Utazás

Ezeken a településeken egy kávé áráért megvehetjük álmaink otthonát

Olaszországban nagyon népszerű az egyeurós akció.

A szíciliai Sambuca város vezetői egy éve szokatlan akcióval próbálták megakadályozni a festői környezetben található hatezer fős település elnéptelenedését: egy euróért kínálták az elhagyatott otthonokat a 2016-ban Olaszország legszebb településévé választott Sambucában.

Az új tulajdonosoknak vállalniuk kellett, hogy három éven belül felújítják a lakásokat legalább ötmillió forint értékben, valamint 1,6 milliós letétet fizetnek, amit a felújítás végén visszakapnak.

Novemberben már be is költöztek az új lakók, a kezdeményezést pedig azóta más települések is átvették. A Palermo közelében fekvő Gangiban már 160 ház talált új gazdára, Buvona önkormányzatát pedig érdeklődők százai kérdezik naponta a lehetőségekről.

A hatezer lakosú Cammarata még az egy eurós vételárat is elengedte, és ezer eurós bababónusszal is csábítja az új tulajdonosokat. A házakat ráadásul nemcsak lakóházzá, hanem szállodává, üzletté, étteremmé is alakíthatják.

Az egy eurós akció Szicilián kívül is népszerű, a Piemont régióban található 320 lelkes Borgomezavalléban az elhagyatott hegyi nyaralókat árulják, de plusz pénz jár az újszülöttek és az új vállalkozások után is.

(Híradó.hu)

(Kiemelt kép: Wikipedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top