Utazás

Egy fa, amit ha megölelsz, meghalsz

Ha esőben a fa alá állsz, olyan, mintha savtámadás érne!

A „halál kicsi almája” becenevet kapta a karibi szigetvilágban előforduló, úgynevezett manchineel-fa  (manszanilyafa – Hippomane Mancinella).  Nem véletlenül. Ez a fa ugyanis a világ legveszélyesebb növénye: gyümölcse, gyökere, törzse és levelei egyaránt mérgezők, de ha vagy olyan bátor, hogy egy éles késsel sebet ejtesz a törzsén, vagy levágnád egy ágát, abból tejszerű, sűrű folyadék lövell ki – nos, az is mérgező.

istock

A manchineel-fában található anyagok elemzése még mindig tart, mivel annyira veszélyes, hogy a tudósok sem haladnak vele. Ne állj ilyen fa alá, ha esik az eső, mert a levelekről lepergő esővíz olyan sérüléseket okoz, mint egy savtámadás. Ha vagy olyan botor, hogy hozzányúlsz, szintén hasonló lesz a hatás – ha pedig pont ekkor szeretnéd a szemedet megvakarni, simán megvakulsz. Nem viccelek, a méreganyagok ugyanis könnyen megölhetnek.

Ehhez képest azt tartja a fáma, hogy ebből a fából tökéletes építőanyag válik, ha kellőképp kiszárad – de hát ki a túrónak van kedve ezek után ilyen faházban éldegélni? Valamint képzeljétek el, létezik egy mókás kis állat, a tüskés iguána, ami totálisan immunis a fára, neki csemege a rajta termő gyümölcs. Mivel jómagam nem tartozom a tüskés iguánák fajába, már most feljegyzem magamnak: ha valaha az életben elcsónakoznék a Karib-tenger egyik szigetére, ne ölelgessek fákat!

Ha további érdekességekre vagy kíváncsi a fával kapcsolatban, olvass tovább Deluxe oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top