Utazás

Rangos nemzetközi építészeti verseny döntőjében a galyatetői kilátó

Rangos nemzetközi építészeti verseny döntőse a galyatetői Péter-hegyese kilátó. Az Architizer Awards győztesére te is szavazhatsz.

Az újjáépített, csodaszép galyatetői kilátót is beválogatták a rangos nemzetközi építészeti verseny, az Architizer A+ Awards döntősei közé a Renováció kategóriában.

Több mint száz kategóriában szakmai zsűri válogatja ki a jelöltek közül a legjobbakat, de a díjakra a közönség is szavazhat.  Az elmúlt években nyolcvanmillióan nézték meg a jelölteket, és kétszázezren szavaztak.

Nem ez az első eset, hogy a rangos nemzetközi megmérettetés közönségszavazatán magyar építészeti remekmű győzhet. 2014-ben ugyanis a 4-es metró Sporaarchitects által tervezett két látványos megállója, a Fővám és a Gellért téri állomás nyerte el a fődíjat, sőt a szakmai zsűri díját is elhozták a Buszpályaudvarok és vasúti megállók kategóriában. Mellettük az Art1st Design Stúdió is elhozta az Építészet+Sound kategória mind szakmai, mind közönségdíját a Budapest Music Centerrel.

2015-ben szintén két magyar döntős részvételével zajlott a versen, a Hello Wood International Architecture Camp művészeti tábor az Építészet és tanulás kategóriában, a Kazinczy utca és a Gozsdu udvar közelében álló Kocka bár pedig a Bárok és klubok kategóriában jutott a legjobbak közé, előbbi elnyerte a zsűri és a közönség díját is.

A kihagyhatatlan vidéki kirándulóhelyen 2015 nyarán adták át az eredetileg 1934-ben 960 méter magasra épített Péter-hegyese kilátót. Eredeti magassága 17 méter volt, 2013-ban még ronda vasketrec óvta a tetején a turistákat a kizuhanástól. A tetőteraszra rozsdás és rozoga belső csigalépcsők vezettek, a kilátást több oldalról is akadályozták a környező fák koronái.

Esti “díszruhában”:fotó: Bellus Áron

Közzétette: Galya-kilátó – 2015. november 7.

A Nartarchitects építészeit ugyanakkor megragadta a torony szép formája, arányai. Beindult a fantáziájuk, a kilátót magasabbnak álmodták meg. A belső, szűk lépcső felújítása helyett külső megoldásban gondolkodtak. A torony belseje felszabadult, így el tudták helyezni a magasításhoz szükséges betongerendákat, valamint a föld alatt is erősebb alapot kapott az építmény.

A kilátó belső terében három puritán szobát alakítottak ki, amelyekben öt-öt hálózsákos turista pihenhet meg. A földre helyezett farácson kívül más bútort nem helyeztek el a szobákban. A megfelelő világításról két lámpa gondoskodik, amelyeknek köszönhetően a torony éjszaka csodás fényekben pompázik.

A díj rangos nemzetközi elismerés, ha szavaznál a csodaszép galyatetői kilátóra, az Architizer Awards oldalán máris megteheted – írja az Index.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top