Utazás

Allergiás reakciót is kiválthat most a Balaton vize

Durva az algásodás, a strandokon figyelmeztetnek.

„Kérjük a tisztelt fürdőzőket, hogy a Balaton algásodása miatt kerüljék a víz alatti fürdőzést és a víz véletlenszerű lenyelését. Az érzékenyebbek ne fürödjenek. Javasoljuk a zuhanyzást minden esetben!”– idéz egy a nyugat-balatoni strandokon lévő kiírást az I Love Balaton.

A portál megkereste a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, ahol azt mondták, a „vízvirágzás”, azaz a lebegő algák felúszása meleg nyarakon teljesen természetes. A Keszthelyi-öbölnél, a tó közepén a múlt hét közepi mérés szerint 29 fokos volt a víz. Ez az extrém magas vízhőmérséklet kifejezetten kedvező a lebegő algák számára.

„A Balatont felkeresők számára természetes vizeinkben általánosan ajánlott fürdőzési tanácsokat kell betartani. Ha az algásodás jeleit észleljük (vízelszíneződés, vízfelszínen összegyűlt zöldes algatömeg), ezeket a részeket, amennyire lehetséges, igyekezzünk kikerülni. Érzékenyebb bőrűeknél allergiás reakciókat is kiválthat” – közölte az Igazgatóság a portállal.

(Kiemelt kép: MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top