Utazás

Oslo teljesen kitiltja belvárosából az autókat

A norvég főváros Európában elsőként teheti teljesen autómentessé a belvárosát. Az intézkedés a tervek szerint 2019-ben lép érvénybe.

A környezetszennyezés csökkentése érdekében Oslo 2019-től teljesen kitiltja belvárosából az autókat. Az intézkedéssel a széndioxid-kibocsátást öt év alatt a felére, míg 2030-ra 95 százalékkal akarják csökkenteni.

A terv komoly aggodalmat keltett a belvárosi üzletek tulajdonosaiban, akik attól tartanak, hogy a tilalom árt majd a forgalmuknak.

Oslo teljesen kitiltja belvárosából az autókat

A városi tanács ígéretet tett arra, hogy legalább 60 kilométer bicikliutat építenek a városban 2019-ig, ezzel is arra akarják ösztönözni az embereket, hogy váltsanak kerékpáros közlekedésre.

A tilalom alól is lesznek azért kivételek: az áruszállító járművek, a mozgáskorlátozottak autói, valamint a tömegközlekedési eszközök továbbra is behajthatnak majd a belvárosba.

Oslóban jelenleg nagyjából 600 000 ember él és 350 000 autó közlekedik. Az autótulajdonosok többsége a belvároson kívüli területeken lakik.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top