Utazás

A világ 10 természeti csodája, amiről nem is álmodtad volna, hogy létezik

Víz alatti vízesés, a türkiz tóban lévő halott fák, vagy a három hír barlangja. Hallottál már róluk? Elképesztő természeti csodákat hoztunk nektek!

1. Víz alatti vízesés, Mauritius

Mauritius egy sziget az Indiai-óceánban, mintegy 2000 km távolságra az afrikai kontinens délkeleti partjától. Az arabok 975-ben fedezték fel, majd a portugálok a 16. században. Később a francia, a holland és a brit hódítók vették birtokukba, végül 1968-ban köztársaság lett. A sziget délnyugati csúcsánál egy lenyűgöző illúziót láthatunk. Felülről nézve a homok- és iszap- lerakódások azt a benyomást keltik, hogy egy “víz alatti vízesés” található itt. A műholdas képek is drámai látványt mutatnak, egy víz alatti örvény tűnik fel a trópusi paradicsom partjainál, holott mindössze a tenger színét változtatják meg ezen a helyen a lerakódások.

2. Zhangjiajie Nemzeti Park, Kína

Bizonyára sokan gondolták azt, hogy az Avatar csodálatos tájai az alkotók merész fantáziáját dicsérik, de valójában – ha más néven is – léteznek a lélegzetelállító, burjánzó zöld növényekkel borított több száz méter magas kőoszlopok.

Összesen mintegy 3000 van belőlük a 4810 hektáros Zhangjiajie Nemzeti Parkban, amely 1982-ben vált Kína első nemzeti erdőparkjává, s 10 évvel később felkerült az UNESCO Világörökség-listájára is. Több mint 560 ritka látványosság található itt, többek között a Long Xia virág, ami naponta akár öt alkalommal is változtatja a színét, a két természetes híd, köztük a világ legmagasabbika, a Híd az égen, mely 40 méter hosszú, 10 méter széles, és 357 méter magasan sétálhatunk rajta végig, vagy a Tianzi-hegy, amelyre felvonó visz fel bennünket, és az itt látható templom erkélyéről 360 fokos panoráma tárul elénk.

3. Halott fák a türkiz tóban, Kazahsztán

A Kaindy-tó 1911-ben jött létre egy földrengés következtében, amikor a kialakult természetes gát lehetővé tette, hogy összegyűljön az esővíz. A völgyben nőtt fákat lassan elöntötte a tó vize, és így különleges, semmihez nem fogható látvány tárul a szem elé. A valóban szürreális hely a fővárostól, Asztanától mintegy 265 kilométernyi távolságra található.

4. Csillagoktól ragyogó tengerpart, Maldív-szigetek

Az egyik korallsziget tengerpartja olyan, mintha milliárdnyi kis mécsessel világítanák meg. Waadhoo nevezetességét azonban nem valami földöntúli csoda, hanem egy nagyon is létező fizikai jelenség adja: a biolumineszcencia. A kék ragyogást a vízben lévő fitoplanktonok okozzák, ezek a legkisebb érintés hatására is világítani kezdenek. Márpedig sodródás közben folyamatosan odacsapódnak valamihez, így még a lépések nyoma is ragyogni kezd a vízben és a parton egyaránt.

5. Három híd barlangja, Libanon

A Bataara-szurdok 255 méter hosszan lezúduló vízesése azért nyújt különleges látványt, mert a barlangban három természetes híd található egymás fölött, a víztömeg pedig ezek mögött hull alá a szakadékba. Az 1952-ben felfedezett természeti csoda egyedülálló az egész világon.

Olvass még természeti csodákról!

6. Aogashima-sziget, Japán

Az Izu-szigetcsoport legdélebbi tagja Tokiótól mintegy 350 kilométerre található. Az egész sziget egy tökéletes formájú, még ma is aktív vulkán (a legmagasabb pontja 423 méter), kráterének közepén pedig egy másik kúpot is találunk. A kráter fenekén épült a sziget egyetlen faluja. Mindössze kétszázan élnek itt, földműveléssel és halászattal foglalkoznak. Bár az utóbbi néhány száz évben földrengések és lávafolyamok miatt sokan elpusztultak, az itt élők nem akarják elhagyni ezt a különleges kis szigetet, melynek mindössze egyetlen kikötője van, ahonnan meredek gyalogút vezet fel a kráter pereméhez.

7. Mamutfenyők birodalma, Amerikai Egyesült Államok

A képen látható óriásfenyő a Sequoia Nemzeti Parkban található, ahol a világ legnagyobb fái nőnek. A világ legnagyobb élő szervezeteiként emlegetett mamutfenyők csak itt, a Sierra Nevada lejtőin élnek. Egy alagutat kellett vágni egy kidőlt, hatalmas fába, mert rázuhant az útra, és könnyebb volt ezt a megoldást választani, mint eltávolítani onnan a 84 m hosszú és 6,4 m átmérőjű óriást. Ennél is nagyobb azonban a park legimpozánsabb fenyője, a Sherman tábornok, amelynek átmérője a 10 métert is eléri, és egyes források szerint majdnem 2000 tonnát nyom. Korát 1800-2700 évre becsülik.

8. Kjeragbolten, Norvégia

Egy kb. öt köbméteres, többtonnás kő ékelődött be egy sziklahasadékba teljes biztonsággal évezredekkel ezelőtt, úgyhogy a turisták teljes biztonságban sétálgathatnak rajta, sőt a bázisugrók számára is engedélyezik innen az ugrásokat. Ezt a különleges követ a Kjerag-hegyen találhatjuk, amely a Lysefjord fölött egészen 1110 méter magasságig függőlegesen emelkedik, így aztán igazán lélegzetelállító látványosságot nyújt.

9. Bigar-vízesés, Románia

Szörény-Krassó megyében találjuk a Bigéri Természetvédelmi Területet, ahol a The World Geography szerint a világ legkülönlegesebb vízesése látható. A 8 méter magas, zöld mohával borított mészkőtufáról legördülő, a föld mélyéről előbukkanó patak vize 45 párhuzamos erecskére válik szét, így alkot egy páratlanul szép vízfüggönyt.

10. Ilhéu de Vila Franca, Portugália

Az Atlanti-óceánban található szigetcsoport (melynek mindegyik tagja egy bazaltvulkán) egyik legszebb és legérdekesebb szigete tulajdonképpen egy víz alatti vulkán krátere, melyet őshonos növényzet borít. A Portugáliától 1500 kilométer távolságra található turistaparadicsom kiválóan alkalmas vízi sportokra, mivel a kráter falai egy majdnem tökéletesen kör alakú tavat szegélyeznek, mely egy keskeny csatornával a tengerhez kapcsolódik. A kristálytiszta vizű strand kiválóan alkalmas úszásra és búvárkodásra egyaránt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top