Utazás

Adóemeléssel próbálják elriasztani a pénztelen turisták hordáit

Amszterdam gazdagabb turistákat szeretne a városba, elegük van az alig költő lébecolókból.

Sok európai nagyvárosban van elegük a turistákból a helyieknek, Velence például annyira élhetetlen lett, hogy a lakók menekülnek a városból. Az amszterdamiak is inkább átokként, mint áldásként élik meg azt az évi nagyjából 15 millió turistát, aki felkeresi a városukat, emiatt tiltakozást is tartottak szeptember elején. Most a városi tanács bejelentette, hogy egy százalékkal növeli,  5-ről 6-ra a városközpontban bérelt szobák után fizetendő turistaadót.

Fotó: MTI/EPA

Az adóemeléssel leginkább az olcsó hotelekben megszálló, a nyaralásuk alatt alig költő turistákat akarják elriasztani. A Guardian szerint 2016-ban az Amszterdamba látogató 16 millió turista negyede szállt meg olcsó szállásokon a városközpontban.

Udo Kock, a javaslat előterjesztője szerint „több olyan emberre van szükség, aki ténylegesen is pénzt költ a városban. Azokat részesítenénk előnyben, akik maradnak pár éjszakát, felkeresik a múzeumokat, elköltenek pár pazarló vacsorát az éttermekben. Nem pedig azokra, akik víkendezni ugranak át, falafelt esznek, és a vörös lámpás negyedben őgyelegnek” – mondta. Kock szerint az elkövetkező években akár 23 milliósra is nőhet a vendégforgalom Amszterdamban, ami miatt többet kell majd költenie a városnak biztonságra, tisztaságra – idézte a mixmag.net. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top