nlc.hu
Utazás

Európai tavak, amiket autóval könnyen elérünk

Gyönyörű tavak a szomszédban, amiket autóval könnyen elérhetünk

Tóparton pihenni élmény. Ha idén már megvolt Balaton és a Tisza-tó is, akkor mutatjuk, hova érdemes ellátogatni a szomszédos országokban.

Szerencsések vagyunk, ha tavakról van szó, ugyanis nem csak hazánkban, hanem a környező országokban is szebbnél szebbek várják a pihenőket. Olyanokat kerestünk, ahova kevesebb, mint 6 órányi autózással megérkezhetünk, ezért akár egy rövid hétévégére is érdemes útra kelni miattuk.

Salzkammergut tóvidékének egyik legszebb és legnépszerűbb tava

Salzkammergut tóvidékének egyik legszebb és legnépszerűbb tava

Wolfgangsee

A Wolfgangsee Ausztriában, Budapesttől kicsit több, mint 5,5 óra távolságban található autóval. A tó, Salzburg tartomány legnagyobb tava. A csaknem 11 kilométer hosszú tó az elképesztő természeti adottságokkal rendelkező Salzkammergut közepén található. A tó körül 15 szabadstrand várja, hogy a kristálytiszta vízbe csobbanjunk. A helyiek szerint a legmelegebb napokon a vízhőmérséklet akár 24 fokig is emelkedhet. A kristálytiszta víz miatt tökéletes helyszín a búvárkodásra, a tó mélysége ugyanis néhol eléri a 114 métert, de szörfözhetünk, és vitorlázhatunk kedvünkre. Érdemes időt szánni egy sétahajókázásra. A tó partján 7 kikötő található, ahonnan hosszabb, rövidebb gyalogtúrákat tehetünk.

Nehéz ettől smaragd színűbb tavat találni (Fotó: GettyImages)

Nehéz ettől smaragd színűbb tavat találni (Fotó: GettyImages)

A szenci napfényes tavak talán kevésbé ismertek Magyarországon (Fotó: Pexels.com)

A szenci napfényes tavak talán kevésbé ismertek Magyarországon (Fotó: Pexels.com)

Attersee

Az Attersee Ausztriában, Budapesttől 5 órányi autóútra található.  Attersee a Salzkammergut legnagyobb tava, és igazi pihenő-paradicsom lehet számunkra a nyári hónapokban, amennyiben a vizisportok szerelmesei vagyunk. De ha nem éppen a sportolás a célunk, hanem pont az ellenkezője, akkor is jó helyen járunk. A csendes ösvények, parkok és kis éttermek a tó körül tökéletesen alkalmasak arra, hogy kicsit kikapcsoljunk, és élvezzük a tétlenséget.

Szenc

A szenci Napfényes tavak, Szlovákiában, 2,5 óra távolságra találhatóak Budapesttől. Kevésbé ismert pihenő helyszín, pedig igazán közel van Budapesthez. A területet szlovákul Slnečné Jazerá Senec-nek hívják, és mindössze fél órára fekszik Pozsonytól, ezért érdemes lehet a pihenést egy városnézéssel is összekötni. A tó partját leginkább a Velencei-tóhoz lehetne hasonlítani, hasonló programokkal, és strandolási lehetőségekkel. Ha mégis rossz időt fognánk ki, akkor sincs veszve minden, befizethetünk a tóparti aquaparkba, ahol kilenc fedett medencében folytathatjuk a pancsolást.

Európa egyik legszebb természeti látványossága (Fotó: Pexels.com)

Európa egyik legszebb természeti látványossága (Fotó: Pexels.com)

Plitvice

A Plitvicei-tavak, Horvátországban, 5 óra autóútra található Budapesttől. Talán senkinek nem kell bemutatni ezt az elképesztő természeti kincset, viszonylag közel a magyar határhoz. Ha ki kell kapcsolnunk egy kicsit a hétköznapi mókuskerékből, akkor erre jobb helyet nehezen találhatunk ennél. 
A Plitvicei-tavak (horvátul Plitvička jezera) Horvátországban található tórendszer. Európa egyik legszebb természeti látványossága 1979 óta megtalálható az UNESCO természeti világörökségi listáján.
A nemzeti parkban tehetünk gyalogos, kisvonatos, és hajós kirándulást is, amivel áthajózhatunk a Kozjak-tavon, miközben megtekinthetjük a 300 méter hosszú és 60 méter széles Štefanija sziget, vagy a gyönyörű vízlépcsőket és a megkövesedett ősi fatörzseket is.

A Bohinji tó Szlovénia legnagyobb tava (Fotó: Pexels.com)

A Bohinji-tó Szlovénia legnagyobb tava (Fotó: Pexels.com)

Bohinji tó

A Bohinji tó, Szlovéniában, Budapesttől  5,5 óra autóútra található. A Bohinji-tó Szlovénia legnagyobb természetes tava, Ljubjanától, a szlovén fővárostól mindössze egy órára helyezkedik el, a a Triglav Nemzeti Park területén. Ezt a tavat azoknak ajánljuk inkább, akik nem feltétlenül a kiépítettségre, hanem az érintetlen természet közelségére vágynak. A tó gyalog is körbejárható, de sokan gépkocsival jutnak el a nyugati végébe. Nem szabad kihagyni a tóhoz közeli Savica-vízesést (Slap Savica), ami Szlovénia leghíresebb és legszebb vízesése is egyben.

Szlovénia egyik legszebb tava Bled (Fotó: Pexels.com)

Szlovénia egyik legszebb tava Bled (Fotó: Pexels.com)

A Bledi-tó, Szlovéniában, Budapestől 5 óra autóútra található. Pihenhetünk a tó partján is, de bérelhetünk csónakot is, amivel átmehetünk a tó közepén található, híres Blejski otok szigetére, ahol a legenda szerint miután megszámoltuk a felfelé vezető lépcsőket (99-nek kell lennie), majd megkongattuk a kápolna kívánság-harangját, teljesül a vágyunk. Érdemes felmászni a harangtoronyba is, ahonnan talán a legjobb kilátás nyílik magára a tóra. A tavat egy 6 kilométeres sétával tudjuk körbejárni, de akár lovaskocsira is ülhetünk, ha azt találjuk kényelmesebbnek. Az utóbbi években pedig csakúgy, mint a világ többi pontján, egyre többen szállnak rollerre, így spórolva időt maguknak a túrából. 

Hétvégi pihenés?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top