Utazás

Budapesti tömegközlekedés: mégsem marad a szombati menetrend

Ismét sűrűbben jönnek majd a buszok, villamosok.
Sűrűbben jönnek a buszok

Érdekes helyzetben van a budapesti tömegközlekedés. Ugyan a nevében is benne van, a tömeg mégsem igazán jó dolog most. Szóval bár „békeidőben” az a legjobb, ha a lehető legnagyobb kihasználtsággal mennek a járművek (vagyis nincs zsúfoltság, de azért lehet, hogy állni kell sokaknak), ez járványhelyzetben kifejezetten ellenjavallt. Hiszen minél többen vannak egy buszon vagy villamoson, annál kevésbé lehet megtartani a biztonságos, vagyis fertőzésmentes távolságot.

Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár és Vitézy Dávid ezért javaslatot tett: hétköznap ne szombati menetrend szerint közlekedjenek a járművek (különösen reggel és a munkaidő végén).   „Joggal akadtak ki az utasok” – írták az indítványozók.

Nincs szombat: pont azok maradtak a buszokon és azok járnak dolgozni, akik műszakos munkarendben dolgoznak: azaz ebben a helyzetben is helytállnak értünk, kórházakba, áruházakba, üzemekbe, a közüzemeket biztosító munkahelyekre tartanak reggel 5 és 7 között. Ilyenkor az utasforgalom lényegesen magasabb, mint a szombati – erősítette rá a véleményre egy facebook-posztban Vitézy. – Tisztelettel kérem a Fővárosi Önkormányzatot és a BKK-t, hogy korrigáljanak, és a szombati menetrend helyett sürgősen vezessenek be egy, a járványügyi veszélyhelyzethez igazodó rendkívüli munkanapi menetrendet (…), amellyel a BKK nem járul hozzá a megbetegedések tömegessé válásához.”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere elfogadta a javaslatot – már csütörtöktől sűrítenek bizonyos járatokat.  

Ez jó hír a budapestieknek, jó hír a munkavállalóknak, azoknak, akik most vállukon viszik az országot” – kommentálta a fővárosi választ Fürjes Balázs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top