Utazás

Veronai buszbaleset: végig hazudott az üzemeltető cég

Többszörös hazugságon kapták a veronai buszbalesetben kigyulladt busz üzemeltetőjét, aki eddig váltig azt állította, nem volt kiegészítő üzemanyagtartály azon a buszon, amelynek balesetében 17 ember vesztette életét.

Fényképes bizonyíték támasztja alá, hogy mégis volt illegálisan beépített, pót-üzemanyagtartály a Verona közelében balesetet szenvedett magyar buszon, amelybe 5 pluszülést is beszerelt a buszt üzemeltető vállalkozás. Érdekesség, hogy a cég egyben vizsgaközpont is, így könnyen átment a busz a műszaki vizsgán az előírásoknak nem megfelelő, életveszélyes átalakítások ellenére.

Czakó Tibor, a balesetet elszenvedett buszt üzemeltető cég ügyvezetője többször nyilatkozta azt, hogy nem volt póttartály abban a buszban, amelynek olaszországi balesetében 17-en haltak meg. A most nyilvánosságra került jegyzőkönyv szerint viszont volt egy illegálisan beépített, 370 literes üzemanyagtartály a buszban, amely akár a heves tűzért is felelőssé tehető, az olasz hatóságok legalább is erre építik majd a vádat. A Zoom.hu szerint Czakó Tibor azt is engedte, hogy alvászavarral küzdő alkalmazottja legyen a járat sofőrje.

A jegyzőkönyv nemcsak a törvénytelenül beépített üzemanyagtartályra hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy az eredetileg 53 férőhelyesre tervezett buszban a társaság további öt ülést helyezett el, szintén illegálisan.

A veronai buszbalesetben elhunytak hozzátartozói szerint felháborító és visszataszító, hogy egy haszonszerzés érdekében elkövetett csalás miatt kellett 17 embernek meghalnia. Véleményük szerint minden olyan szerelő, sofőr is bűnös, akinek tudomása volt az üzemanyagtartályok átalakításáról, és erről hallgatott.

Az áldozatok családtagjai értetlenül állnak az előtt is, hogy nemcsak az üzemeltető cég, hanem az állami szervek – a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba beolvadt – Közlekedési Hatóság, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda sem válaszol kérdéseikre, és látszólag nem is foglalkozik az üggyel.

A  Pizolit Személyszállító Kft. üzemeltetésében álló busz 2017 januárjában szenvedett balesetet az olasz Verona közelében futó autópályán, a baleset 17 halálos áldozatot követelt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top