Utazás

Szép lassan a Balaton is befagy – videók

Látványos videókat tudunk mutatni arról, hogyan fagy be éppen a Balaton, ám kevés az esély arra, hogy a tavalyihoz hasonló, összefüggő jégtakaró alakuljon ki a magyar tengeren.

A hétvégi extrém hidegben elkezdett befagyni a Balaton, erről több mozgóképes bizonyítékkal szolgál az Időkép több kamerájának felvétele is.

Legelőször a part mentén, illetve a védett öblökben kezdődött meg a Balaton befagyása, ám arra kevés esély van, hogy a hét végéig tartó rendkívüli hidegben sportolásra alkalmas jég alakuljon ki.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője elárulta, hogy a tó vize jelenleg 0 foknál valamivel még melegebb, és a szél folyamatosan felkavarja. Ahhoz biztosan nem lesz elég hosszan tartó hideg, hogy a múlt évihez hasonló, biztonságos, összefüggő jégtakaró alakuljon ki a Balatonon, de a part menti részeken, öblökben hízni fog a jég, és a nyílt vízen is megjelenhet a következő napokban. 

Ha a táblák összeállnak, a jég felszíne akkor is várhatóan rücskös, töredezett lesz – tette hozzá.

A szélvédett öblökben, sekély vizű partok közelében is csak kevés esély van arra, hogy a hét második felére embert is elbíró, kellő vastagságú jég alakuljon ki – mondta Horváth Ákos.

A Balaton magas vízszintje miatt főként a déli parton kicsapódó víz a fákra, bokrokra, padokra, kövekre fagyva látványos jégszobrokat alkotott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top