nlc.hu
Utazás

Csodaszép magyar templomok

3 csodaszép, rejtett templom Magyarországon

A nyaralás alatt az egyik legjobb program betérni egy hűvös templomba és csodálni a kincseket rejtő épületek belsejét.
Rejtett templomok Magyarországon

A templomok akkor is varázslatosak, ha nem vagy hívő ember, az a nyugalom és a béke kell a léleknek, amit egy régi, díszes templom kínál. Most mutatunk három olyan régi magyar templomot, ahol talán még nem jártál.

Hollóházi Szent László-templom

Hollóháza a Zempléni-hegység ékköve, ami egy különleges római katolikus templomot is rejt többek között. A Szent László-templom egyik különlegessége, hogy háromszögekből áll, sátor alakja van. Nem annyira ősi templom, hiszen 1967-ben épült, de pont a modernitást szeretjük benne.

Elegáns, légies megjelenés jellemzi a harangtoronnyal együtt, amely a templom belsejében is folytatódik, mert egyszerű fehér falak és Kovács Margit Kossuth-díjas keramikusművész szobrai várnak ránk, ha belépünk. Érdekesség, hogy a régi, barokk templomot felváltó modern templom nem igazán tetszett a helybeli lakosoknak az elején, ám azóta már Hollóháza jelképévé nőtte ki magát.

Grábóci szerb ortodox templom

Grábócon, a Szekszárdi-dombság vidékén találhatjuk Magyarország egyetlen olyan szerb ortodox kolostortemplomát, amely a 18. században épült. Egykor ez a templom volt a Kárpát medencei szerbek vallási központja. A templomot 1736-38 között építették, a tornyot 1761-ben kapta, majd 1787-ben épült hozzá a kolostor.

Fennállása óta több szerepet is betöltött: 1960-1994-ig például szociális otthonként működött, utána szerezte vissza a szerb egyház újra. Betérve a templomba igazi aranyozott, gazdagon díszített templombelső vár, a mennyezeten gyönyörű freskókat csodálhatsz meg, és lenyűgöző atmoszféra fogad.

Bélapátfalvai ciszterci kolostor

A Bükkben rejtőző Bélapátfalvát mindenképpen érdemes felkeresni, mert itt található az ország egyetlen középkori ciszterci apátsági temploma, amely épségben maradt az évszázadok során.

Az 1232-ben alapított templomot többször átalakították: a 14-15. században gótikus külsőt kapott, majd a 18. században barokk stílusra tett szert. Ekkor lett Bélapátfalva plébániatemploma. Érdekessége, hogy a ciszterci rend előírásai szerint torony nélkül épült a templom, és ha belépsz ide, szinte a bőrödön érzed a középkori hangulatot.

Kiemelt kép: Unsplash

Utazz velünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top