Utazás

Ezt is megértük: dobozban árusítják a tiszta levegőt Kínában

Viccesen hangzik, pedig igaz. Kína nagy városaiban olyan magas a levegő szennyezettsége, hogy dobozokban árusították az oxigéndús hegyi levegőt. A kísérleti jelleggel kínált árut a vásárlók pillanatok alatt elkapkodták.

Helyszíni beszámolók szerint a mindössze 300 dobozzal kínált tiszta levegőt turisták és vállalatok képviselői vásárolták, akik Kína erősen légszennyezett, szmogos északi, északkeleti országrészből érkeztek.

A levegőt a dobozos üdítőitalok mintájára töltötték Hajnan délnyugati részén Bavangling településen, amelyet 98 százalékban erdő borít. A területen a levegő hatszor tisztább, mint amit az Egészségügyi Világszervezet a “tiszta levegő” kritériumaként ír elő.

A cég a levegőt egyelőre kísérleti céllal, akciós áron 29 juanért (cca. 1200 forint) kínálta, de a hírek szerint két hónapon belül közfogyasztás céljából is piacra dobják. Közölték, gondolkoznak a nagyobb kiszerelésen és az alkalmazás, a felhasználhatóság körének bővítésén is.

A levegő árusítása Kínában nem számít egyedinek, évekkel ezelőtt már egy helyi milliárdos – inkább feltűnés- és figyelemfelkeltésből, mint piaci vállalkozásként – árult levegőt palackba zárva. Tavaly decemberben pedig egy kanadai vállalkozás hívta fel magára a figyelmet, amikor szórófejjel ellátott palackjaiba a Sziklás-hegységben zárták a levegőt, és néhány óra leforgása alatt 500 darabot értékesített jó pénzért.

Kína délnyugati részén kristálytiszta a levegő
Kína délnyugati részén kristálytiszta a levegő

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top