Utazás

Mikor utazhatok turistaként Európán belül? Így nyílnak meg a határok!

Sokan töltik a vakációjukat Horvátországban, Ausztriában, vagy éppen Olaszországban. Ám kérdéses, hogy a jelenlegi helyzetben, mikor, hová utazhatunk. Összegyűjtöttük mindent, amit a határnyitásokról tudni lehet! Cikkünk május 22-én készült, az akkori legfrissebb információkkal!

Mindenkinek az egyéni döntése, hogy a jelenlegi helyzetben külföldön, vagy belföldön tölti a vakációját. Azonban jó tudni, hogy mely országok, mikorra tervezik megnyitni a határaikat a turisták előtt. Ne feledjük, hogy sok esetben még nem született pontos kormányzati döntés, így érdemes figyelni a konzuli információkat. Ha városnézős nyaralást tervezünk, viseljünk maszkot, használjunk kézfertőtlenítőt. Ahogyan a tengerparton, úgy a városokban is igyekezzünk tartani a 1,5 méteres távolságot, bár ennek kivitelezését, azért kevesen látják maguk előtt.

Görögországban hat héttel a korlátozások bevezetése után, már lazítottak a szabályokon. A görögök szabadon utazhatnak a saját országukban, az iskolák, ahogyan a kisebb üzletek is, újra megnyitottak. A távolságtartás, a maszk és a kézfertőtlenítés kötelező mindenhol. A bevásárlóközpontok, az éttermek és kávézók azonban csak június 1-én kezdhetik meg a szezont, vagyis nyithatnak ki újra. A szállodák június 15-én már fogadhatnak vendégeket, de a külföldi turistáknak július 1-ig várniuk kell, várhatóan akkor fogják megnyitni a reptereket a nemzetközi járatok előtt.  Ekkortól azonban már koronavírus teszt nélkül utazhatunk Görögországba, turisztikai céllal is. Azonban, ha a hatóságok úgy látják, bizonyos esetekben mintát vehetnek.

Ciprusban is megkezdték a korlátozások feloldását. Május 21-től az országon belüli utazásra vonatkozó korlátozásokat is törölték. Várhatóan június 9-én fogják újranyitni a reptereket, és a kormány abban bízik, hogy júliusban már fogadhatnak turistákat. Kizárólag tartósan alacsony fertőzöttségű országokból érkező turisták utazhatnak majd be, erről azonban részletesebb információ még nem áll rendelkezésre.

Spanyolországban is lazítottak a kemény, kijárási tilalmon. A tömegközlekedés újra elérhető, de csakis maszkban lehet használni. A kisebb üzletek és az éttermek megnyitottak – csak teraszon lehet fogyasztani -, a mozik és a színházak 30 százalékos kapacitással üzemelhetnek. A spanyolok négy szakaszban tervezik az enyhítéseket.  Ami biztos, hogy Spanyolországba június 15-ig csak  az üzleti céllal érkező vendégek léphetnek be, és kötelező a 14 napos karantén. További megnyitásról, ami például a turistákat is érinti, május 21-ig nem döntöttek. A Kanári-szigetek azonban csak augusztus 1-jén tervezi újra megnyitni a kapuit, akkor is csak a belföldi turisták előtt. Októbernél hamarabb nem akarnak külföldi turistákat beengedni a tervezet szerint.

Olaszországról tévesen írtak olyan híreket, hogy június 1-től fogadja a turistákat. Bár a szabályokon itt is lényegesen sokat lazítottak, de ami biztos jelenleg, hogy június 3-tól mozoghatnak az országon belül szabadon az emberek. A tervezet szerint a turisták előtt legkorábban június 16-tól nyithatják meg a kapukat, de erről még nem döntött az olasz kormány.

Mikor lehet beutazni Olaszországban a turistáknak?

Látványosan kiüresedett Velence (fotó: Getty Images)

Németorságban is újranyithattak az üzletek, de ahogyan ott, úgy a tömegközlekedésben is kötelező a maszk használata. Fokozatosan kinyitnak az iskolák is, és május 16-tól a Bundesliga mérkőzéseit is megkezdték, igaz, zárt kapuk mögött. Azonban tartományonként eltérőek lehetnek a lazítási feltételek, melyeket a fertőzési mutatóktól tettek függővé.  A terv az, hogy  június 15-től újra megnyitják a határokat Svájc, Franciaország és Ausztria felé, és a szállodák is fogadhatnak vendégeket. A fesztiválok augusztus végénél korábban nem térhetnek vissza.

