Utazás

Mérlegre állítja az utasokat egy légitársaság

A cég indoklása szerint nem pluszpénzt akarnak szedni a túlsúlyos emberektől, hanem arra kíváncsiak, átlagosan milyen súlyúak az utasok. Így ugyanis jobban ki tudják számolni, mennyi üzemanyag szükséges.

A Finnair felkéri az utasokat, hogy indulás előtt kézipoggyászukkal együtt álljanak mérlegre; a cél nem a túlsúlydíj kivetése, hanem az utasok átlagsúlyának megállapítása – közölte csütörtökön a finn légitársaság szóvivője. Hozzátette, a méredzkedés önkéntes és anonim.

A súly lehető legpontosabb ismerete fontos a szükséges üzemanyag mennyiségének meghatározásához. Összesen 2000 utasról kívánnak adatot gyűjteni.

A legutóbbi adatok 2009-ből származnak. Akkor egy egész Európára kiterjedő felmérés azt állapította meg, hogy egy férfi utas átlagsúlya kézipoggyásszal együtt 91 kilogramm, egy nőé pedig 72,5 kilogramm.

A súly azonban évszakoktól függően nagyon eltérő lehet, a téli ruházat sokkal nehezebb. A Finnair ezért különböző évszakokban végzi az utasok súlyának mérését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top