Utazás

Vintgár-szurdok, egy igazi etalon

A Kiránduló Caféblog kedvence a szlovén Bledi tó szomszédságában fekvő Vintgar-szurdok.

Gyönyörű, hihetetlen színű, széles folyó gyors sodrással, hatalmas sziklák érdekes rétegződéssel, vízesés szivárvánnyal. Magával ragadó az egész hely. A természet csodájáról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni – írja Kiránduló Kata, aki gyönyörű fotókkal, tippekkel és beszámolóval színesíti a szlovéniai kirándulásról tett megállapításait.

Vintgár-szurdok, egy igazi etalon

Vintgár-szurdok, egy igazi etalon (Fotó: Kiránduló Caféblog)

A szurdok Spodnje Gorje és Blejska Dobrava falvak között található, a bejárható rész 1600 méter hosszú. Ha csak egy irányba járjuk be, szánjunk rá 1,5 órát. Ha oda-vissza megyünk, minimum 2 – 2,5 óra kell.

„Mi is a szurdokvölgy? A szurdok általában egy mély völgyben futó sebes folyó, patak. Évezredek alatt vájt a kőzetbe a víz mély völgyet, és munkálkodik ezen tovább a mai napig. A Vintgar szurdok pont ilyen, igazi klasszikus szurdok. A mély völgyben csobogó bővizű folyó a Radovna, ami évmilliók alatt mélyítette ki a völgyet.”

A teljes beszámolóért és sok-sok fotóért kattints a Kiránduló Caféblogra.

(Kiemelt kép: Caféblog)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top