Utazás

Lakásfelügyelet, kanapészörf és a többiek – Szokatlan szálláshelyek, ha nyaralni indulsz

Ha valami másra vágyunk, mint a megszokott, és némileg többet szeretnénk egy adott országról, kultúráról megtudni, mint amit a közös busz ablakából láthatunk, számos lehetőségből válogathatunk.

Lakáscsere (home exchange)

Ha valaki látta a Holiday című filmet, és azt gondolta, hogy ez az őrült ötlet a valóságban egyszerűen nem létezhet, akkor van egy jó hírünk: nem csak létezik, de az egyik legnépszerűbb megoldás, és nem pusztán a fiatalok körében! A két lakásnak, amit bizonyos időre elcserélünk (nem szükséges ugyanabban az időben történnie az utazásnak), nem kell ugyanolyan méretűnek vagy felszereltségűnek lennie, minden csak megegyezés kérdése. Mivel a weblapok (ahol lehet informálódni és keresgélni) folyamatosan tájékoztatnak a lakástulajdonosok megítéléséről, mi választhatjuk ki a számunkra legmegbízhatóbbat.

Lakásfelügyelet, kanapészörf és a többiek – Szokatlan szálláshelyek, ha nyaralni indulsz

Kanapészörf” (couchsurfing)

Ha kevéssel is beérjük, és nem családdal utazunk (megfelel éjjelre egy ágy vagy a hálózsákunknak némi hely a padlón), akkor ezt a szálláslehetőséget nekünk találták ki! Már hazánkban is tizenötezren “kanapészörfölnek”, azaz szállnak meg így külföldön, vagy éppen fogadnak vendéget a világ minden tájáról saját otthonukban. Előnye a spóroláson kívül az, hogy helyiek segítségével ismerjük meg a világnak azt a szegletét, ahová vágyunk, számos olyan helyre juthatunk el, számos olyan érdekességet láthatunk, amit hivatalos idegenvezetéssel nem, barátokat szerezhetünk, és bepillanthatunk a helyiek életébe. Hátránya azért az is, hogy bár látjuk mindenki értékelését, azért mégsem tudjuk, hogy kit hívunk meg a lakásunkba.

Lakásfelügyelet, kanapészörf és a többiek – Szokatlan szálláshelyek, ha nyaralni indulsz

Önkéntes munka szállásért cserébe

Dolgozhatsz farmon (például gyümölcsöt szedhetsz izraeli kibucban), szőlőskertben, hostelben vagy éppen taníthatsz (az egyik oldalon Indiába keresnek erre önkénteseket), és még számos lehetőség közül válogathatsz. A weblapok összekötik a munkavállalókat és a munkát kínáló kisebb-nagyobb vállalkozásokat, és figyelik, hogyan véleményezik egymást. Csak megbízható személyek és cégek kerülhetnek fel az ajánlólistára, melyeket előzetesen leinformáltak.

Lakásfelügyelet (house sitting)

Ma már szerencsére sok felelősségteljes állattartó létezik, aki házi kedvencéről megfelelően akar gondoskodni akkor is, ha éppen nyaralni megy. Ha nagyon szeretjük az állatokat, és tudjuk, hogyan kell bánni velük, érdemes elvállalni a feladatot, még akkor is, ha néhány órára hagyhatjuk csak magukra őket az üres lakásban vagy házban.

Lakásfelügyelet, kanapészörf és a többiek – Szokatlan szálláshelyek, ha nyaralni indulsz

Szállás világítótoronyban

Mivel a legtöbb világítótoronyban már automata rendszereket alkalmaznak, más célra is hasznosítani kívánják az épületeket. Így született meg az ötlet, hogy apartmanokat alakítsanak ki bennük (Írországban vagy Skóciában éppúgy, mint mondjuk Horvátországban) a nyaralók számára. Ha valaki például horvát lakatlan szigeten szeretne családdal vagy baráti társasággal üdülni, aminek akár két strandja is van, megteheti!

Megnézem
Összes kép (1)

Forrás: Makarska Holiday Home 

Ezeket a szálláshelyeket is érdemes megnézned!

Elhelyezés kilátóban

Ma már erre is van lehetőség, sőt hazánkban is megnyílt Galyatetőn az első, kilátóba épített bivakszálló. Három rideg, puritán módon berendezett szobában térhetnek nyugovóra 990 méter magasságban a hálózsákos turisták. Nagy kényelemre ne számítsunk (a mosdó például a toronytól 250 méterre található, viszont van wifi!), de anyagilag nem ró ránk nagy terheket a szállás költsége (2000 forint/fő/éj).

Megnézem
Összes kép (1)

Barlangszállás

Agatha Christie Találkozás a halállal című könyvében olvashattuk, hogy a szereplők egy része a jordániai Petra barlangjaiban szállt meg éjszakára. Ma is lehetséges számos helyen barlangi szállást találni, de ha nem teljesen nomád élményre vágyunk, érdemesebb a barlangokból kialakított szállókat keresnünk (ilyet találunk például a dél-olaszországi Matera városában). Ha azonban nem fontos a kényelem, és a bátorságunk is megvan hozzá, hazánkban a Bükk kellős közepén található Cserepes-kői barlangszállást ajánlhatjuk. Költség nincs, viszont tekintettel kell lenni arra, hogy van egy állandó lakó, egy kis pele, akivel osztozni kell a helyen.

Barlanghotel Matera városában
Barlanghotel Matera városában

Jurtatábor

Honfoglalás kori hangulat, alapvető kényelmi berendezések jellemzik ezt a szálláslehetőséget. Hazánkban találunk ilyet többek között Létavértesen, Orfűn, Cserkeszőlőn és Lajosmizsén, ahová családokon kívül baráti társaságokat és osztályokat is várnak. Az árak rendkívül kedvezőek (1500-3000 forint között), és az élmény sem mindennapi.

És még sok egyéb…

A fentiek mellett megszállhatunk még többek között:

  • szélmalomban,
  • óratoronyban,
  • hobbitlakban,
  • Tudor-kori várban, ahol még főzőtanfolyamot is kínálnak,
  • cigánykaraván kocsijában, amit ló húz,
  • folyami hajón,
  • indián sátorban,
  • apátságban,
  • kápolnából átalakított stúdióban,
  • vasúti kocsiban vagy éppen faágakra épített lombházakban.

    A lehetőségek száma szinte végtelen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top