Utazás

200 éve nem látott orchideafaj tűnt fel a Mecsekben

A ritka orchideafaj pontos lelőhelyét nem adják meg.

A Duna–Dráva Nemzeti Park igazgatóságának hírére hivatkozva írja az Index, hogy nemrégiben egy kevéssé ismert növényfaj, a szennyes ínfű állományát mérték fel a Mecsekben. A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Program keretében végzett vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, hogy a védett növényből hol mennyi él a nemzeti park területén. A szennyes ínfű ránézésre nem tűnik különösebben izgalmas növénynek, kecses virágai a levelei alatt nyílnak. Általában löszpusztaréteken, mészkedvelő tölgyesekben nő. A Mecsekben különösen kedveli a felhagyott szőlősök száraz gyepfoltjait.

Pókbangó / Fotó: Wikipedia

A felmérés közben azonban egy még érdekesebb növényre is bukkantak, amelyet talán már évszázadok óta nem találtak a Mecsekben. A pókbangóról, egy fokozottan védett orchideafajról van szó. Utolsó említése Horvát Adolf Olivér botanikus A Mecsek-hegység és déli síkjának növényzete című művében található, e szerint 190 évvel ezelőtt láttak pókbangót utoljára a hegységben. Csakhogy az egyed valójában még régebbi lehet, mert már akkor is csak herbáriumi példányként írták le, amelyet esetleg jóval korábban konzerválhattak.

Most azonban egyetlen élő példányt találtak a Mecsekben. A pontos lelőhely – a virág megóvása érdekében – nem ismert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top