Utazás

Hemzsegnek a medúzák a hazai vizekben

Ha nem jársz nyitott szemmel, talán észre sem veszed őket.

Ha a medúzákról van szó, mindenki a tengerekre és az óceánokra gondol. Pedig a hazai tavakban is medúzák százai úszkálnak, lassan már nincs olyan pontja az országnak, ahol nem bukkant fel egy-két példány.

A nálunk is megtalálható faj, az édesvízi medúza mindössze 2-4 centiméteres, teljesen átlátszó, és kristálytiszta vizekben él. Ezért ha nem járunk nyitott szemmel, talán észre sem vesszük őket – írja a Hello Vidék.

Az édesvízi medúza teljesen ártalmatlan az emberre, nem kell a csípésüktől tartanunk. Csupán mikroszkopikus méretű csalánsejtjei vannak, amelyek csak az egysejtű táplálékaikra vannak hatással.

Magyarországon főként a bányatavakban és a holtágakban fordulnak elő nagyobb mennyiségben. Láttak már édesvízi medúzát például az Omszki-tóban, az esztergomi Palatinus-tóban. Ezen a térképen látszik, mennyire sok helyen megtalálhatók az országban:

Érdekesség, hogy ezek az apró állatok nem őshonosak Európában. Valószínűleg Délkelet-Ázsiából kerültek a hazai vizekbe az 1920-as években. A magasabb hőmérsékletű vizekben érzik jól magukat, télen elpusztulnak.

(Kiemelt kép: Édesvízi medúza a Középbánya-tóban, Salgótarján közelében. MTI Fotó: Komka Péter)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top