Utazás

A borospincéken túl: ennyi csodát rejt Etyek

Etyek nevének hallatán a legtöbben természetesen a kiváló borokra asszociálunk, pedig a kis falu látnivalókban és mesés túraútvonalakban is bővelkedik.

Etyeken sokszor megfordultam már, ám valamennyi látogatásom főszereplője a bor volt – egészen eddig, Nyáry Tamás túravezető ugyanis megmutatta, hogy a borospincéiről és a piknikjéről híres kis településen rengeteg a látnivaló. A Magyar-kút–Zámori-völgy–Öreg-hegyi pincék–etyeki kilátó–Szépvölgy–Gasztrosétány–boti kápolna–boti horgásztó útvonalon ezúttal is 14 kilométert gyalogoltunk.

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Fotók: Czvitkovits Judit

Budapesttől mindössze 25 kilométert kell autózni ahhoz, hogy a borairól és gasztrofesztiváljáról híres Fejér megyei településre eljussunk, és megtapasztaljuk, hogy piknik és borkóstolás nélkül is mesés kirándulóhely Etyek.

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Magyar-kút

Túránkat a falu egyik legfontosabb pontjától, a Magyar-kúttól indítottuk, ami évszázadokon át gondoskodott a terület ivóvízellátásáról, de csak múlt időben: aki a túra elején itt töltené meg kulacsát, annak előre szólunk, hogy mára a kútból érkező víz fogyasztásra nem alkalmas, a műtrágyázás elterjedése a forrás vízére is hatással van.

Etyek - Fotók: Czvitkovits Judit

Kálvária-domb

A Magyar-kúttól egy karnyújtásnyira látható a Kálvária-domb, ahol a Szent Vendel szobor, a három kereszt és a mozaikkal kirakott stációk nyújtanak meghitt látványt a falu szívében. Innen indultunk tovább a Zámori-völgy irányába, hogy belevesszünk a zöld csendbe és a végeláthatatlan napraforgóföldekbe.

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Mint túravezetőmtől megtudtam, a vidéken már az Árpád-házi királyok idején termesztettek szőlőt. A török hódítás idején a vörösbor iránt volt nagy a kereslet, később, az 1800-as években azonban már egyre több fehérborszőlőt szaporítottak, amihez a klíma – a rengeteg napsütés, a szárazság – és a karakteres talaj tökéletes alapfeltételeket garantált. Nem véletlen, hogy az évtizedek során a terület történelmi borvidékké fejlődött, szőlői – chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát, királyleányka, rajnai rizling – pedig nemcsak a Törley pezsgőnek, hanem az egyre nevesebb etyeki boroknak is alapanyagai lettek. 

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Etyeki kilátó

A völgy után újra a település felé vettük az irányt, hogy csodás panorámában legyen részünk az etyeki kilátóból, ahonnan az Etyeki-dombságra és az azt körülölelő szőlőterületekre lehet(ne) rálátni. Pechünkre a kilátó felújítása még mindig tart, de cserébe a lábánál megannyi csodás pincészet és borgazdaság fekszik; kárpótolnak a kihagyott panorámáért.  

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

A pincéket, borászatokat és vendéglátó egységeket nem egy helyen, hanem a falu több pontján kell keresni, méghozzá Körpince, Kecskegödör, Öreghegy, Újhegy-Szépvölgy néven. Az autót érdemes az erre kijelölt parkolóhelyeken hagyni, az útviszonyok ugyanis nem ideálisak. 

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

A kilátótól a Szépvölgy felé vettük az irányt, hogy megnézzük, milyen a Gasztrosétány, ha nem hömpölyög rajta az Etyeki Piknikre érkező tömeg. 

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Szépvölgy

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Boti kápolna

A szomszédos Bot vagy Bot-puszta nevű községet még 1927-ben csatolták a faluhoz, ám 1945-ben az oroszok megszállták a magaslatot, és közel negyven évig katonai bázisként szolgált, 1987-re pedig teljesen elnéptelenedett. Az etyeki túra egyik kötelező megállója, a boti kápolna is itt található, története a tatárjárás előtti időkben kezdődött. A kis építményt számtalanszor lerombolták, majd újjáépítették, és bár ma nem üzemel, méltóságteljesen fehérlik a dombtetőn. 

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Boti horgásztó

A vidék egyik legszebb látványossága a kápolna „mögött” található horgásztó, ami nemcsak a pecásoknak nyújt örömöt. A 17 hektáros tavat még az 1970-es években létesítették a pezsgőgyár számára, hogy a tó vizéből öntözni tudják a hatalmas szőlőterületeket. A tavat a Magyar-kút forrása táplálja. 

Etyek - Fotó: Czvitkovits Judit

Boti horgásztó

A túra utolsó állomásától, a tótól újra a falukút felé vettük az irányt, hogy autóba üljünk, és felkeressük néhány pincészetet, mert hát Etyeket bor nélkül elhagyni elég nagy vétek. 

Nyáry Tamás

Nyáry Tamás 2003 óta túravezető, célja, hogy a vándortúrázás hagyományait felélessze Magyarországon, és hazánk rejtett látványosságait és természeti kincseit minél több embernek megmutathassa. Országjáró túráira hétről hétre mi is jegyet váltunk. Ha te is csatlakoznál, kattints ide, és kérd a hírlevelet!

Nézd meg, mely túraútvonalakat jártunk be eddig!

  • Az outleten túl: 7 káprázatos kirándulóhely Biatorbágyon – Tovább>>>
  • Pilis: a magyarok spirituális töltőállomása – Tovább>>>
  • Vérteskozma, a nyugalom ékszerdoboza – Tovább>>>
  • Ha nehéz a lelked, a Börzsöny meggyógyítja – Tovább>>>
  • Nagy-Kevély: a hegy, amelyik télen olyan, mint a mennyország – Tovább>>>
  • Egy kis magyar zsákfalu, amit a medvehagyma virágzásakor látni kell – Tovább>>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.