Utazás

Itthon maradt egy fehér gólya

Az állatvédők szerint a Drávaszentesen telelő madár nem szorul segítségre.

A Dráva Kapu Bemutatóközpont Facebook-posztja szerint Drávaszentesen maradt egy fehér gólya, és többen érdeklődnek náluk, hogy miért nem fogják be – írja az Index.

Fotó: Facebook

Az állatvédők szerint a madár jól van, elkezdték az etetését, az éjszakát pedig a falu egyik fészkén tölti, ezért semmi sem indokolja, hogy befogják. A szakemberek mindennap figyelik a gólyát, és ha legyengülne, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy télire itthon maradt néhány gólya. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület vezetője tavaly egy hasonló eset kapcsán azt mondta a lapnak, „egy jól kezdődött tendencia, hogy kimutatható számú, évi 1-2-3 tucatnyi gólya nem költözik el Dél-Afrikába, hanem nálunk telel ki. Ezek nem legyengült példányok, hanem kísérletezők, akik kisebbnek ítélik a maradás kockázatát, mint a több ezer kilométeres repülését. Így működik az evolúció: ha a klíma felmelegszik, és megéri inkább maradni, egyre több gólya adja majd fel a költözést.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top