Utazás

9 varázslatos táj, ami télen szebb, mint nyáron

A világon számos gyönyörű hely akad, ami télen mutatja meg legszebb arcát. Ezek közül következik most néhány ismert és kevésbé ismert turistalátványosság, ahová érdemes a leghidegebb időszakban is ellátogatni.

1. Aiguille du Midi – Francia-Alpok

A 3842 méter magas hegycsúcs a Mont Blanc-masszívum részeként (az olasz határhoz közel) arról nevezetes, hogy a második legmagasabb pont Európában, ahová felvonóval is feljuthatunk (20 perc alatt érünk fel a kontinens legmagasabban fekvő kilátópontjára). A kilátóból káprázatos látvány tárul elénk, és ezen a nem mindennapi helyen még kávézót és ajándékboltot is találunk.

A tél varázslatos szépsége a világ legszebb vidékein

2. Diana’s Bath, Amerikai Egyesült Államok

A Diana-fürdő (nevét a római istennő után kapta) gyönyörű vízesések sorozata, a New Hampshire-i Bartlett városának közelében található. A vízesések mellett egy régi fűrészüzem működött az 1800-as években, de a következő évszázadban olyan sokan jöttek megcsodálni a hely szépségét, hogy a telepet üzemeltető Lucy család lemondott otthonáról, és az USA Erdészeti Szolgálat gondozásába került. Az összesen 75 láb (23 m) összmagasságú zuhatagok télen megfagynak, és igazán különleges látványt nyújtanak.

9 varázslatos táj, ami télen szebb, mint nyáron

3. Tallinn, Észtország

Kevesen tudják, hogy a világ egyik első nyilvános karácsonyfáját az észt fővárosban állították 1441-ben. A gyönyörű főtéren, ahol a sokak által legszebbnek tartott európai városháza áll, minden évben adventi vásárt rendeznek, ami messze földön híres. A környezet egyedülálló, hiszen Tallinn óvárosát azért vették fel az UNESCO világörökség-listájára 1997-ben, mert a középkori észak-európai kereskedelmi városok kivételesen teljes és jól megőrzött példája.

A tél varázslatos szépsége a világ legszebb vidékein

4. Neuschwanstein várkastély, Németország

Ha ismerősnek tűnik a látvány, nem véletlen! Ez a gyönyörű épület ihlette ugyanis a Walt Disney rajzolóit arra, hogy létrehozzák Csipkerózsika otthonát. II. Lajos bajor király személyes vagyonának jó részét áldozta a Münchentől 75 kilométerre lévő kastély építésére, ami két évtizedet vett igénybe. A nagyközönség 1886 óta látogathatja, és azóta 60 millió ember fordult meg itt. A Bajor-Alpok és az érintetlen erdők által körülvett mesevilág télen mutatja legszebb arcát.

9 varázslatos táj, ami télen szebb, mint nyáron

5. Lofoten-szigetek, Norvégia

A NASA szakértői szerint a naptevékenység decemberben éri el csúcspontját, ezért ebben a hónapban láthatóak a legszebb fényjelenségek Európa és Amerika északi részén. Sokan úgy tartják, hogy az északi fény Norvégiában csodálható meg teljes valójában, mivel itt nincs légszennyezés, és az időjárás száraz. A Lofoten-szigetektől egészen a sarkkörig húzódik az a terület, ahol ez a csodálatos természeti jelenség látható, aminek érdekessége, hogy folyamatosan változik.

9 varázslatos táj, ami télen szebb, mint nyáron

6. Jigokudani Yaen-koen, Japán

A Joshinetsu-Kogen Nemzeti Parkban található hely három dologról híres: a gyönyörű havas tájról, gőzölgő forrásairól és a hihetetlenül aranyos japán makákókról. A hómajomként is ismert állatkák akkor látogatnak el ide, amikor a hőmérséklet a fagypont alá süllyed, és a hegyeket vastag hótakaró borítja. Ilyenkor a meleg források vonzzák a makákókat, akik gyakran hancúroznak a hóban, és élvezik ezt a szürreális világot.

A tél varázslatos szépsége a világ legszebb vidékein

7. Hallstatt, Ausztria

Ausztria legszebbnek tartott településének látványa télen a fotósok szerint vetekszik a bajor Csipkerózsika-kastélyával. A magas hegyek oldalában meghúzódó barokk városka egy gyönyörű tó partján terül el, és vízi úton vagy autóval, busszal közelíthető meg (ha nagy a havazás, lezárják az utakat).

9 varázslatos táj, ami télen szebb, mint nyáron

8. Harbin, Kína

Kína 10. legnagyobb városában a hosszú és a hideg a tél, ezért ideális helyszín a világ legnagyobb hó- és jégszoborfesztiváljához, amit immár 30. alkalommal rendeznek meg. Ha január–február hónap folyamán erre járunk, ne hagyjuk ki. A mínusz 16 és 30 fok közötti hőmérséklet garantáltan teljes épségben konzerválja a műalkotásokat, melyek létrehozásán – nem ritka az 50 méter magas köztük! – tízezrek munkálkodnak.

A tél varázslatos szépsége a világ legszebb vidékein

9. Brugge, Belgium

A belga kisváros, Brugge ugyanúgy érintetlen formában megőrizte középkori városmagját, mint Tallinn, és itt is rendeznek telente jégszoborfesztivált, mint Harbinban. A karácsonyfákat már december elején feldíszítik, mert a Mikulás-ünnepnek fontosabb szerep jut ezen a vidéken, mint a karácsonynak. A Télapó gőzhajón és Fekete Péternek nevezett segédjeivel érkezik Spanyolországból, akik kormos arccal, 16. századi öltözékben sétálgatnak a városban, édességet osztogatva a gyerekeknek (ők másznak be a kéményekbe is, megkímélve az öreg Mikulást a nehéz munkától). A főtéren korcsolyapálya nyílik, minden kisebb-nagyobb zugban adventi vásárt tartanak az idelátogatók legnagyobb örömére.

A tél varázslatos szépsége a világ legszebb vidékein

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top