Utazás

9 festői magyar horgásztó, ahol kisimulnak az idegeid

Egy horgásztó békéje nemcsak azoknak jelent kikapcsolódást, akik halat szeretnének fogni. A friss levegő, a madarárcsicsergés és a természet közelsége mindenkinek jót tesz.

“De minek fogod ki a halat, ha aztán visszadobod?” Vagyonos ember lennék, ha annyi ezresem volna, ahányszor a fülem hallatára tették ezt az egyébként tök logikusnak tűnő kérdést a férjemnek, aki szenvedélyes pecás. Ha eljön a tavasz, és előbújnak az első napsugarak, ő egyből a tenyerét dörzsölve lép az ablakhoz és vigyorogva közli: “lehet menni horgászni!” Korábban nem hittem volna, hogy ez a program nekem is tartogat majd kikapcsolódást, de azt kell mondjam, egy-egy eldugott horgásztó partján eltöltött napon vagy jobb esetben hétvégén úgy felfrissülök én is, mintha csak egy wellness szálloda összes kényeztető szolgáltatását igénybe vettem volna.

Maga a horgászat egyébként azon hobbik közé tartozik, melyek lényege pontosan ez: a stresszoldás – pont úgy, ahogy a zenehallgatás az olvasás vagy éppen a kertészkedés esetében. A lényeg maga a tevékenység, a flow élmény, mert hát lássuk be, miközben a pecás kapás után ácsingózva kémleli a vízfelszínt, tökéletesen kiüríti az agyát, ha meg horogra akad egy méretes hal, akkor főleg. Egy tízkilós ponty fárasztása közben senkinek nincs ideje hülyeségeken kattogni. Ha harap a hal, akkor csak az itt és most van.

És persze nem kell ahhoz horgászbotot ragadni, hogy a nyugodt víztükör, a csend és a békés környezet segítségével lecsendesítsük az elménket. Egy jó könyv, egy kiadós séta a tó körül, vagy egy jógaszőnyeg, és te is kiválóan fogod magad érezni a horgásztónál. Szerencsére idehaza van is belőlük rengeteg, mutatunk most közülük tízet.

Dégi Park-tó

Mókus Horgásztó, Magyarkeszi

Nem kell ahhoz pecabot, hogy az ember ilyen közegben jól érezze megát.

Magyarkeszi és Felsőnyék között található ez a mesésen békés horgásztó. (A szerző fotója)

Dunakeszi tőzegtó

Aki nézte a Halországot, az tudja: Rétimajor igazi horgászparadicsom

A Deseda az ország leghosszabb mesterséges tava

AA Deseda a kaposváriak kedvelt pihenőhelye.

A Desedán nem ritkák a rekordnak számító horgászzsákmányok. (Fotó: Wikipedia)

Az Arlói-tó megkapóan békés tükre

Ez a csodahely a Kapuvár melletti Berek-horgászpark

Káprázatos napnyugta az Ölbői-horgásztónál

Kiskacsás horgásztó, Vértesszőlős

Ha szívesen csavarognál még Magyarországon, segítünk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top