nlc.hu
Utazás

A kísérteties North Brother sziget

A madarak uralkodnak a hátborzongató karanténszigeten

A North Brother szigetet egykor karanténszigetnek, később drogrehabilitációs központnak is használták. Ma már csak a madarak járnak a kísérteties hangulatú romok között...

A nyüzsgő New Yorktól alig egy mérföldnyire, az East Riveren található a mindössze 0,053 km² területű, hátborzongató North Brother sziget, ahová külön engedély nélkül illegális a belépés. Ennek oka egyrészt, hogy védett madarak lakják, a másik pedig, hogy veszélyes romokkal van tele… 

 

A sziget egészen 1885-ig lakatlan volt, majd ide költöztették a Riverside kórházat, ahol súlyos, fertőző betegségekben, például himlőben vagy  tuberkulózisban szenvedő embereket tartottak karanténban. Többek között itt zárták el és őrizték egészen a haláláig a hírhedt Tífusz Maryt, vagyis Mary Mallont, a nőt, aki tünetmentes tífuszával több tucatnyi embert fertőzött meg.

North Brother sziget

North Brother sziget (Fotó: Wikipedia)

1904-ben a North Brother közelében gyulladt ki és süllyedt el a General Slocum nevű gőzhajó. A tragédia 1021 emberéletet követelt, a fedélzeten tartózkodók közül mindössze 321-en maradtak életben. Az áldozatok holttesteit a sziget partjaihoz sodorta a víz. 

A sziget 1904-ben (Fotó: Getty Images)

A General Slocum roncsai (Fotó: Getty Images)

A karanténkórházat a harmincas évek végén bezárták, majd a sziget új funkciót kapott: fiatal háborús veteránokat és családjaikat költöztették ide. A háború utáni lakhatási válság enyhülésével aztán a sziget újra elnéptelenedett. Az ötvenes években rehabilitációs központot létesítettek itt serdülőkorú kábítószerfüggők számára. Bár az intézet azt állította magáról, korszerű terápiás, illetve képzési lehetőségeket kínál a drogbetegeknek, utóbb többen is arról számoltak be, hogy akaratuk ellenére tartották őket fogva. Állítólag ez a létesítmény inspirálta a Does a Tiger Wear a Necktie? (Hordanak nyakkendőt a tigrisek?) című színdarabot, mely elindította Al Pacino karrierjét. A program kudarca, a korrupt személyzet, illetve a magas fenntartási költségek miatt a központot 1963-ban bezárták.

North Brother sziget

Az egykori kazánház tornyai, jobbra pedig a halottasház épülete (Fotó: Wikipedia)

New York városvezetése az azóta eltelt évtizedekben nem tudott dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy miképp is lehetne hasznosítani a szigetet. Felmerült például, hogy hajléktalanok számára biztosítanának ott lakhatási lehetőséget, vagy a Rikers börtönsziget kapacitásait bővítenék vele, de az is, hogy egyszerűen eladnák. Az egykori épületek ma is állnak, ám erősen leromlott állapotúak, omlásveszélyesek és sűrű növényzet borítja azokat.

Az egykori kompkikötő

Ez maradt a kompkikötőből (Fotó: Wikipedia)

A kísérteties hangulatú sziget urai jelenleg a gémfélék és más gázlómadarak, miközben viszont emlősök gyakorlatilag egyáltalán nem élnek arrafelé. A városvezetés jelenleg leginkább arra hajlik, hogy parkot alakítsanak ki a North Brotheren, ezzel kapcsolatosan pedig még egy tanulmányt is berendeltek a Pennsylvania Egyetemtől, ám elképzelhető, hogy a terület végül soha nem nyílik meg a nyilvánosság előtt. A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések szerint ugyanis a tengerszint emelkedése miatt a sziget 2100-ra teljesen víz alá kerülhet.

Még több kísérteties hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top