Amit mindenki vár

Egyelőre rengeteg a kérdés az április óta sokat emlegetett turistafolyosókat illetően. Gari Cappelli turizmusért felelős horvát miniszter szerint jó megoldás lenne az ágazat megmentése érdekében, ha az európai tagállamok közötti forgalomban “turista folyósok” nyílnának. Ezekről külön-külön tárgyalnak az országok.

Franciaország is átgondoltan, és csak lassan lazít a szabályokon, melyeket a koronavírus-járvány miatt kellett meghozniuk. A svájci, és a német határokat június 15-én tervezik megnyitni, amiről azonban még nincsen információ, hogy az  Egyesült Királyságból érkező turisták mikor léphetnek be az országba. Az Eurostar jelenleg csak korlátozott szolgáltatást nyújt a Párizs-London vonalon. Az utasoknak maszkot kell viselniük és ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, megjelölve az utazás okát.

Izland népszerű úticél a magyarok körében is. Az izlandi kormány június 15-től tervezi eltörölni a nem alapvető fontosságú nemzetközi látogatók beutazási korlátozását. Az érkezőknek ingyenes Covid-19 tesztet kell végezniük, kivéve, ha saját negatív teszttel rendelkeznek. Jelenleg a beutazóknak 14 napos karanténba is kell vonulniuk. A június 15. után érkezőknek, vélhetőleg használniuk kell egy, az okostelefonokkal elérhető alkalmazást is, amelyet a koronavírus miatt fejlesztettek. Az üzletek és a szolgáltatások újra megnyitottak, de a többi országban is ismert szabályokkal.

Dánia június elején dönt a határellenőrzésről. Üzletek, parkok, bizonyos szállodák, bevásárlóközpontok, éttermek és bárok már nyitva vannak.  A sportlétesítmények, a mozik, a színházak sorsáról június 8-nál hamarabb nem hoznak döntést. Ekkor döntenek a tíz főnél nagyobb rendezvények megtartásáról is.

Horvátország az egyik legnépszerűbb nyaralóhely, ahová a magyarok járnak. Számos szálloda és kemping már újranyitott, ám egyelőre csak a belföldi turisták számára. A parkok, üzletek, szállodák és szabadtéri éttermek, bárok szintén nyitva vannak, de 40 főnél nagyobb rendezvényt nem lehet még tartani. Jelenleg beléphetnek az országban azok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okokból utaznak. Május 29-től azonban feloldják a korlátozásokat Szlovákiával, Csehországgal, Magyarországgal és Ausztriával szemben is. A horvátok tehát várják a turistákat. A WHO adatai szerint egyébként Horvátországban  meglehetősen alacsony, valamivel több, mint kétezer koronavírus-betegeket regisztráltak, és eddig 95-en haltak meg a járványban.

Nyaralhatunk 2020-ban Horvátországban?

Horvátországba hamarosan utazhatnak a magyar turisták (fotó: Getty images9

Ausztriában már újranyitottak az üzletek, a szépségszalonok és május 15-től az éttermek is. A terv szerint a hotelek és az uszodák, strandok május végétől várják a vendégeket. A következő lépés a határnyitás a szomszédos országok felé. Az osztrák külügyminiszter tájékoztatása szerint Magyarország, Csehország, Szlovákia és Ausztria közös határnyitást tervez június közepére. A jelenlegi helyzet szerint (várhatóan május végéig) a beutazás az országban az alábbi módon lehetséges:

  • Az Ausztriába beutazók kötelesek felmutatni egy orvosi igazolást arról, hogy COVID-19 tesztjük negatív. Az igazolás a beutazás időpontjában nem lehet 4 napnál régebbi. A megállás nélküli átutazás engedélyezett. Az osztrák állampolgárok, valamint az ausztriai lakó-/tartózkodási hellyel rendelkező személyek esetében el lehet tekinteni a teszttől, amennyiben kötelezik magukat a 14 napos otthoni karanténra.
  • Harmadik országok állampolgárai, amennyiben a schengeni övezeten kívülről, légi úton érkeznek, nem léphetnek Ausztriába. Amennyiben a schengeni övezetből, légi úton érkeznek, kötelesek felmutatni egy egészségügyi igazolást vagy 14 napra karanténba kell vonulniuk.
  • A bécsi repülőtéren lehetőség van molekulárbiológiai COVID-19 tesztet (PCR-tesztet) végeztetni. Az eredmény kb. 3 óra alatt megvan, előzetes bejelentkezés szükséges. 

 2020. április 1-jétől az osztrák és a magyar állampolgárok munka céljából történő ingázása – amennyiben a másik államban található a lakóhelyük – időbeli és területi korlátozás nélkül lehetséges.

Hurrá, nyaralunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top