Utazás

2020 az újítások éve Dubajban

2020-ban világkiállítás lesz Dubajban, erre több millió látogatót várnak, az amúgy is modern várost pedig ehhez mérten fejlesztik tovább.

Dubaj turisztikai szolgáltatásait tekintve nehezen képzelnéd el, hogy lehet szintet ugrani, az Arab-öböl partján fekvő emírség ennek ellenére megteszi. Elmondjuk, milyen fejlesztések várhatók idén a városban, kezdve a környezeti szempontból legértékesebbel, miszerint 

Dubaj két repterén január 1-től tiltólistás az egyszer használatos műanyag. 

A Dubai International Airport a világ legforgalmasabb, nemzetközi utazásokat lebonyolító repülőtere, idén év elejétől pedig beálltak a plasztik ellen viselt háborúba, miután kilistázták a reptérről a műanyag evőeszközöket, a szívószálakat és a bevásárlószatyrokat. A Dubai World Central (DWC) szintén kiiktatja az egyszer használatos műanyagot, így a repterek együtt összesen 5.500 tonna egyszer használatos műanyagtól szabadulnak meg minden évben. A plasztikmentességhez a város is hozzátesz, január 1-től ugyanis minden szálloda és étterem kínál szűrt vizet a vendégeinek – a palackozott víz alternatívájaként. Jó, Dubajban eddig sem szeméthegyek közepette kódorgott az egyszeri turista, tehát az összképen mindez nem változtat, viszont az emírség így mégiscsak tesz valamit a környezetvédelemért – ami egy olyan országban, amelyik a bevételének több mint a 80 százalékát köszönheti a turisztikai ágazatnak, nem feltétlenül könnyű feladat. 

Burj Khalifa

Fotó: DTCM

Jubileum

Dubajnak idén van oka tovább ünnepelni, ugyanis pont most, januárban tízéves a Burdzs Kalifa, ami amellett, hogy a város egyik legikonikusabb épülete, egyben a világ legmagasabb felhőkarcolója is. Az épületet nagy képes cikkben mutattuk be pár éve, egy beékelt videóban még azt is megnézheted, hogyan mossák az ablakait 800 méteres magasságban.  

Enni, enni, enni

Dubajról szokás úgy vélni, hogy csak a gazdagok engedhetik meg az odautazást, de ez nem igaz, alapos szervezéssel nem sokkal több pénzből kihozható egy ottani családi vakáció, mint egy nyaralás az olasz tengerparton – főleg, hogy az emírség egyre több ingyenes vagy éppen pár dirhamos programot is ajánl. A nyaralásnak persze szerves része az éttermi étkezés, Dubajban pedig az olcsó street foodtól a fine diningig mindent megtalálsz. A helyi gasztronómia egyik idei ünnepe a Dubai Food Festival lesz, az emírség turisztikai hivatalának előzetes ajánlója szerint ez a Közel-Kelet egyetlen városszerte futó foodfesztiválja, ráadásul hosszú: 18 napig tart, 2020. február 26. és március 14. között. A program sűrű, és mivel a városban a francia ételektől kezdve a távol-keleti fogásokig mindenre van szakosodott étterem, így 18 nap alatt „letudhatod” a komplett világot – mármint az ételeket tekintve.

Dubai Fine Dining

Fotó: DTCM

Mondhatnánk, hogy a Dubai Food Festival záróakkordja a Taste of Dubai (avagy Dubaj ízei) fesztivál, amit március 12-14 között tartanak. A háromnapos eseményen felvonulnak a város legjobb éttermei és top séfjei, a rendezvény a Dubai Media City Amfiteátrumban lesz.

Össznépi kulturális hepaj

Ez az Art Dubai 2020. A vezető nemzetközi művészeti vásár, az Art Dubai idején a művészek, a galériatulajdonosok és a műgyűjtők lepik el a város utcáit. A nemzetközi művészeti- és művészvilágban az eseményt sokra tartják, többek közt azért, mert sűrű szakmai eszmecsere folyik, és mert lehetőséget kínál a feltörekvő tehetségek számára, hogy bemutatkozhassanak az elismert központok és az ismert művészek társaságában. A rendezvényt 2020. március 25–28 közt rendezik a Madinat Jumeirah-ban.

Ramadán – az arab világ tán legfontosabb ünnepe

2020-ban a Ramadán kezdete várhatóan április 24-re esik, ami azt jelenti, hogy attól a naptól a hívőknek 30 napon át böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig nincs evés, ivás, dohányzás, illetve nemi kapcsolatot is tilos létesíteni. Kerülni kell az erőszakot, nem szabad pletykálni, vissza kell fogni a vágyakat, az irigységnek sincs helye. A szabályok alól felmentést csak a 14 évnél fiatalabb gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak.

A 30 nap során még Dubaj modern városa is egy másik oldalát mutatja. Tradicionális kultúrprogramokat szerveznek, az arab világot közelebb hozzák a látogatóhoz.

Még egy rekord

Évekig épült, de végre átadták a Bluewaters Islanden található Ain Dubait, jelen pillanatban ez a világ legnagyobb óriáskereke a maga 250 méteres magasságával. A kerékről minden látható: a Burdzs al-Arab, a Pálma-sziget és a Burdzs Kalifa is. Az Ain Dubai környéke nettó szórakoztatónegyed: szállodák, boltok, éttermek, és persze lakóparkok.

Dubaj óriáskerék

Fotó: DTCM

Mutatjuk a jövőt

A Dubaji Jövő Alapítvány (döbbenet, még ilyen is van) hozta létre a Jövő múzeumát, mely történelmi jelentőségű felfeldezéseket fűz interaktív „túrába”. A látnivaló mellett állandó workshopok és beszélgetések is színesítik a tudományos kitekintőt, tengernyi, a jövőben megvalósuló innovációról, fejlesztésről eshet szó.

És belépünk a könyvtárba

A neve: Mohammed bin Rashid Könyvtár – több mint 4,5 millió nyomtatott könyv otthona, de ha ez nem lenne elég: még idevehetünk 1 millió hangoskönyvet, illetve 2 millió e-bookot, ezzel a mennyiséggel pedig ott is vannak a világ élvonalában. A 92.903 négyzetméteres komplexum magába foglal egy 500 férőhelyes színházat, az egész az Al Jaddafban található, az épület a Dubaj-öbölre néz.  

A világkiállítás felé

Route 2020 – ez a neve Dubaj idei metróprojektjének, a 15 kilométeres vonalhosszabbítás pedig a 2020-as Világkiállítás több millió résztvevője és azok kiszolgálása miatt történik. A fejlesztésnek köszönhetően a metró érinti majd a Discovery Gardenst, az Al Furjant, a Jumeirah Golf Estates-t és a Dubai Investment Parkot, majd besiklik a 2020-as Világkiállítás helyszínére. Az utasokat 2020 májusától szállítja majd, öt hónappal az Expo megnyitása előtt. Irányonként óránként 23.000 utas szállhat fel rá, kezdetekben napi 125.000 utassal számolnak. A 2020-as Világkiállítás helyszínét és a környékét teszi elérhetővé.

Dubai metró

Fotó: DTCM

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top