Utazás

Eszedbe ne jusson homokot hozni Szardíniáról!

Augusztus elseje óta Szardínia szigetéről sem szabad elhozni semmilyen természeti emléket. A szabályszegők tetemes büntetésre számíthatnak.

Több mint háromszázezer forintos (1000 euró) bírságra is számíthatnak azok a turisták, akik csomagjukban akarják hazavinni Szardínia szigetét. Az elmúlt hetekben négy turistát is megbírságoltak a sziget repülőterén, akik bőröndjeikben homokot, kagylókat és kavicsokat akartak kicsempészni a szigetről.

Szigorú szabályok Szardínián

Szardínián augusztus óta él az a törvény, amely tiltja a tengerparti homok, kagylók és kavicsok hazavitelét. A regula első hallásra szigorúnak tűnhet, de az elmúlt évek statisztikáját figyelembe véve egyáltalán nem alaptalan: 2015-ben a cagilari reptéren 5000 kiló (öt tonna) homokot foglaltak le, csak a nyári időszakban.

A homokcsenés nem új keletű jelenség a szigeten: 1994-ben le kellett zárni Szardínia legnépszerűbb strandját, a budelli rózsaszín partot, mert vészesen fogyni kezdett a part különleges, rózsaszín homokja.

BBC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top