyermekeknek is nyújtanak oktatást.

10 dolog, amiért érdemes családi nyaralást tervezni Máltára

5. Különleges programok kicsiknek és nagyoknak

A segway-túrákon a 12 éven felüli, legalább 45 kilogramm testsúlyú gyermekek is részt vehetnek, és a szórakoztató 2 óra alatt eljuthatnak Málta ritkábban látogatott nevezetességeihez, de mehetnek gokartozni, lovagolni vagy akár kisvonatozni is apróbbak és nagyobbak egyaránt.

6. Élő történelem a főváros szívében

Élvezetes esti kikapcsolódás lehet a nagy felbontású, audiovizuális show 8 nyelven, amely felidézi Valetta történetének fontosabb periódusait: az első telepesek megérkezését, a törökök nagy ostromát, amit a lovagoknak sikerült visszaverniük, a francia és a brit uralmat, a második világháború időszakát és a mai napig tartó fejlődést. Ezek után végig lehet járni Málta minden nevezetes épületét (templomok, paloták, barlangok és kertek) a Világörökség egyik legszebb helyén.

10 dolog, amiért érdemes családi nyaralást tervezni Máltára

7. Egy élvezetes kirándulás Popeye falujába

Robin Williams főszereplésével 1980-ban Máltán forgatták a Popeye-t. Az eredeti forgatási helyszínen, az Anchore-öbölben egy szórakoztató parkot hoztak létre, a Popeye falut (Popeye Village Fun Park), amit egész évben működtet egy animációs csapat: találkozhatunk a híres rajzfilmfigurákkal, csónaktúrára indulhatunk, vízi trambulinon ugrálhatunk, sőt a felnőttek ingyenes borkóstolót is kapnak. Még a téli időszakban lefedett játszóterületeken is működik a Mikulás-falu gyönyörű karácsonyi fényekkel és dekorációval.

10 dolog, amiért érdemes családi nyaralást tervezni Máltára

8. Együtt úszás a delfinekkel

A Mediterraneo Bio Park különleges élményekben részesíti látogatóit, hogy még jobban megismerhessék a tenger világát. Itt szoros kölcsönhatásban élnek a delfinek és a fókák, de láthatunk színpompás papagájbemutatókat, és izgalmakat kínál a hüllőház is. A legnagyobb attrakció kétségkívül a delfinekkel úszás kalandja, ami a szakértő személyzet felügyelő irányítása alatt zajlik.

10 dolog, amiért érdemes családi nyaralást tervezni Máltára

9. Különleges látogatás a Playmobile üzemében

A Playmobil Fun Park Malta az egyetlen üzem, ahol a látogatók megnézhetik, hogyan készülnek a népszerű Playmobil játékok. Ez a márka második legnagyobb gyára a világon. Természetesen az üzemlátogatás mellett számos érdekes és szórakoztató játék vár a kicsikre, és a vidámparkban található üzletben a klasszikus játékok is megvásárolhatók. Ezalatt a szülők nyugodtan lazíthatnak a kávézókban és éttermekben.

10 dolog, amiért érdemes családi nyaralást tervezni Máltára

10. Hajózás a szigetek körül vagy még tovább…

Érdemes körbehajózni akár mindhárom szigetet, errefelé a tenger csendes és nyugodt. Ám hosszabb kirándulásra is merészkedhetünk bátran, hiszen kínálnak kirándulást az Etnához, Szicíliába vagy akár Tunéziába is…

10 dolog, amiért érdemes családi nyaralást tervezni Máltára

Malta International Arts Festival 2015

Mikor? július 10 – augusztus 3.
Zenei virtuózok, Shakespeare-drámák, meghökkentő vizuális installációk és lélegzetelállító táncbemutatók sora váltja egymást minden évben a fesztivál színpadán. Málta kulturális eseménynaptárának egyik legszínesebb programjává nőtt.

A fesztivál nyitánya igen látványosnak ígérkezik. A MIAF2015 első estéjén Valetta nemrégiben megújult városkapujánál, a City Gate-nél a Pendulum Kórus 9 fős a capella kórusára és 18 hidraulikus emelőre “hangolt” előadása egyfajta zengő testté varázsolja az előadóteret.

Az idei év klasszikus attrakciói között található a világhíres hegedűvirtuóz, Debussy-specialista Noriko Ogawa Japánból, a neves cseh vonósnégyes, a Talich Quartet, a Máltai Nemzeti Filharmonikusok vezetője, Marcelline Agius Joanne Camilleri zongoramüvésszel és a Bar-to-Bar Quintettel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top