Utazás

Előbb-utóbb egész Velence víz alá kerül – állítja egy klímakutató

Az egész várost meg kellene emelni ahhoz, hogy a katasztrófa ne következzen be.

Már csak idő kérdése, hogy Velencét mikor borítja el végleg a víz – mondta Anders Levermann, egy potsdami intézet klímakutatója a Die Zeitnek adott interjújában. A kutatót a Velencében pusztító extrém árvízről kérdezték, mire azt mondta, habár csak akkor lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a klímaváltozás miatt volt-e az idei nagy árvíz, ha összevetik más hasonló eseményekkel, az éghajlatváltozással a hasonló szélsőséges időjárási események gyakoribbá fognak válni, írja a hvg.hu.

MTI/AP/Luca Bruno

A klímakutató szerint a tengerszint megemelkedik, és az úgynevezett jetstreamek (magyarul futóáramlás, viszonylag szűk keresztmetszetben összpontosuló, nagy szélsebességű vízszintes áramlási zónák, amelyek közelében a szélsebesség rohamosan növekszik) is el-eltérnek megszokott irányuktól, ami megbolygathatja az időjárást. 

A tengerszint emelkedéséről azt mondta, minden egyes fok, amellyel a Föld hőmérséklete emelkedik, valójában körülbelül két és fél méter tengerszint-emelkedést jelent, amely ugyan nagyon lassan megy végbe, évszázadok alatt, de Velence előbb-utóbb így is a tengerszint alá kerül, idézi a lap.

A kutató szerint ha a világ tudná magát tartani a párizsi klímacélhoz, az is kétfokos emelkedést, vagyis körülbelül 5 méternyi tengerszint-emelkedést jelent, amely Velence elmerülésével jár, de nagy tengerparti városoknak, Sanghajnak, Hongkongnak, New Yorknak és Hamburgnak is számolnia kell azzal, hogy egyes részei víz alá kerülnek. Az egyetlen megoldást azt jelenthetné, ha az egész várost megemelnék, de ilyen megoldásról még nincs szó.

Hozzátette, hogy Velence mellett csak Olaszországban több világörökségi területet fenyeget a tenger, így például Nápoly belvárosát vagy a pisai dóm és a ferde torony környékét. Az egyetlen megoldás az lenne szerinte, ha az emberiség leállna a szén-, olaj- és földgázégetéssel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top